NAPAD NA PAVLA GRBOVIĆA

Pretučen jedan od oporbenih lidera u Srbiji: ‘Napali su ga pripadnici Vučićevog SNS-a, razbili su mu glavu‘

Na Instagramu je objavljena i snimka rasprave Grbovića s jednim od mladića, no ona ne prikazuje sam incident koji je uslijedio nekoliko trenutaka kasnije

Pavle Grbović

 Instagram

U Srbiji su u nedjelju ujutro počeli predsjednički i parlamentarni izbori na kojima se, po istraživanjima javnog mišljenja, očekuje da šef države Aleksandar Vučić osvoji drugi uzastopni mandat, a njegova Srpska napredna stranka (SNS) započne drugo deseljeće vlasti.

Birališta su otvorena u sedam sati, a nešto više od 6,5 milijuna birača ima pravo odlučiti o osmero predsjedničkih kandidata i 19 izbornih listi koje su u utrci za 250 zastupničkih mandata u državnom parlamentu.

Do 11 sati izlaznost je procijenjena na 14,1 posto, a od ranog jutra na više mjesta zabilježeno je nekoliko manjih incidenata da bi oko podneva stigla vijest o premlaćivanju lidera jedne od oporbenih stranaka.

Kako je izvijestio portal Nova.rs, napadnut je predsjednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović, i to u blizini mjesnog odbora vladajuće Srpske napredne stranke u Zemunu. Grbović je, prema informacijama ovog portala, primijetio da pripadnici SNS-a koriste paralelne biračke popise nakon čega su ga napala njih desetorica.

On je pokušao upozoriti skupinu muškaraca, koji su se našli ispred prostorija SNS-a, da ne smiju praviti paralelne popise, a oni su od njega zahtijevali da se makne. Kad im je Grbović skrenuo pažnju da se nalaze na javnoj površini, oni su zatražili da se "makne s javne površine". Zatim je uslijedio incident, odnosno napad. Batinaši su prvo pokušali izbiti telefon iz ruku članova PSG-a koji su sve snimali da bi potom nasrnuli na samog Grbovića.

Prema podacima televizije N1, Grboviću je razbijena glava nakon što je poveo raspravu s jednim od navodnih SNS-ovaca oko potencijalne izborne krađe.

Na Instagramu je prvotno objavljena i snimka rasprave Grbovića s jednim od mladića o mogućoj izbornoj prevari, a N1 je zatim objavio i snimku samog napada.

Pokret slobodnih građana na ove je parlamentarne izbore je izašao u koaliciji s oporbenim blokom okupljenim oko Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, Narodne stranke Vuka Jeremića i Demokratske stranke Zorana Lutovca. Na predsjedničkim izborima ovaj je blok kandidirao Zdravka Ponoša.

Predizborne ankete, unatoč optimizmu razjedinjene oporbe koja priželjkuje drugi krug, ukazuju na mogućnost da aktualni šef države Vučić pobjedu izbori već u prvom, s oko 60 posto glasova, a prognoze su da će i vladajuća koalicija, prevođena Srpskom naprednom strankom, osvojiti natpolovičnu većinu u Skupštini Srbije.

Istraživanja predviđaju da bi SNS i koalicijski partneri u konačnom zbroju glasova mogli dobiti 63 posto, što bi im osiguralo uvjerljivu većinu u parlamentu.

Istodobno s predsjedničkim i parlamentarnim izborima, novu vlast danas bira i oko 1,6 milijuna Beograđana, a oporba se s mnogo više optimizma nada da bi Vučiću i SNS-u mogli pomrsiti konce upravo u srbijanskoj prijestolnici.

U utrci je ukupno 12 izbornih lista, a nadmeću se za 110 mandata u Skupštini grada, čiji vijećnici poslije konstitutivne sjednice većinom glasova biraju gradonačelnika.

Osim Beograda, o lokalnoj vlasti glasat će se u još 12 gradova i općina u Srbiji.

Predizbornu kampanju obilježio je uvjerljiv primat vladajućih u medijima koje kontroliraju, što je bila i jedna od točki prijepora vlasti i oporbe, uskraćene za ravnopravne javne nastupe.

Zbog pritužbi na nepoštene izborne uvjete, koje se iznose godinama, oporba je bojkotirala izbore 2020. godine, ali ni uz posredovanje europarlamentaraca u dijalogu s vlastima u međuvremenu nije postignut zadovoljavajući napredak.

Tako je i u predizbornim anketama čak 42 posto ispitanika istaknulo sumnju u regularnost i ovogodišnjeg izbornog procesa.

Stoga će predsjedničke, parlamentarne i lokalne izbore danas u Srbiji pratiti više od 4000 promatrača iz domaćih organizacija CRTA i CeSID, te delegacije Europskog parlamenta, OESS-ova Ureda za demokratske insitucije i ljudska prava (ODIHR), kao i promatrači Europske mreže organizacija za praćenje izbora (ENEMO).

Osim toga, oporbene stranke i koalicije poručile su da će na biralištima biti tisuće njihovhi kontrolora kako bi "obranile svaki glas".

Izbore će, kako je najavljeno, pratiti i tim veleposlanstva SAD-a u Beogradu, koji je novog veleposlanika Christophera Hilla poslao u Srbiju dan uoči početka izborne šutnje, a istog dana njegove je vjerodajnice primio srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Birališta u Srbiji zatvaraju se u 20 sati, a prvi neslužbeni rezultati glasanja najavljeni su do 22 sata.

Republičko izborno povjerenstvo, po Zakonu o izborima, službene rezultate treba objaviti najkasnije 7. travnja u 20 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:00