KAOTIČNI PROCES

Presuda za napad na Charlie Hebdo: Glavnooptuženi osuđen na 30 godina zatvora

Presude su izrečene nakon tri mjeseca intenzivnih i kaotičnih saslušanja u tom nesvakidašnjem suđenju
Skica sa suđenja
 Marie Williams/AFP

Posebni kazneni sud u Parizu u srijedu je na kazne od četiri godine do doživotnog zatvora osudio izvršitelje napada na tjednik Charlie Hebdo i jednu samoposlugu u siječnju 2015. u pariškoj regiji u kojima je ubijeno 17 ljudi.

Na 30 godina je osuđen glavnooptuženi Ali Riza Polat za "pomaganje" u "terorističkim" napadima na tjednik Charlie Hebdo i na košer trgovinu Hyper Cacher koje su počinila braća Said i Cherif Kouachi i Amedy Coulibaly.

Tako Polatu ipak nije izrečena kazna doživotnog zatvora koju je za njega tražio glavni državni odvjetnik. Njegova je odvjetnica odmah najavila žalbu na presudu.

image
Skica sa suđenja
Benoit Peyrucq/AFP

Djevojka Amedyja Coulibalyja, Hayat Boumeddiene, koja je u bijegu, osuđena je u odsutnosti na istu kaznu za sudjelovanje u pripremi napada.

Mohamed Belhoucine, za kojeg se vjeruje da je poginuo u Siriji, osuđen je na najtežu kaznu, doživotni zatvor.

Sud je usto odbio terorističku kvalifikaciju za šest od jedanaest nazočnih optuženika, ostajući tek pri "zločinačkom udruživanju".

Presude su izrečene nakon tri mjeseca intenzivnih i kaotičnih saslušanja u tom nesvakidašnjem suđenju.

image
Skica sa suđenja
Marie Williams/AFP

Mnogi privatni tužitelji bili su u sudskoj dvorani dok se čitala ova povijesna presuda. Među njima su bili članovi obitelji žrtava, bivši talac u trgovini Hyper Cacher Lassana Bathily, osoblje koje je preživjelo pokolj u Charlieju Hebdou, među njima i glavni urednik Riss.

Od 7. do 9. siječnja 2015. Francusku su potresala tri dana terora u kojemu je ubijeno 17 ljudi: 11 u napadu na Charlie Hebdo, četiri u napadu na samoposlugu Hyper Cacher i dvoje policajaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. veljača 2024 13:40