SKUP RAZVOD

Presuda zapalila društvene mreže: Mora platiti bivšoj 50.000 kn za sve obavljene kućanske poslove!

Žena je zatražila novčanu naknadu tvrdeći da Chen sve ove godine nije radio ništa od kućanskih poslova, niti je brinuo o njihovom sinu.
Kućanski poslovi / Ilustracija
 Simon Kadula/Alamy/Alamy/Profimedia

Sud u Pekingu nakon rastave bračnog para naredio je muškarcu da plati ženi kompenzaciju za sve kućanske poslove koje je obavljala tijekom braka. Kako je sud naložio, žena bi trebala dobiti 50.000 juana (48.300 kuna) za pet godina neplaćenog rada.

Presuda donesena nakon izglasanog novog građanskog zakonika podigla je prašinu na internetu gdje se raspravlja o vrijednosti kućanskih poslova, a neki tvrde da je odšteta premala, prenosi BBC.

- Cjelodnevni kućanski posao ovime je jako podcijenjen, pa da platiš dadilju u Pekingu na godinu dana košta više od 50.000 juana - komentirali su neki, dok su drugi dodali kako bi se muškarci prvenstveno trebali primiti više posla kod kuće.

Prema sudskim podacima, muškarac identificiran pod prezimenom Chen ispunio je papire za razvod od svoje supruge Wang prošle godine, a u braku su bili od 2015.

Ona je prvo obijala potpisati papire, no kasnije je zatražila novčanu naknadu tvrdeći da Chen sve ove godine nije radio ništa od kućanskih poslova, niti je brinuo o njihovom sinu.

Predsjedavajući sudac rekao je novinarima u ponedjeljak da podjela imovine nakon razvoda obično podrazumijeva onu materijalne vrste, no kazao je i kako kućanski poslovi čine nematerijalnu imovinsku vrijednost te da joj stoga bivši suprug mora mjesečno isplaćivati 2000 juana.

Prema novom zakonu u Kini koji je na snagu stupio ove godine, supružnik ima pravo tražiti naknadu prilikom razvoda ako je snosio veću odgovornost u odgoju djece, ako je skrbio o starijim rođacima ili pak pomagao partneru u vođenju posla.

Prethodno se takav zahtjev mogao podnijeti samo ako je to bilo navedeno u predbračnom ugovoru, što nije uobičajena praksa u Kini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:45