PET CENTI ZA KOMAD

Preživljavaju skupljajući plastične boce i limenke, a nemaju nikakve povlastice: ‘Oni su ključni čistači...‘

U New Yorku živi, kako se procjenjuje, 10.000 sakupljača konzervi i limenki, uglavnom starijih migranata iz Južne Amerike i Kine

Laurentino Marin

 Ed Jones/AFP

Na ulicama Brooklyna, Laurentino Marin ne prestaje se diviti dekoracijama za Halloween te je, kao i svakog jutra, zauzet punjenjem svojih kolica limenkama i plastičnim bocama, koje će zamijeniti za nekoliko dolara.

Marin, 80-godišnji Meksikanac, jedan je od, kako se procjenjuje, 10.000 njujorških sakupljača konzervi i limenki, uglavnom starijih migranata iz Južne Amerike i Kine, koji se bore za preživljavanje skupljajući, sortirajući i reciklirajući plastiku i aluminij, piše AFP.

image

Laurentino Marin

Ed Jones/AFP

Krhkog izgleda i pognutog držanja, Marin staje pred stepenicama tipične kuće od smeđe cigle kojima je 'prošarano' susjedstvo, podiže poklopce kanti za smeće i potom gura unutra svoje ruke zaštićene rukavicama.

Pretražuje i plastičnu ambalažu napunjenu smećem koja na pločniku čeka da je pokupe gradski sanitarci, dok velike prozirne vreće vise s njegovih kolica, do vrha pune raznobojnim asortimanom limenki od gaziranih pića i piva.

"Tražim i skupljam limenke kako bih preživio", govori na španjolskom ovaj čovjek naborana lica koji je porijeklom iz meksičke države Oaxace.

image

Laurentino Marin

Ed Jones/AFP

"Ne primam nikakvu pomoć, nema ni posla za mene, tako da se čovjek mora boriti", dodaje Marin.

Ključna uloga u naporima reciklaže

Marin, dakako, nema poslodavca, već mijenja limenke i boce za novac u jednom od gradskih privatnih centara za recikliranje.

Za svaku od njih dobije novčić od pet centi, a u prosječnom danu zaradi između 30 i 40 dolara, što mu je dovoljno da dopuni prihode svoje kćeri iz praonice rublja, kako bi mogli platiti svojih 1.800 dolara mjesečne stanarine.

image

Laurentino Marin

Ed Jones/AFP

Naknada od pet centi određena je 1982. godine u New Yorku prema zakonu poznatom kao 'Bottle Bill', koji je donesen kako bi se potaknulo građane na recikliranje i nije se mijenjao u proteklih 40 godina.

"Imao je stvarno dobar učinak na smanjenje smeća u cijeloj državi, posebno u New Yorku", navodi Judith Enck, osnivačica pokreta protiv onečišćenja Beyond Plastic, koji je provodio kampanju za donošenje zakona.

image

Laurentino Marin

Ed Jones/AFP

Enck sada želi da se iznos novca povisi na 10 centi.

"Nismo bili svjesni da će to postati glavni izvor novca za mnoge obitelji, a upravo to se dogodilo", rekla je Enck za AFP.

Državne vlasti kažu da je zakon rezultirao recikliranjem 5,5 milijardi komada plastike stakla i aluminija u cijelom New Yorku samo 2020. godine.

Skupljači konzervi imaju ključnu ulogu u tim naporima, no oni nisu službeni radnici te nemaju beneficije i zdravstveno osiguranje koje bi dolazilo s priznatim poslom i simboliziraju golemu nejednakost i društveni jaz između bogatih i siromašnih.

image

Laurentino Marin

Ed Jones/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:31