POTRESI U KREMLJU

Prigožin najavio drastične promjene, Zaharova potvrdila nagađanja: ‘Imamo problema u samom vrhu‘

Jevgenij Prigožin najavio je stvaranje ideološke vojske istovremeno kada je Marija Zaharova progovorila o borbama u Kremlju

Vladimir Putin, Valerij Gerasimov, Sergej Šojgu, Ramzan Kadirov, Sergej Surovikin, Jevgenij Prigožin

 AFP, Profimedia

Plaćenička privatna ruska vojska Wagner mogla bi postati organizacija "tvrdolinijaške ideološke elite" nakon mjeseci intenzivnih borbi u istočnoj Ukrajini. U video snimci objavljenoj na Telegramu u subotu, šef ove zloglasne ruske paravojne skupine Jevgenij Prigožin rekao je da će, nakon završetka bitke za Bahmut, snage Wagnera postati "vojska s ideološkom komponentom".

Žestoke i izuzetno krvave rovovske borbe u Bahmutu u ukrajinskoj istočnoj regiji Doneck traju više od sedam mjeseci i taj je grad postao žarište rata Kremlja protiv ukrajinskih obrambenih snaga. Glavni stožer oružanih snaga Ukrajine objavio je u nedjelju na Facebooku da ruske snage "nisu zaustavile napade" na Bahmut. Istovremeno, nema potvrde da su ruske snage napredovale u gradu u subotu, kako je u najnovijem izvješću naveo istraživački think tank Institut za proučavanje rata (ISW).

Ipak, čini se da ruske snage ostvaruju sve veće uspjehe na tom bojištu. U srijedu je ISW izvijestio da Moskva kontrolira oko 50 posto grada. Ruske regularne vojne snage se bore uz borce koje je regrutirala grupa Wagner za kontrolu nad granatiranjima i raketiranjima praktički posve uništenom gradu te se vjeruje da su pretrpjele goleme gubitke.

No, kada bitka završi, kako prenosi Newsweek, plaćenička skupina bi trebala biti reorganizirana i redizajnirana, barem prema riječima njezina osnivača i šefa. Prigožin se vjerojatno nada "restrukturiranju" Wagner grupe u "tvrdolinijašku ideološku elitnu paralelnu vojnu organizaciju" kako bi osigurao da ona ima "specijaliziranu ulogu" u Ukrajini, navodi ISW.

Prigožin, ruski oligarh koji je osobno povezan s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom te je zbog unosnih ugovora za svoje catering usluge, koje mu je omogućio Kremlj, dobio nadimak ‘Putinov kuhar‘, rekao je u video snimci objavljenoj na Telegramu da će neki od regrutiranih boraca biti razriješeni dužnosti, a ostat će, kako je rekao, samo najbolji. Grupa Wagner borce je regrutirala u ruskim zatvorima i kažnjeničkim kolonijama te je tako u svoje redove dovela, kako se procjenjuje, tisuće osuđenih kriminalaca, uključujući i počinitelje najtežih kaznenih djela.

‘Privatne vojske prijete kaosom u Rusiji‘

Prigožin je također rekao da će uslijediti još jedan val novačenja kako bi se stvorila "vojska s ideološkom komponentom". Skupina se, kako navodi ISW, pri regrutiranju fokusirala na angažman mlađih boraca. "Grupa Wagner vjerojatno ima za cilj regrutirati dojmljivije regrute kroz ovu kampanju usmjerenu na mlađe osobe i usaditi im Prigožinov ekstremistički ideološki brend ruskog ultranacionalizma", procjenjuju u think tanku.

U subotu je bivši general-pukovnik američke vojske Mark Hertling izjavio da će "sve veća prisutnost" privatnih vojnih kompanija, poput skupine Wagner, "doprinijeti kaosu unutar Rusije" ako Putinova vlada poklekne.

U međuvremenu, kako je također izvijestio ISW, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova je znakovitom izjavom potvrdila da postoje ‘dvorske borbe‘ u unutarnjem najužem krugu Kremlja, da je Kremlj odustao od centralizirane kontrole nad ruskim informacijskim prostorom te da ruski predsjednik očito u ovome trenutku nema rješenja za te probleme.

Naime, kremaljski novinari, akademici i razni pristaše Novorusije - dijelova Ukrajine koje je Rusko carstvo smatralo svojim nakon preuzimanja od Otomanskog carstva, prostor od Odese na jugu do Luhanska na istoku, pri čemu Putin u teritorij Novorusije, uz Krim, uključuje Doneck, Luhansk, Harkiv, Dnjipropetrovsk, Zaporižje, Herson, Mikolajiv i Odesu - održali su u subotu u Moskvi forum o "praktičnim i tehnološkim aspektima informacijskog i kognitivnog ratovanja u suvremenoj stvarnosti".

Tijekom panel rasprave Zaharova je izjavila da Kremlj ne može obnoviti staljinistički pristup uspostavljanja modernog ekvivalenta sovjetskom informacijskom uredu za središnju kontrolu ruskog unutarnjeg informacijskog prostora zbog borbi između kremaljskih "elita", pri čemu nije specificirala na koje to ‘elite‘ misli.

Zaharova potvrdila borbe u Kremlju

Ove riječi glasnogovornice ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova, kako ističu u ISW-u, vrijedne su pažnje jer potvrđuju ranije procjene Instituta - iako ne samo njihove, budući da brojni stručnjaci, mediji i zapadni političari o tome nagađaju još otkako su propali prvotni ratni planovi Moskve na početku invazije - o pogoršanju odnosa unutar režima u Kremlju i dinamici kontrole informacijskog prostora.

Izjava Zaharove, kako se navodi u izvješću, podupire više procjena - da u Kremlju postoje borbe između ključnih članova Putinova unutarnjeg kruga, da je Putin tijekom vremena velikim dijelom ustupio ruski informacijski prostor raznim pseudoneovisnim akterima te da ruski predsjednik očito nije u stanju poduzeti odlučne korake kako bi ponovno preuzeo kontrolu nad ruskim informacijskim prostorom.

U think tanku kažu kako nije jasno zašto bi Zaharova, kao iskusna glasnogovornica visoke razine, otvoreno priznala te probleme u javnom okruženju. Analitičari ISW-a procjenjuju kako je moguće da je Zaharova ovom prilikom po prvi put izravno govorila o ovim problemima kako bi ublažila očekivanja ruskih nacionalističkih proratnih vojnih blogera u vezi trenutačnih sposobnosti Kremlja da se okupi oko zajedničkog narativa ili možda čak i oko zajedničke politike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 04:33