PENTAGON NA NOGAMA

Priča postaje sve luđa: Rusi i Kinezi odabrali lokaciju za svoj novi nuklearni reaktor!

Nema sugestija da planirani projekt ima vojnu komponentu, ali...

Xi Jinping i Vladimir Putin

 Grigory Sysoev/Sputnik/Profimedia/Grigory Sysoev/sputnik/profimedia

State Department je pozvao na "rigoroznu" sigurnosnu procjenu predloženog zajedničkog plana Rusije i Kine o uspostavi lunarne istraživačke baze na nuklearni pogon u sljedećem desetljeću.

Juri Borisov, čelnik ruske svemirske agencije Roskosmos, rekao je ranije ovog mjeseca da dvije sile "ozbiljno razmatraju projekt" instaliranja nuklearnog reaktora na površini Mjeseca koji bi jednog dana mogao podržavati naselja na Mjesecu. Projekt bi se, rekao je Borisov, mogao dogoditi "negdje između 2033.-2035. godine".

Glasnogovornik State Departmenta rekao je za Newsweek da je SAD "svjestan Kine i ruskih planova o Međunarodnoj lunarnoj istraživačkoj stanici", te je istaknuo "desetljeća svemirske suradnje" između dva susjeda.

Nema sugestija da planirani projekt ima vojnu komponentu, ali Institut za proučavanje rata sugerirao je da su Borisovljeve primjedbe "indikativne za zagrijavanje odnosa i kinesku spremnost da potakne dugoročno strateško partnerstvo s Rusijom kako bi se postavilo protiv i moguće zaprijetilo Zapadu."

Američki strahovi oko naoružavanja svemira potaknuti su u veljači, kada su američki zakonodavci pozvali predsjednika Joea Bidena da skine oznaku tajnosti s informacija o "ozbiljnoj prijetnji nacionalnoj sigurnosti" - navodno je riječ o ruskom protusatelitskom oružju na nuklearni pogon, a Moskva je više puta demantirala te izvještaje.

Ranije ovog mjeseca, šef američkog svemirskog zapovjedništva general Stephen Whiting upozorio je da Rusija i dalje predstavlja "strašan" izazov u svemiru i rekao da si SAD ne bi trebao sebi dopustiti "lažni osjećaj samopouzdanja".

Glasnogovornik State Departmenta rekao je za Newsweek da SAD "vjeruje da otvoren, transparentan i suradnički pristup istraživanju i korištenju svemira omogućuje dinamičniji i inovativniji ekosustav koji koristi cijelom svijetu."

SAD, Rusija i Kina članice su Odbora Ujedinjenih naroda za miroljubivo korištenje svemira - UNCOPUOS - istaknuo je.

"Za lansiranje bilo kojeg svemirskog nuklearnog sustava, Sjedinjene Države vjeruju da sve nacije moraju osigurati rigoroznu sigurnosnu analizu utemeljenu na riziku. Ovi procesi uključuju transparentne sigurnosne smjernice i usmjereni su prema budućnosti te su pogodni za učinkovito korištenje svemirskih nuklearnih sustava za grijanje, napajanje i pogon."

"Sjedinjene Države vjeruju da su i transparentnost i rigorozna sigurnosna praksa najvažniji za odgovoran razvoj i postavljanje nuklearnih reaktora u svemiru. SAD se raduje reviziji bilo koje podneske zemlje UNCOPUOS-ovoj radnoj skupini za nuklearne izvore energije, uključujući onih o korištenju nuklearnih reaktora za istraživanje Mjeseca."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:33