STRAŠNI ‘STJEGONOŠA‘

‘Pretvara ruske bandite u duhove!‘: Kako je ‘turski Musk‘ stvorio jedno od ključnih oružja rata u Ukrajini

Njemački Der Spiegel sugerirao je da bi mogao ‘slijediti Erdoğanove stope i doći do vrha politike‘

Selcuk Bayraktar

 Mehmet Eser/Anadolu Agency Via Afp

Stih hit-pjesme ukrajinskog vojnika-tekstopisca Tarasa Borovoka glasi: "On pretvara ruske bandite u duhove: Bayraktar". Borovok pjeva o elegantnoj turskoj bespilotnoj letjelici s rasponom krila od 12 metara i relativno pristupačnom cijenom Bayraktar, što na turskom znači "stjegonoša".

Model Bayraktar TB2 stekao je reputaciju dizanjem ruskih tenkova i topništva u zrak u prvim tjednima invazije. Taj ponos turske obrambene industrije danas je prisutan u vodećim svjetskim sukobima, a njegov glavni um je Selçuk Bayraktar. Tog inženjera i poduzetnika često nazivaju "turskim Elonom Muskom". Poput Muska, često je prisutan u javnosti - pojavljuje se u prepoznatljivoj crvenoj letačkoj jakni s logom tvrtke Baykar, te priča o turskoj "dron revoluciji" i inovacijama.

Tvrtka Baykar provela je svoj prvi test oružanog udara prije manje od sedam godina, a već 2021. postala je najveći turski izvoznik oružja, pobijedivši etablirane industrijske divove poput Aselsana i državne tvrtke Turkish Aerospace Industries prodajom bespilotnih letjelica u vrijednosti od 664 milijuna dolara stranim kupcima. Prošle je godine Baykar u 18 zemalja isporučio dronove i drugu tehnologiju u vrijednosti od 1,18 milijardi dolara.

Školovanje u Americi

Dron Bayraktar igrao je ključnu ulogu u borbi protiv ISIS-a u Siriji. U Libiji su bespilotne letjelice Bayraktar TB2 pomogle službenoj vladi u Tripoliju da uguši ustanak ratnog zapovjednika Halife Haftara. U Nagorno-Karabahu su odigrale ključnu ulogu u pobjedi Azerbajdžana nad Armenijom nakon koje je autokrat Ilham Alijev slavio prikazujući snimke napada dronovima na videoekranima u glavnom gradu Bakuu.

Baykarovo sjedište u predgrađu Istanbula više podsjeća na sveučilišni kampus, nego na tvornicu oružja. Selçuk vodi tvrtku sa svojim bratom. Njegov otac Özdemir osnovao je Baykar 1980-ih kao dobavljača za automobilsku industriju. Njegova majka Canan bila je ekonomistica i informatičarka.

Bayraktar, od djetinjstva fasciniran tehnologijom, preselio se u Sjedinjene Države gdje je studirao inženjerstvo u Pennsylvaniji i na MIT-ju (Massachusetts Institute of Technology), najcjenjenijem sveučilištu na području tehničkih znanosti. Tamo se zainteresirao za bespilotne letjelice te je pri povratku u Tursku 2007. uspostavio odjel za razvoj dronova u obiteljskoj tvrtki. Svojim izumima se Bayraktar probio sedam godina poslije kada je Baykar opremio tursku vojsku dronovima u borbi protiv zabranjene Kurdske radničke stranke (PKK) i njezina sirijskog ogranka YPG.

Klima straha

Nisu svi turski građani oduševljeni statusom Baykara koji brzo raste. Bespilotne letjelice su pridonijele klimi straha u pokrajinama s većinskim kurdskim stanovništvom. Prema kurdskoj autonomnoj upravi u Siriji, nekoliko desetaka civila poginulo je u napadima turskih dronova samo u prošloj godini. Bayraktar odbacuje svaku kritiku programa dronova, tvrdeći da su oni precizniji od drugog oružja.

Unatoč kontroverzama, Bayraktarovi dronovi su Tursku katapultirali u redove najvećih svjetskih sila u bespilotnim letjelicama, zajedno sa SAD-om, Izraelom, Iranom i Kinom. Dronovi su najznačajniji rezultat težnje turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana da potakne nacionalnu obrambenu industriju. Selçuk Bayraktar nije poznat po svojem direktnom političkom angažmanu, ali ima bliske veze s vladajućom Strankom pravde i razvoja (AKP). Oženjen je Erdoğanovom kćeri Sümeyye što ga čini predsjednikovim zetom. Udaja 2016. godine stvorila je dojam simbiotske veze između predsjednikovih inozemnih vojnih avantura i uspjeha tvrtke Baykar. Ipak, zemlje u koje se dronovi najviše izvoze saveznice su Turske.

Erdoğanovim stopama

Njemački Der Spiegel sugerirao je ovaj tjedan da bi Bayraktar mogao "slijediti Erdoğanove stope i doći do vrha politike". Erdoğan je trenutačno zauzet osiguravanjem ponovne pobjede na izborima 14. svibnja. Međutim, nakon 20 godina na vlasti ovo je njegova najneizvjesnija kampanja - kandidat Kemal Kiliçdaroğlu vodi u većini anketa, a Erdoğan je, prema ovotjednim izvješćima, lošeg zdravlja.

Bez obzira na ishod, Erdoğan je najavio da će mu ovo biti posljednja kandidatura za predsjednika. Mediji spekuliraju da je ovo vrijeme u kojem Erdoğan traži kome će predati naslijeđe, a Bayraktar je najpouzdanije ime u obitelji. Bayraktar također pažljivo gradi svoj imidž. Ima dva milijuna pratitelja na Twitteru i Instagramu, nakon razornih potresa 6. veljače objavio je video u kojem obećava gradnju 1000 novih domova, pokazuje poštovanje prema turskim običajima i islamskim svetkovinama te podržava obrazovne inicijative.

Bayraktar u medijima negira bilo kakve političke ambicije i kaže samo da je njegova glavna odgovornost u ovom trenutku Baykar. Bayraktarovi pristaše, pak, uvjeravaju da njegov uspjeh proizlazi iz njegove tehničke stručnosti i poduzetničkog duha, a ne političkih veza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:45