STRAH OD PREKIDA OPSKRBE

Približavanje tropske oluje Meksičkom zaljevu podiglo cijene nafte iznad 72 dolara

Naftne kompanije počele su u četvrtak evakuirati radnike s platformi, a BHP i BP priopćili su da su počeli gasiti proizvodnju
Naftna platforma u Meksičkom zaljevu, ilustracija
 Omar Torres/AFP

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad 72 dolara budući da ulagači strahuju od prekida opskrbe iz Meksičkog zaljeva nakon što su kompanije počele zatvarati proizvodnju u očekivanju tropske oluje.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,36 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 72,43 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,52 dolara višoj cijeni, od 68,94 dolara.

Trgovci su se danas fokusirali na prognoze o približavanju tropske oluje Meksičkom zaljevu.

Naftne kompanije počele su u četvrtak evakuirati radnike s platformi, a BHP i BP priopćili su da su počeli gasiti proizvodnju jer se očekuje da bi oluja iz Karipskog mora za vikend mogla krenuti prema Meksičkom zaljevu.

U zaljevu se proizvodi 17 posto američke sirove nafte i pet posto prirodnog plina, a uz obalu smješteno je preko 45 posto ukupnih američkih rafinerijskih kapaciteta, podsjeća Reuters.

Mogućnost prekida opskrbe iz američkog dijela Meksičkog zaljeva promijenila je danas raspoloženje na tržištima, nakon što su trgovci jučer spuštali cijene zbog ponovnog pokretanja meksičke proizvodnje nakon požara na naftnoj platformi u kojem je stradalo petero radnika.

“Tržište trenutno možda ima većih briga, s obzirom na formiranje oluje na Karibima. Očekuje se da će se razviti u snažan uragan i potencijalno izazvati pustoš u Meksičkom zaljevu i u Teksasu početkom sljedećeg tjedna”, stoji u bilješci ANZ Researcha.

"Trgovci energentima podižu cijene nafte, predviđajući poremećaje u proizvodnji u Meksičkom zaljevu, ali i zbog sve raširenijih očekivanja da bi se OPEC+ mogao oduprijeti zahtjevima za povećanjem proizvodnje s obzirom na utjecaj delta soja na potražnju za sirovom naftom u posljednje vrijeme", tumači Edward Moya iz OANDA-e.

Washington je nedavno pozvao Organizaciju zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezine saveznike predvođene Rusijom da povećaju proizvodnju kako oporavak svjetskog gospodarstva od koronakrize ne bi došao pod znak pitanja.

OPEC+ trebao bi se sastati 1. rujna i razgovarati o proizvodnoj politici.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 70,75 dolara, što znači da je porasla 16 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:33