STIGLO ORUŽJE

Prevaga na bojištu: Ukrajina od SAD-a i Njemačke dobila još višecijevnih raketnih sustava

Sustavi HIMARS imaju duži domet i precizniji su nego ukrajinsko naoružanje iz sovjetskog doba

Ukrajinci koriste raketni sustav HIMARS

 Profimedia/

Ukrajina je dobila još njemačkih i američkih višecijevnih raketnih sustava, u sklopu pošiljke naoružanja visoke preciznosti koje su obećali njezini saveznici, objavio je ukrajinski ministar obrane u ponedjeljak.

Vlada u Kijevu od početka ruske invazije poziva zapad da joj šalje artiljeriju dugog dometa kako bi preokrenula situaciju u ratu i napala ruske opskrbne linije i skladišta naoružanja.

Moskva optužuje zapad da slanjem oružja produžuje sukob, a pošiljke naoružanja dugog dometa koristi kao opravdanje za osvajanje dodatnog ukrajinskog teritorija.

Ukrajina je dobila još četiri američkih sustava HIMARS, rekao je ministar Oleksij Reznikov.

„Zahvalan sam američkom predsjedniku, ministru obrane i svim Amerikancima za osnaživanje ukrajinske vojske“, objavio je na Twitteru.

Sustavi HIMARS imaju duži domet i precizniji su nego ukrajinsko naoružanje iz sovjetskog doba, omogućavajući time ukrajinskoj vojsci da cilja na mete koje su joj ranije bile predaleke.

Prema procjenama stručnjaka, Ukrajina već koristi nekoliko desetaka HIMARS-a.

Ukrajinska vojska dobila je i tri Sustava MARS II, njemačku verziju američkog M270 MLRS-a. To je objavila njemačka ministrica obrane Christina Lambrecht 26. srpnja.

Proizvođač tog sustava Kraus-Maffei Wegmann tvrdi da MARS II ima domet do 70 kilometara, ovisno o streljivu koje se koristi.

Ukrajina je od Njemačke već dobila haubice Panzerhaubitze 2000, a Lambrecht je krajem srpnja najavila i slanje pet proturaketnih sustava Gepard.

Kijev je ranije objavio da mu, između ostalog, treba tisuću haubica, 500 tenkova i tisuću dronova da odvrati ruski napad.

Ukrajini su artiljerijske sustave poslale i Velika Britanija, Francuska, Norveška i Poljska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:18