RASPAD SISTEMA

Priča koja razotkriva kaos u Rusiji: Nestali kuhar s potopljene krstarice dobio poziv za odlazak u vojsku

Osim Mihaila, poziv su dobila i dvojica slijepih muškaraca, kao i jedan 63-godišnjak s dijabetesom i teškom ozljedom mozga

Tek regrutirani ruski vojnik na obuci u jednom od predviđenih poligona

 Eyepress News/Shutterstock Editorial/Profimedia/Eyepress News/Shutterstock Editorial/Profimedia

Ured za novačenje u Sankt Peterburgu poslao je poziv za regrutaciju nestalom ruskom mornaru koji je bio na krstarici Moskva koja je u travnju potonula u Crnom moru, piše Guardian.

Prema pisanju lokalne web stranice Fontanka, roditeljima mornara po imenu Mikhail, koji je bio kuhar na Moskvi, prošlog je mjeseca uručen poziv kojim mu se naređuje da se javi u stanicu za novačenje ili suoči s mogućim kaznenim progonom.

‘Možete biti kazneno gonjeni ako se ne pojavite u naznačeno vrijeme i na navedenom mjestu bez opravdanog razloga‘, stoji u dokumentu.

Prva mobilizacija u Rusiji nakon Drugog svjetskog rata, koju je pokrenuo Vladimir Putin, izazvala je kaos i bijes diljem zemlje, jer su se pojavile vijesti da su vlasti slale pozive ljudima koji su umrli ili koji su teško bolesni.

Poziv su, tako, dobila najmanje dvojica slijepih muškaraca koji su pozvani da se bore u Ukrajini, kao i jedan 63-godišnjak s dijabetesom i teškom ozljedom mozga.

Portal Fontanka je rekao da Mihailova obitelj traga za njim od večeri 13. travnja, dana kada je Ukrajina ispalila dvije krstareće rakete Neptun na glavnu krstaricu koja je imala oko 500 članova posade, zbog čega je brod potonuo nakon požara.

Lokalne vlasti u Sankt Peterburgu rekle su da se u slučaju Mikhaila vjerojatno radi o pogreški uzrokovanoj velikim brojem obavijesti o mobilizaciji poslanih od početka mobilizacije u rujnu.

‘Ako se potvrdi da je riječ o greški, dat ćemo sve od sebe da je ispravimo‘, rekao je Mihail Kalinjin, glasnogovornik regionalne uprave.

Još uvijek nije poznat točan broj mornara koji su poginuli u potonuću Moskve. Rusko ministarstvo obrane u travnju je priopćilo da je jedan vojnik poginuo, a da je još 27 članova posade nestalo nakon, kako je Moskva objasnila, eksplozije streljiva izazvane požarom na brodu. Ruski neovisni mediji izvijestili su da je broj nestalih vojnika vjerojatno mnogo veći.

Prošlog mjeseca sud na Krimu, koji je Rusija anektirala, priznao je smrt još 17 mornara, većinom mladih ročnika, nakon što su se njihove obitelji obratile sudu tražeći odgovore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:11