PREOKRET U CDU?

Prevratnički istup utjecajnog njemačkog političara: ‘Očito želi da Ukrajina preda teritorij u zamjenu za mir‘

Nijemci su zadovoljni jednim strašnim ishodom invazije na Ukrajinu - primili su milijun izbjeglih, žele ih zadržati kao radnike

Michael Kretschmer 

 Hendrik Schmidt/Dpa Picture-alliance Via AFP

Njemački političari drastično mijenjaju stav o ratu u Ukrajini - sve su spremniji nagovoriti Ukrajince da prepuste dio teritorija Rusiji u zamjenu za mir. Radi se o radikalnom preokretu koji dolazi iz smjera Christliche Demokratische Union (CDU), stranke koja je prema istraživanjima javnog mišljenja iznova najpopularnija u Njemačkoj. Lider CDU-a u Saskoj, najvećoj istočnonjemačkoj federalnoj državi, Michael Kretschmer, dao je pak vrlo značajan, moglo bi se reći čak prevratnički intervju za FAZ, iz kojeg je razvidno da nekadašnja stranka Angele Merkel sve više debatira o zaokretu u definiranju ciljeva u geopolitičkom obračunu s režimom Vladimira Putina.

Sad CDU, ispred kojeg je istupio Kretschmer, naglasak stavlja na zaustavljanje ljudskih stradanja diplomatskim putem. U Ukrajini je dosad pobrojano više stotina tisuća žrtava. Vrlo je vjerojatno da će nove debate u CDU o tome kako zaustaviti tragediju u Ukrajini prerasti u promjenu službenog stava stranke te će imati utjecaj i na odluke vlade kancelara Olafa Scholza, koja je dosad praktično podržavala ideju oslobađanja ukrajinskog teritorija od ruskih okupatora. Šefica EK, Ursula von der Leyen, najavljivala je, podsjetimo, uhićenje Vladimira Putina kao rješenje, a sad važan član njezine stranke poručuje kako je diplomacija ipak mudriji put od obračuna te raspirivanja nade da liberalne demokracije Zapada mogu orkestrirati hvatanje, suđenje i presudu ruskom predsjedniku.

Ustupak Rusiji

Ugledni ekonomist i vrlo utjecajni analitičar, Wolfgang Munchau, u objavi na svom blogu Eurointelligence među prvima primjećuje kako je Kretschmer dao intervju u kojem "nije ostavio sumnje da želi da Njemačka prisili Ukrajinu da prihvati ruske teritorijalne dobitke u zamjenu za sporazum o primirju. To nije službeni stav njegove stranke, ali to je rasprava koju će dobiti: prvo u CDU-u, a potom i u zemlji".

Pritom je Munchau objasnio kako svakako treba računati s utjecajem CDU-a jer druga važna stranka koja je također ojačala - AfD - nema praktičnih šansi sudjelovati u vlasti; sve druge stranke donijele su odluku da ih ignoriraju kao koalicijskog partnera. Međutim, AfD -ova kritika njemačkog pristupa Ukrajini kao saveznici kojoj se ne postavljaju uvjeti pogurala je druge strane, poglavito CDU, da mijenja svoje stavove jer je očigledno da ono što izgovaraju radikali iz AfD-a korespondira s mišljenjem velikog broja njemačkih birača.

"Kretschmer želi da Njemačka razmišlja alternativno, kako on to kaže. Rekao je da Njemačka i njezini saveznici ne bi trebali dati Ukrajini bjanko ček da radi što god želi. On kaže da bi zastoj na bojišnici trebao navesti Njemačku da traži diplomatsku inicijativu za primirje, u sklopu kojeg Ukrajina formalno ne odustaje od svojih teritorija, ali de facto prihvaća podjelu zemlje", objašnjava Munchau.

image

Ukrajinske izbjeglice u Njemačkoj

Bernd Thissen/Dpa Picture-alliance Via AFP

Pri ovome treba voditi računa kako je u Sjedinjenim Državama pod pritiskom republikanaca splasnula verbalna i financijska podrška Ukrajini, a čini se izvjesnim da će republikanski kandidat za predsjednika, Donald Trump, dodatno inzistirati na rezanju pomoći Kijevu. Uostalom, vrlo je vjerojatno da će aktualni predsjednik SAD-a, Joe Biden, koji također sudjeluje u predsjedničkoj utrci, pokušati u zadnjim mjesecima mandata zaustaviti ukrajinsko krvoproliće te tako skupiti presudne političke poene. Manje je izgledan scenarij prema kojem bi Biden mogao nekako toliko ojačati armiju Volodimira Zelenskog da brzo pobijedi Rusiju.

Žele Ukrajince kao radnu snagu

Jedan od razloga zbog kojih zapadnoeuropski političari polako mijenjaju stav o ratu u Ukrajini jest mučna činjenica da nema vidljivog napretka ukrajinskih ili ruskih snaga, dok se gomilaju vojne i civilne žrtve, a ukupan trošak ratovanja odnosno razaranja doseže astronomske razmjere. Ukrajinske financijske potrebe stoga postaju objektivno sve veće, a kroz zapadnoeuropske parlamente i američki Kongres teško će se progurati sve veće pakete pomoći.

Senator Lindsay Graham nedavno je predložio povećanje od 60-70 milijardi dolara prije izbora 2023., ali ta se inicijativa učinila jako daleko od realne. Uostalom, u Sjedinjenim Državama upravo pratimo blokadu odlučivanja u Kongresu jer su radikalni republikanci srušili dosadašnjeg speakera, Kevina McChartyja, a republikanska većina ne može se skupiti, dogovoriti i brzo izabrati novoga. Biden je, podsjetimo, ovaj put tražio dodatnih "samo" 24 milijardi dolara za Ukrajinu.

Inače, Kretschmer u intervjuu za FAZ ne skriva previše da su u Njemačkoj jako zadovoljni jednom od tragičnih posljedica brutalne invazije režima Vladimira Putina na Ukrajinu; Nijemci ne samo da su ponosni na to što su primili i tako zaštitili oko milijun izbjeglica iz Ukrajine, nego računaju s time da će ti Ukrajinci ostati u Njemačkoj kao radna snaga. Nijemci zadnjih godina imaju sve većih problema s dovođenjem stranih radnika, a nisu imali naročito dobra iskustva s integracijom velikog izbjegličkog vala 2015. godine. Pretpostavljaju da će s ukrajinskom izbjegličkom populacijom prilagodba biti brža i lakša.

Zaključno, informacije koje pristižu iz Ukrajine potvrđuju da su u odnosu na razmjere vojnih operacija, i posebno broj žrtava, teritorijalni pomaci daleko od onih strateške prirode, pa se rat trenutačno svodi na prolijevanje krvi bez realizacije vojnih odnosno političkih ciljeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:35