ČAK U 8 ZEMALJA

Prigožin je gospodar života i smrti daleko od ukrajinskog fronta: Tajni dokumenti otkrili alarmantne detalje!

Dokumenti otkrivaju i da CIA i Pentagon nisu imale uspjeha u zaustavljanju prisutnosti i ambicija Wagnera na tom kontinentu

Jevgenij Prigožin

 Handout/Afp/Profimedia/Handout/afp/profimedia

Ruska plaćenička skupina Wagner stekla je strateška uporišta u najmanje osam afričkih zemalja u posljednjih šest godina dok je SAD nastavio gubiti utjecaj na afričkom kontinentu, pokazuju dokumenti koji su procurili iz Pentagona.

Prema tim tajnim dokumentima američke obavještajne službe u koje je The Washington Post imao uvid, privatna paravojna organizacija Wagner agresivno radi na uspostavljanju "konfederacije" antizapadnih država u Africi, djelujući kao destabilizirajući faktor u siromašnoj i politički nestabilnoj regiji.

Jevgenij Prigožin, šef zloglasne skupine Wagner i Putinov bliski saveznik, pruža sigurnost, vojnu pomoć, političke savjete, ispitivanje javnog mnijenja i tehnike političke manipulacije afričkim vođama suočenim s pobunama ili nestabilnošću, u zamjenu za ugovore o iskorištavanja prirodnih resursa u zemljama koje su previše nestabilne da bi privukle velike zapadne tvrtke.

Libija, Čad, SAR...

Procjenjuje se da je Wagner uspostavio baze u najmanje osam afričkih zemalja, među 13 nacija u kojima je grupa širila svoje vojne i ekonomske utjecaje. Ruska plaćenička grupa pomogla je podijeliti i paralizirati Libiju, podržala je pokušaj državnog udara u Čadu izgradnjom prekogranične obuke za pobunjenike i sklopila ugovore sa Srednjoafričkom Republikom, Libijom i Sudanom o vađenju bogatih prirodnih resursa. Osim što je izvor zlata, urana i drugih resursa, afrički kontinent postaje sve veće tržište oružja i nuklearne tehnologije. Rusija je iskoristila svoj utjecaj na sudanske vojne čelnike kako bi dogovorila dovršetak pomorske baze u Port Sudanu do kraja 2023., otkrivaju američki dokumenti koji su procurili iz Pentagona.

image

Ruska zastava na spomeniku u Srednjoafričkoj republici

Barbara Debout/Afp

Dokumenti otkrivaju i da CIA, Pentagon i druge savezne agencije nisu imale uspjeha u zaustavljanju prisutnosti i ambicija Wagnera na tom kontinentu. Jedini izravni vojni napad koji se spominje u dokumentima odnosi se na "uspješan napad u Libiji" koji je "uništio logistički zrakoplov Wagnera".

Rusija je iskoristila bivše sovjetske veze s afričkim čelnicima, ali i sve manji angažman SAD-a na kontinentu, osobito tijekom Trumpova predsjedništva.

Povlačenje iz Malija

Francuska je povukla svoje snage iz Malija 2021., kada su tamo ušli Wagnerovi plaćenici, a u prosincu je povukla i svoje posljednje snage iz Srednjoafričke Republike. U veljači je Burkina Faso naredila francuskim trupama da odu iz njezine zemlje.

Analitičar Alex Vines iz think-tanka Chatham House smatra da antifrancuska i antizapadna propaganda postaje sve izraženija među afričkim čelnicima, koji su ljuti zbog francuske operacije u Sahelu i umorni od pritiska za uspostavu demokracije. "Rusija je putem tvornica trolova i lažnih medija bila uspješna u indoktrinaciji stavova u Africi", rekao je Vines.

Moćna ruska kompanija plaćenika imala je za cilj steći ekonomski i politički utjecaj u 13 zemalja, nestabilnih, a bogatih prirodnim resursima

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:33