NEZAPAMĆENA TRAGEDIJA

Preživjeli putnici progovorili što je prethodilo nesreći, Bugari bijesni: ‘Ovo je autocesta smrti!‘

Tijela izgorjelih putnika stradala su do neprepoznatljivosti zbog čega je DNK analiza jedini način da budu identificirani.

Prizor s mjesta nesreće

 Nikolay Doychinov/AFP

O uzrocima strašne prometne nesreće koja se dogodila u Bugarskoj, pri čemu je poginulo 46 uglavnom sjevernomakedonskih državljana, zasad se samo nagađa.

Preživjeli putnici su izjavili da su se uspjeli spasiti skokom iz autobusa nakon što su razbili stakla. Rekli su da su prije toga čuli eksploziju.

Kao mogući uzroci nesreće spominju se greška vozača te zasad neutvrđena tehnička neispravnost vozila, a postoji mogućnost da je do požara došlo prilikom kontakta autobusa sa zaštitnom ogradom.

Putnici su se iz Turske vraćali u Sjevernu Makedoniju, nakon produženog vikenda što su ga proveli u Istanbulu. Putovanje je organizirala turistička agencija iz Skoplja.

image
Nikolay Doychinov/AFP
image
Nikolay Doychinov/AFP

Prvu vijest o nesreći makedonski premijer Zoran Zaev primio je u 3.30 po noći, kada ga je nazvao bugarski kolega Stefan Janev. Odmah se s ministrom zdravstva Venkom Filipčetom i šefom diplomacije Bujarom Osmanijem zaputio u Sofiju te je već obišao ozlijeđene putnike.

Bugarskim medijima je izjavio da su u bolnicu u Sofiji već stigli članovi obitelji sedmero hospitaliziranih putnika, koji su preživjeli nesreću.

Prema riječima Zaeva, prijevoznik Besa Trans često vozi putnike na turističkim izletima na relaciji Istanbul - Sofija, Skoplje. Među preživjelima je i srpski državljanin iz Preševa, kao i njegova zaručnica iz Kumanova, jedan državljanin Belgije, dok su ostale žrtve vjerojatno državljani Sjeverne Makedonije. Ozlijeđeni putnici dobili su opekline i posjekotine, a jedan ima prijelom noge. Najmlađe žrtve nesreće su četverogodišnji blizanci.

Bugarski ministar unutarnjih poslova Bojko Raškov izjavio je da su prizori s mjesta nesreće stravični te da će pravi uzrok nesreće biti poznat tek nakon okončanja istrage.

image
Nikolay Doychinov/AFP
image
Nikolay Doychinov/AFP

Prema njegovih riječima, zasad se ne zna točan broj putnika u autobusu, jer su, navodno, četiri autobusa vozila u koloni pa se pretpostavlja da su na odmorištima putnici možda prelazili iz jednog autobusa u drugi.

Albanska ministrica vanjskih poslova Olta Xhacka rekla je da su putnici bili pripadnici zajednice etničkih Albanaca u Sj. Makedoniji.

Veleposlanik Srbije u Bugarskoj Željko Jović za N1 je izjavio da su tijela izgorjelih putnika stradala do neprepoznatljivosti zbog čega je DNK analiza jedini način da budu identificirani.

Članovi obitelji i prijatelji putnika stradalih u nesreći stigli su ispred prostorija agencije 'Besa Trans', koja je organizirala putovanje, te su uputili apel institucijama i turističkoj agenciji radi a informacija u ovim teškim trenucima

- Od jutros u 6 sati jedine informacije koje dobivamo su preko Facebooka. Već četiri sata zovemo Besa Trans, ali nitko nam se ne javlja. Ovo nije dobro. Moraju biti aktivniji kada se dogodi ovakva tragedija. Molimo institucije da nas informiraju, rekao je rođak jednog putnika koji se trebao vratiti iz Turske.

Nesreća se dogodila u blizini Pernika, a tamošnji gradonačelnik Stanislav Vladimirov izjavio je da se na tom dijelu autoceste često događaju nesreće. te da je tad dionica ceste bila mokra. Riječ je o jednoj od najtežih prometnih pravaca u Bugarskoj s velikom koncentracijom prometa i velikom denivelacijom.

image
Dimitar Kyosemarliev/AFP
image
Dimitar Kyosemarliev/AFP

Tešku nesreću iskoristili su bugarski mediji da skrenu pažnju na stanje i sigurnosne rizike vožnje na tamošnjim autocestama. Ističu da je Bugarska 2019. imala drugu najveću stopu smrtnosti na cestama među 27 zemalja članica EU-a, s 89 smrtnih slučajeva na milijun stanovnika, prema podacima Europske komisije.

- Država mora jamčiti sigurnost naših prometnica, a to trenutačno ne može. Godinama se zalažemo za sigurnije ceste. Činjenica je da se nezamisliva tragedija dogodila. Stanje naših prometnica je loše i opasno, rekla je.

Zbog teške prometne nesreće na 31. kilometru autoceste Struma, autocesta u smjeru Blagoevgrada bit će zatvorena cijeli dan.

Bugarska ne pamti ovako tešku prometnu nesreću. Mediji izvještavaju da se 1996. godine dogodila autobusna nesreća u kojoj je poginulo 16 ljudi, dok još nisu imali autocestu.

MVEP: Nema stradalih Hrvata u nesreći u Bugarskoj

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman izrazio je "najdublju sućut i ponudio pomoć" sjevernomakedonskom kolegi Bujaru Osmaniju zbog stradalih državljana te zemlje u autobusnoj nesreći u Bugarskoj u kojoj prema prvim informacijama nema stradalih Hrvata, priopćio je u utorak MVEP.

Djelatnik veleposlanstva Sjeverne Makedonije u Sofiji potvrdio je za BTV da su većina poginulih sjevernomakedonski državljani.

"Prema zasad dostupnim informacijama nema službenih podataka da je stradao netko od hrvatskih državljana", priopćio je MVEP. Hrvatsko veleposlanstvo u Sofiji prati situaciju i u stalnom je kontaktu s nadležnim tijelima, dodaje se.

Ministar vanjskih i europskih poslova Grlić Radman telefonski je razgovarao sa sjevernomakedonskim ministrom Osmanijem i izrazio mu "najdublju sućut u ime MVEP-a i svoje osobno te ponudio pomoć".

Grlić Radman je naglasio da su Hrvatska i hrvatski narod solidarni sa Sjevernom Makedonijom i svim njenim građanima, dodaje se u priopćenju.

Plenković Zaevu: Hrvatska je s vama u ovim teškim trenucima

Hrvatska je s vama u ovim teškim trenucima, naveo je premijer Andrej Plenković u sućuti premijeru Sjeverne Makedonije Zoranu Zaevu i obiteljima stradalih sjevernomakedonskih državljana u požaru autobusa na autocesti u Bugarskoj u kojem je poginulo 45 ljudi, priopćila je vlada u utorak.

Autobus sa sjevernomakedonskim registracijskim oznakama zapalio se na autocesti u zapadnoj Bugarskoj rano u utorak pri čemu je poginulo najmanje 45 ljudi.

Djelatnik veleposlanstva Sjeverne Makedonije u Sofiji potvrdio je za BTV da su većina poginulih sjevernomakedonski državljani.

"S velikom sam tugom i iskrenim žaljenjem primio vijest o strašnoj tragediji u Bugarskoj u kojoj je poginulo najviše vaših državljana. U ovim teškim trenucima za obitelji stradalih, kao i za cijelu Sjevernu Makedoniju, Hrvatska je s vama", piše u sućuti hrvatskog premijera sjevernomakedonskom kolegi.

"U ime vlade RH, hrvatskoga naroda i svoje osobno, Vama, obiteljima stradalih i cijeloj Sjevernoj Makedoniji izražavam duboku sućut. Naše su misli i molitve uz vas", naveo je Plenković.

Autobus s 52 ljudi putovao je autocestom Struma iz Sofije prema Blagoevgradu na jugozapadu zemlje, a do nesreće je došlo kod izlaza za mjesto Bosnek, oko 40 kilometara južno od Sofije, navodi se na mrežnim stranicama televizije BTV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2023 11:11