PIŠE INOSLAV BEŠKER

Previranja u ‘Zvjezdicama‘, Conte i Grillo u zadnji čas pronašli rješenje za spas PoKreta

Preko noći navodno je nađen kompromis, jer da su i Grillo i Conte pojedinačno preslabi i da treba očuvati Zvjezdice zajedno
Giuseppe Conte
 Tiziana Fabi/AFP

PoKret 5 zvjezdica je, poput neke stabilne anticiklone, glavni izvor perturbacija u enormnoj vladinoj većini talijanskog premijera Marija Draghija. Iako su se u Parlamentu malo osule - neke su otjerale a neki su se odmetnuli - Zvjezdice su i dalje zavidna snaga ondje: još imaju 162 od 630 zastupnika i 75 od 315 senatora (bez doživotnih). Bile su glavni oslonac i prve i druge Conteove vlade, od kojih je prva bila desničarska, ponekada do ekstrema, a druga se smjestila na lijevom centru. A to poprilično govori ne samo o usmjerenju Zvjezdicâ, pomalo nebuloznome ako ćemo diplomatski, nego i o njihovu karakteru.

Uostalom, ono verzalno K u nazivu PoKreta aludira izravno na organ kamo je osnivač PoKreta Beppe Grillo desetak godina slao sve stranke od reda, a sada, u posljednje tri godine, nije koalirao samo s postfašistima (ne zato što to nije htio on, nego nisu htjeli oni). Pet zvjezdica u drugom dijelu naslova obećanje su vrhunske kvalitete, po uzoru na hotelijerstvo, što govori pak o trivijalnosti uzora.

Ipak su, takve kakve jesu, Zvjezdice na parlamentarnim izborima 2018 pomele konkurenciju, pokupile 32 posto glasova i stekle 227 zastupnika te 112 senatora. To im nije bilo dovoljno da zavladaju same. Kao glavni parlamentarni oslonac svih triju vlada u tri godine ovoga parlamentarnog saziva, izgubile su prosvjedne glasove koje su prethodno privukle.

Četvrta snaga

Posljednje IPSOS-ovo istraživanje kaže da su Zvjezdice, s obzirom na podršku birača, sada četvrtoplasirana stranka, jer bi za njih danas glasalo 14,2 posto birača.

To znači da su šest duljina iza gotovo poravnane vodeće trojke: 20,8 posto danas bi glasalo za Demokratsku stranku koja okuplja eksdemokršćane i postkomuniste a vodi je Enrico Letta; 20,5 posto je za postfašističku Braću Italije koju predvodi Giorgia Meloni; 20,1 za šovinističku Ligu, koju vodi Matteo Salvini. Zna li se da je margina pogreške plus-minus 2 posto, jasno je da je međusoban poredak prve trojke zapravo proizvoljan.

PoKret 5 zvjezdica glavinja, ne od jučer, jer je ne podijeljen, nego podrapan. S jedne su strane oni koji se drže članka 4 njihova Ne-statuta. Zaista se tako zove, jer ondje piše da nisu stranka (koja bi imala statut) nego pokret i da nikada neće biti stranka. Početna ambicija PoKretova osnivača, neuravnoteženog komičara Beppea Grilla, bila je da partije iščeznu i da u Italiji na svim razinama PoKret prevlada i zavlada, na krilima unutrašnje neposredne demokracije, u kojoj se rasprave vode u izravnome internetskome streamingu a glasa na vlastitoj informatičkoj platformi. Pokazalo se da se članovi PoKreta tru oko svega, od iznosa članarine do političke linije, a to trvenje je u pojedinim momentima paraliziralo Zvjezdice na više uzastopnih mjeseci.

Grillo je zato instalirao političkog vođu. Izabrao je Luigija di Maia (od 2018. ministra vanjskih poslova), ali njegovo je vodstvo puklo lani u svakodnevnom trvenju. Prije četiri mjeseca se dosjetio da bi dobar politički vođa bio Giuseppe Conte, koga su - kao svoga nečlana - baš Zvjezdice ponudile 2018 kao neutralnog premijera u okršaju između Di Maia i Salvinija, postavljenih za potpredsjednike prve njegove vlade.

Uz Contea se svrstao onaj dio Zvjezdica koji je uočio da će biti marginalizirane ako se ipak ne konstituiraju kao stranka, a i onaj dio parlamentaraca i ministara kojima prijeti otpis zbog ne-statutarnog propisa da nitko ne smije premašiti dva biranja bilo u koji organ predstavničke vlasti. Conte je pripremio Statut (bez "ne-") s presudnom funkcijom predsjednika, i počasnom za garanta (što je Grillo kao osnivač).

Izvrijeđao ga u svom stilu

Grillo je na to blago pomahnitao. Prvo je šutio odbijajući kontakt s Conteom, a onda ga je prošli tjedan izvrijeđao u svom stilu, dakle na pasja kola. Za sebe zahtijeva pravo da svaku predsjednikovu odluku preinači, te da vanjska politika bude u njegovoj isključivoj nadležnosti (što to znači - vidjelo se više puta, na primjer kada je istodobno sa sastankom na vrhu G7 o strategiji protiv Kine on otišao slikati se u kinesko veleposlanstvo u Rimu).

Tada se Conte uvrijedio, rekao da on neće biti fikus. Može mu se vjerovati: na početku svoje prve vlade doimao se kao fikus Salvinija i Di Maia, ali je ubrzo Salvinija namagarčio a Di Maia spremio u gornji džepić na sakou. Iz Conteove okoline izišle su najave da će danas vratiti "ne-mandat" Grillu. Spekuliralo se da bi njegova osobna stranka mogla imati 12-15 posto podrške, brsteći glasače i od Zvjezdica i od Demokratske stranke.

Ali ovo je Italija. Preko noći navodno je nađen kompromis, jer da su i Grillo i Conte pojedinačno preslabi i da treba očuvati Zvjezdice zajedno, makar kao užarene i zatrovane rogove u vreći. Bez koje bi Draghijeva vlada izgubila svoj široki postament u sadašnjem Parlamentu.

Takvo glavinjanje teško je objašnjivo građanima stabilnih država. Uostalom, vodeće stranke teško da mogu biti bitno različite od duha svoje političke nacije. Antipolitika tuče politiku - a Zvjezdice su avangarda antipolitike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:09