FINANCIJSKA POMOĆ

Prezaduženi Dubai dobio 10 milijardi dolara od Abu Dabija

Novac članice federacije Ujedinjenih Arapskih Emirata pomoći će vladi Dubaija koja je zapala u ozbiljnu financijsku krizu. Za plaćanje dospjelih obveza Dubai Worlda bit će iskorištena 4.1 milijarda dolara
 AFP

ZAGREB - Abu Dabi, najveća zemlja članica federacije Ujedinjenih Arapskih Emirata i veliki izvoznik nafte, odobrio je 10 milijardi dolara pomoći vladi Dubaija koja je zapala u ozbiljnu financijsku krizu. Za plaćanje dospjelih obveza investicijske kompanije Dubai World, zaslužne za izgradnju velikog dijela modernog Dubaija, bit će iskorištena 4.1 milijarda dolara.

Na naplatu dospijevaju i islamske obveznice Nakheela, dijela državnog konglomerata Dubai Worlda.

"Ovdje smo kako bismo uvjerili ulagače, financijske i trgovinske vjerovnike, zaposlenike i građane da će vlada čitavo vrijeme djelovati u skladu s tržišnim principima i međunarodno prihvaćenom poslovnom praksom", izjavio je u priopćenju šeik Ahmed bin Saaed al-Maktoum. "Dubai će i dalje biti snažan i prilagodljiv globalni financijski centar. Naši najbolji dani tek dolaze."

Kriza u Dubaiju potresla je globalna tržišta dionica i potaknula strahove ulagača od izbijanja moguće međunarodne krize zbog nemogućnosti vraćanja dugova. Zaduženost emirata Dubai ukupno iznosi oko 80 milijardi dolara, od čega se oko 60 milijardi odnosi na Dubai World.

Vlada Dubaija odbila je jamčiti za prezaduženi Dubai World i najavila pokretanje stečajnog postupka, što je odbilo vjerovnike i onemogućilo dogovor o reprogramiranju i šestomjesečnom moratoriju otplate dugova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:05