TKO JE MARISSA MAYER

Preuzela Yahoo u šestom mjesecu trudnoće i dovela ga do vrha

Izuzetno stroga šefica zabranila je rad od kuće čim je došla u tvrtku i uvela niz nepopularnih mjera. S porodiljnog dopusta vratila se već nakon dva tjedna
Marissa Mayer, Yahoo CEO, attends the Time 100 Gala celebrating the Time 100 issue of the Most Influential People In The World at Jazz at Lincoln Center on April 23, 2013 in New York. AFP PHOTO / TIMOTHY A.CLARY
 AFP

Ona je neobično elegantan geek, tako šeficu Yahooa Marissu Mayer opisuje u rujanskom broju modni magazin Vogue. Glamurozna Marissa Mayer (38), jedna od najmoćnijih osoba u internetskom biznisu, pojavljuje se u Vogueovu photosessionu upravo u trenutku svog velikog poslovnog uspjeha. Naime, u srpnju ove godine Yahoo je, prvi put nakon svibnja 2011. godine, prestigao Google i postao najposjećeniji u SAD-u. Prema istraživanju comScorea, Yahoo je prošli mjesec imao 196,5 milijuna posjeta, a Google 192,25 milijuna. Iza njih su Microsoft sa 179,6 milijuna posjeta, Facebook sa 142,3 milijuna te AOL i Amazon s više od 100 milijuna posjeta.

Zasluge za novi uzlet Yahooa mnogi pripisuju njegovoj izvršnoj direktorici (CEO) Marissi Mayer koja je tu turbulentnu poziciju preuzela u srpnju prošle godine kada je nakon 13 godina rada napustila Google. Bilo je to golemo iznenađenje i mnogi su se pitali može li Marissa Mayer, ambiciozna žena u svijetu u kojem dominiraju muškarci, spasiti Yahoo koji je sve više zaostajao za svojim konkuretnima. No, u godinu dana došlo je do niza promjena: M. Mayer uvela je niz inovacija te napravila niz akvizija manjih tvrtki čiji je biznis i ljudski kapital osnažio Yahoo. U svijetu gdje se od korporacija očekuje da prije svega služe svojim dioničarima, Marissa Mayer odlučila je dnevne navike potrošača staviti na prvo mjesto.

Rast od sto posto

Godinu dana nakon njezina angažmana vrijednost dionica Yahooa porasla je 100 posto ta kompanija danas vrijedi 30 milijardi dolara. Sama Marissa Mayer “teška” je barem 300 milijuna dolara i ne ustručava se pokazati svoje bogatstvo. Dok je Steve Jones živio u maloj kući u predgrađu, Marissa Mayer živi u pet milijuna dolara vrijednom penthouseu na vrhu hotela Four Seasons u San Franciscu. Dok njezini konkurenti među izvršnim direktorima, Mark Zuckerberg iz Facebooka i njezin bivši dečko Larry Page iz Googlea, nose japanke i jednostavne majice kratkih rukava, Marissa Mayer paradira u kreacijama Oscara de la Rente, čiji su modeli bliži hollywoodskim zvijezdama nego IT inženjerkama. Prema tvrdnjama Los Angeles Timesa, kako bi ručala sa svojim omiljenim dizajnerom Mayer je jednom platila 60.000 dolara na aukciji organiziranoj u dobrotvorne svrhe. - O hakerima postoje stereotipi kao o bucmastim dečkima s debelim naočalama koji bulje u kompjutore. Ali možete biti dobri u tehnologiji i voljeti modu i umjetnost. Možete biti dobri u tehnologiji i biti sportaš. Možete biti dobri u tehnologiji i pritom biti majka - izjavila je jednom prilikom M. Mayer, koja je udana žena i majka malog dječaka.

Marissa Ann Mayer rođena je 1975. godine u Wausau u saveznoj državi Wisconsin u obitelji profesorice umjetnosti Margaret, podrijetlom Finkinje, i Michaela stručnjak za zaštitu okoliša. Kao tipično dijete iz američke obitelji srednje klase, Marissa je pohađala javnu školu, a preko ljeta zarađivala za držeparac radeći kao blagajnica u trgovini mješovitom robom.

- Puno sam naučila o radnoj etici od ljudi koji su tamo radili 20 godina. Oni su mogli obraditi 40 artikala u minuti, tijekom osmosatne smjene. Ja sam poprilično rutinski postizala razinu od 38 do 41, i to me činilo sretnom. Mogu dobro pamtiti brojeve - prisjetila se Mayer.

Plesala balet i plivala

Kako navodi Bussines Insider, koji je objavio neautoriziranu biografiju šefice Yahooa, Marissa je kao djevojčica imala bezbroj aktivnosti. Osim što je bila odlična učenica, učila je svirati klavir i polazila na balet koji je tijekom viših razreda osnovne i u srednjoj školi shvaćala tako ozbiljno da mu je posvećivala i 35 sati tjedno. Njezina majka Margaret, koja je bila glavni pokretač aktivnosti svoje kćeri, tvrdila je kako balet potiče “kriticizam i disciplinu, pouzdanje i uravnoteženost”. Kao školarka Marissa je igrala i košarku i odbojku, bavila se skijanjem i plivanjem, a u srednjoj školi bila je i članica školskog curling tima.

No, za razliku od današnje samouvjerene poslovne žene koja s lakoćom istupa u javnosti, mala je Marissa, kako tvrde njezini školski kolege i profesori, bila stidljivo i društveno nespretno dijete. Sama Mayer tvrdi da je bila “bolesno stidljiva” djevojčica i tinejdžerka.

Inteligentna i ozbiljna

Nakon završetka srednje škole, Marissa Mayer 1993. godine prijavila se na deset sveučilišta i na sve je njih, uključujući Harvard, Yale, Duke i Northwestern, primljena. Ona je, međutim, izabrala Stanford s idejom da jednog dana postane neurokirurg. No, tijekom ljetnog kampa promijenila je mišljenje i izabrala studij kompjutorskih znanosti, s naglaskom na umjetnu inteligenciju. Njezini kolege sa studija pamte je kao izuzetno inteligentnu i ozbiljnu, ali i dalje pomalo stidljivu i povučenu osobu.

Nakon studija počela je raditi na Sveučilištu Carnegie Mellon, a onda se 1999. godine javila na natječaj za posao u tek osnovanoj IT kompaniji Google u Silicijskoj dolini. Navodno su je tijekom razgovora za posao Googleovi utemeljitelji Sergej Brin i Larry Page pitali kako bi napisala program za provjeru pravopisa ako ima rječnik tako velik da ne stane u računalo. Čini se da je odlično odgovorila i da je tijekom razgovora za posao ostavila sjajan utisak jer su je odmah angažirali. Marissa Mayer tako je postala 20. zaposlenik i prva inženjerka u Googleu.

No, Larry Pagea fascinirala je i kao žena te su njih dvoje počeli ljubavnu vezu koja je potrajala tri godine. Od 2009. godine Marissa Mayer u braku je s bankarom i investitorom Zacharyjem Bogueom. Par je organizirao dvije ceremonije vjenčanja: prvu u Kaliforniji na kojoj je nastupio bend The Killers, a drugu u luteranskoj crkvi u Wasau. Luternaka Marissa Mayer često ističe da su njezini prioriteti “Bog, obitelj i Yahoo”. Tijekom 13 godina rada u Googleu Mayer je imala ključnu ulogu u razvoju niza proizvoda, uključujući Google Search, Google Images, Google News, Google Maps i Gmail. Kako je ustvrdio CNN, minimalistička početna stranica, s puno bijelog prostora i tražilicom na sredini stranice, zamisao je Marisse Mayer.

Kao švicarski nož

- Google funkcionira kao vrlo komplicirani švicarski nož, a naša početna stranica je način na koji pokušavamo taj nož držati zatvorenim - izjavila je Mayer 2005. godine objasnivši da je njihova početna stranica poput tog noža jednostavna, elegantna i može se staviti u džep.

- Mnogi su naši konkurenti poput otvorenog švicarskog noža, što može biti zastrašujuće, a povremeno i štetno - istaknula je M. Mayer koja se tijekom uspješne karijere u Googleu počela poljavljivati na Forbesovim i Fortunovim listama najmoćnijih poslovnih žena u Americi. Ove je godine bila 32. na Forbesovoj listi 100 najmoćnijih žena na svijetu, a pojavila se i na listi 100 najutjecajnijih osoba u izboru magazina Time.

Kada je u ljeto prošle godine prešla u Yahoo, M. Mayer bila je u šestom mjesecu trudnoće. No, to je nije nimalo omelo da odmah krene s nepopularnim mjerama. Svim zaposlenicima koji su radili od kuće poručila je da počnu dolaziti na posao ili će dobiti otkaz. Naime, istraga je pokazala da su mnogi zaposlenici Yahooa privilegij rada od kuće zlorabili tako da su radili za vlastite ili konkurentske kompanije. Kada je u jesen 2012. godine rodila sina Macallistera, (ime mu je izabrala uz pomoć prijatelja), Mayer je na porodiljnom ostala samo dva tjedna. No, ni tada nije prepustila vodstvo kompanije nego je od kuće donosila ključne odluke. - Vraćam se brzo kako bih održala moral tvrtke - poručila je Mayer i u tom naumu i uspjela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:59