GARI KASPAROV

‘Prestanite mi govoriti da sam bio u pravu i poslušajte što ću vam reći - ovako ćete zaustaviti Putina!‘

‘Zamrznite i zaplijenite Putinove financije i financije njegove bande, zamijenite rusku naftu i plin nekim drugim izvorima‘

Gari Kasparov

 Goran Mehkek/Cropix

Ruski politički aktivist, bivši svjetski prvak u šahu i hrvatski državljanin Gari Kasparov na Twitteru je objavio svoje prijedloge za rješavanje krize u Ukrajini.

- Nakon što su se moja upozorenja godinama ignorirala i nakon što mi sad cijeli dan govore: 'Gari, bio si u pravu', ponovit ću ono što sam rekao 2014. godine: Prestanite mi govoriti da sam u pravu i poslušajte što ću vam reći - rekao je Kasparov te potom naveo svoje prijedloge.

Kasparov drži da se Ukrajini odmah treba dati vojna podrška, i to u vidu oružja, obavještajnih podataka i kibernetičkih alata. No Kasparov nije za slanje stranih vojnika u Ukrajinu.

- Bankrotirajte ratnu mašineriju (ruskog predsjednika Vladimira Putina). Zamrznite i zaplijenite ruske financije, Putinove financije i financije njegove bande - rekao je Kasparov.

- Izbacite Rusiju iz svih međunarodnih i financijskih institucija poput PACE, Interpola i slično. Povucite sve veleposlanike iz Rusije. Nema smisla (s njima) razgovarati. Nova objedinjena poruka glasi: 'Prestanite ili ćete biti potpuno izolirani' - kaže Kasparov.

- Zabranite sve elemente Putinovog globalnog propagandnog stroja. Isključite ih, ugasite, pošaljite kući. Prestanite pomagati diktatoru u širenju laži i mržnje. Razotkrijte i onemogućite sve Putinove sluge u slobodnom svijetu. Ako Schröder i njemu slični nastave raditi za Putina, podignite tužbe. Pitajte vlasnike i oglašivače na mrežama koji podržavaju Putinove propagandiste poput Carlsona zašto to dopuštaju - kaže Kasparov.

- Zamijenite rusku naftu i plin nekim drugim izvorima. Pritisnite OPEC, povećajte proizvodnju, ponovno otvorite Keystone. Ne možete spasiti planetu ako ne spasite ljude na njoj - kaže.

- Priznajte da će biti troškova, žrtava. Dugo smo čekali, cijena je visoka, no bit će samo i veća. Vrijeme je za borbu - zaključuje šahovski velemajstor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:33