ČAK 45 MRTVIH

‘Prevozio je kanistre s gorivom‘: Cure prvi rezultati istrage o autobusu smrti, najmlađe žrtve blizanci (4)

Na cesti nije bio vidljivih tragova kočenja zbog čega se zasad čini najizglednijom teorija da je vozač zaspao na putu iz Istanbula
 Nikolay Doychinov/AFP

Najmanje 45 osoba, uključujući 12 djece poginulo je u autobusnoj nesreći na bugarskoj autocesti, a većina stradalih bili su etnički Albanci iz Sjeverne Makedonije, naveli su danas dužnosnici.

Prvi rezultati istrage stravične nesreće u Bugarskoj ukazuju na to da je vatra na autobusu započela na prednjem dijelu vozila u sklopu sustava grijanja, kazao je stručnjak za sigurnost grada Pernika Vasko Pirgov za BTV. Autobus registriran u Sjevernoj Makedoniji nosio je kanistre s gorivom koji su možda pomogli tragediju.

Na cesti nije bio vidljivih tragova kočenja zbog čega se zasad čini najizglednijom teorija da je vozač zaspao na putu iz Istanbula iz kojeg se većina putnika vraćala s turističkog putovanja.

Spasili se razbivši prozor

Među poginulima su i blizanci stari četiri godine, Luan i Alban Ahmeti, koji su najmlađe žrtve jezive nesreće. Poginuli su i njihovi roditelji Džihan i Avni Ahmeti, starosti 36, odnosno 37 godina. Vjeruje se da je upravo majka blizanaca žena koja je izgorjela sa dvoje dece u rukama ispred vrata autobusa. Bugarski mediji javljaju da je nesretna žena poginula ispred srednjih vrata autobusa dok je pokušavala iz njega izvesti svoje dvoje djece, javlja beogradski Blic.

Sedam putnika se spasilo iz vatre razbivši prozor te su ispričali da su u trenutku nesreće spavali pa ne znaju što se dogodilo.

Oni su prevezeni u bolnicu Pirogov u bugarskoj prijestolnici Sofiji i u stabilnom su stanju, navelo je bolničko osoblje. Zadobili su opekline, a jedna osoba je slomila nogu.

image
Nikolay Doychinov/AFP

Bugarsko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da je poginulo 45 osoba u najsmrtononosnijoj autobusnoj nesreći u povijesti te balkanske zemlje.

'Zastrašujući prizor'

Privremeni ministar unutarnjih poslova Bojko Raškov rekao je da su tijela bila zbijena i potpuno spaljena. "Prizor je zastrašujući, zastrašujući, nikada nisam vidio ništa slično", rekao je Raškov novinarima na mjestu nesreće.

Nesreća se dogodila na autocesti Struma tridesetak kilometara zapadno od Sofije oko 2.00 u noći po lokalnom vremenu, navode. Skupina turista vraćala se u Skoplje nakon što su proveli vikend u Istanbulu.

Šef bugarske istražne službe Borislav Sarafov rekao je da su četiri autobusa sjevernomakedonske putničke agencije ušla u Bugarsku iz Turske u ponedjeljak navečer. "Ljudska pogreška vozača ili tehnički kvar dvije su prvotne verzije nesreće", rekao je ranije danas Sarafov.

image
Nikolay Doychinov/AFP

Sarafov je dodao da zbog lošeg stanja u kome se tijela nalaze neće biti moguće odmah priopćiti točne identitete žrtava. DNK analiza potrajat će nekoliko dana, upozorio je Safarov. "Bugarska očekuje da Sjeverna Makedonija pošalje biološki materijal rođaka poginulih, kako bi identifikacija bila moguća", rekao je on.

Sjevernomakedonski premijer Zoran Zaev rekao je novinarima u Sofiji da je ovo "ogromna tragedija" i izrazio sućut obiteljima stradalih.

Putnike probudio zvuk eksplozije

Zaev je rekao da je razgovarao s jednim od sedmero preživjelih koji mu je rekao da su putnici spavali kad ih je probudio zvuk eksplozije. Preživjeli putnik je dodao da su putnici sa stražnjih sjedala uspjeli razbiti prozor i iskočiti iz autobusa.

Etnički Albanac Osman (31) rekao je Reutersu u Skoplju da je s bratom i sestrom posjetio ured putničke agencije kako bi saznali informacije o svojim roditeljima.

image
Dimitar Kyosemarliev/AFP

"Ne znamo jesu li bili u tom busu, nemamo informacije o njima. Agencija se ne javlja na telefon, možda ćemo morati ići u Bugarsku", rekao je.

Albanska ministrica vanjskih poslova Olta Xhacka rekla je da su putnici bili pripadnici zajednice etničkih Albanaca u S. Makedoniji. "Velika tuga zbog 45 izgubljenih života Albanaca iz S. Makedonije u tragičnoj nesreći u Bugarskoj", napisala je Xhacka na Twitteru.

image
Dimitar Kyosemarliev/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:58