REAGIRAO I BIDEN

Presuda konzervativnog suca mnoge je šokirala: ‘Maknite najpopularniju pilulu za pobačaj iz prodaje!‘

Mediji pišu kako su sudac i njegova supruga, nakon iskustva mrtvorođene kćeri 2006., bili aktivni u kršćanskim udrugama
 Handout/Afp

Teksaški federalni sudac Matthew J. Kascmaryk krajem je tjedna donio prvostupanjsku presudu kojom je abortiv mifepriston proglasio nesigurnim za korištenje, unatoč tome što je pilula na tržištu već više od dva desetljeća zato što je ranih 2000. zadovoljila sve zdravstvene protokole federalne agencije za sigurnost hrane i lijekova FDA. Time je učinjen još jedan korak prema otežavanju pobačaja čak i u onim saveznim državama SAD-a koje ga od rušenja presude Roe vs. Wade prošloga ljeta još nisu u potpunosti zabranile.

Konzervativni sudac, kojeg je na tu funkciju imenovao bivši predsjednik Donald Trump, federalnoj agenciji za kontrolu hrane i lijekova dao je sedam dana za podnošenje žalbe, nakon čega bi se pilula kojom se u SAD-u vrši više od polovice pobačaja (u Europi čak tri četvrtine) trebala ukloniti s polica trgovina.

Riječ je o piluli koja blokira hormon progesteron, nužan za nastavak trudnoće, a često se kombinira s drugim abortivom misoprostolom koji uzrokuje kontrakcije slične spontanom pobačaju. Do sada se u SAD-u pilula mogla koristiti do 10. tjedna trudnoće.

- Sud nije olako u pitanje doveo procjenu FDA-a, ali smo bili primorani još jednom analizirati protokol koji je dotičan lijek stavio na tržište i ocijenio ga sigurnim za korištenje. Zaključili smo da su 2000., kada je lijek bio odobren, bili ignorirani brojni sigurnosni rizici, zbog čega smo odlučili da ga se treba povući s tržišta – stoji u 67 stranica objašnjenja presude, u kojoj sudac Kascmaryk otvoreno koristi sintagme udruga za zabranu pobačaja, referirajući se na fetus kao na "nerođeno ljudsko biće".

Američki mediji pišu kako su sudac Kascmaryk i njegova supruga Shelly, nakon iskustva mrtvorođene kćeri 2006., bili izuzetno aktivni u brojnim kršćanskim udrugama koje su majkama s neplaniranim trudnoćama nudile pomoć kao alternativu pobačaju.

- U slučaju da ova presuda opstane, niti jedan recept za lijek koji je već desetljećima na tržištu ne bi bio siguran od političkih i ideoloških napada – upozorio je predsjednik SAD-a Joe Biden putem službenog priopćenja, najavivši da će njegova administracija učiniti sve što je potrebno da se blokira provođenje dotične presude.

Naime, s obzirom na je riječ o presudi federalnog suda, u slučaju da ona opstane, presedan bi i drugim saveznim državama omogućio da ženama otežaju pristup pobačaju; neovisno o tome je li on legalan ili nije, zbog čega se smatra najvećim napadom na slobodu žena na izbor od ukidanja presude Roe v. Wade prošloga ljeta.

- Današnja presuda teksaškog suda poništava stručnu procjenu naše federalne agencije koja je zadužena za nadzor sigurnosti hrane i lijekova te je prije više od dva desetljeća ocijenila da je korištenje dotične pilule sigurno – stoji u izjavi Marricka Garlanda, prvog čovjeka američkog pravosuđa, koji je najavio žalbu presudi teksaškog suda, koju smatra opasnim presedanom i za regulaciju drugih lijekova koji tek dolaze na tržište.

Međutim, cijela ova priča ima i dodatnu zavrzlamu, a to je da je federalni sud savezne države Washington, niti sat vremena nakon donošenja presude u Teksasu, temeljem zasebnog slučaja donio kontradiktornu presudu kojom je FDA-u zabranio da "na bilo kakav način oteža ili onemogući pristup mifepristonu", čime je došlo do pravne kolizije, te je izvjesno da će se slučaj trebati rješavati na Vrhovnom sudu; na kojoj konzervativci, pak, imaju većinu 6:3.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 04:09