RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Prigožin o ‘opasnim igrama‘ u Kremlju: ‘Htjeli su razdor između mene i Čečena, to će pakleno platiti‘

Iz minute u minutu pratimo najznačajnija zbivanja 465. dana rata u Ukrajini

Vitalij Kličko

 Sergei Chuzavkov/Afp

Ključni događaji:

- tri osobe poginule u ruskom raketnom napadu ispred ‘zaključanog‘ skloništa

- obuka Ukrajinaca na američkim tenkovima

- Zelenski: Ukrajina je spremna pokrenuti protuofenzivu

- Ukrajinska nuklearna elektrana tri mjeseca bez rezervnog napajanja


Prigožin: Frakcije u Kremlju otvorile su Pandorinu kutiju sukoba, neki će to morati pakleno platiti

Šef grupe Wagner, Jevgenij Prigožin, izjavio je da frakcije u Kremlju uništavaju rusku državu pokušavajući posijati razdor između njega i čečenskih boraca.

Sukob, u kojem su neki čečenski političari kritizirali Prigožinove vojne sposobnosti, je riješen, no "Pandorina kutija je već otvorena", rekao je šef plaćenika.

Ne imenujući pojedince, rekao je da će, ako nastave s taktikom podjela, morati "pakleno platiti".

"Opasne igre postale su svakodnevica u kulama Kremlja... one jednostavno uništavaju rusku državu", rekao je.

Kako su snage Wagnera otišle iz Bahmuta, nakon što su zauzele većinu grada, Prigožinov politički utjecaj postao je ranjiviji, ocijenio je ranije Institut za proučavanje rata.

U isto vrijeme, čečenske specijalne snage, točnije bataljun Ahmat, dobile su zadatak ofenzive u Marinki, što bi čečenski vođa Ramzan Kadirov mogao pokušati iskoristiti da podigne svoj ugled na sličan način kao što je to učinio i šef Wagnera.

Prigožin je u današnjoj izjavi rekao da bi Wagner dobio izravnu bitku s tim čečenskim snagama, ali da bi došlo do ozbiljnog krvoprolića.

Ponovno je govorio i o ministru obrane Sergeju Šojguu i regularnoj vojsci, rekavši da je ministarstvo "u kaosu" te da ono "de facto ne postoji".

Ni Šojgu ni Valerij Gerasimov nisu javno komentirali Prigožinove komentare.


IAEA: Ukrajinska nuklearna elektrana tri mjeseca bez rezervnog napajanja

Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporižja već je tri mjeseca bez vanjskog rezervnog napajanja, zbog čega je "izuzetno ranjiva", upozorio je čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi.

Elektrana se oslanja na jedan preostali operativni dalekovod od 750 kilovolti (kV) za vanjsku električnu energiju potrebnu za hlađenje reaktora i druge bitne nuklearne sigurnosne i sigurnosne funkcije, priopćila je IAEA.

Prije sukoba, elektrana je imala dostupna četiri takva dalekovoda.

"Opća situacija elektrane ostaje vrlo nesigurna i potencijalno opasna", rekao je Grossi.

"Krhka situacija s električnom energijom elektrane i dalje je izvor duboke zabrinutosti i, kao što ukazuju novouspostavljena načela IAEA-e, postoji potreba za pojačanim naporima kako bi se osigurala stabilnija i predvidljivija vanjska opskrba električnom energijom."

Elektranu sa šest reaktora okupirale su ruske snage u ožujku 2022.


Zelenski: ‘Ukrajina je spremna pokrenuti protuofenzivu‘

Ukrajina je spremna pokrenuti dugo očekivanu protuofenzivu kako bi vratila teritorij pod ruskom okupacijom, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski u intervjuu objavljenom u subotu.

“Čvrsto vjerujemo da ćemo uspjeti”, rekao je Zelenski za Wall Street Journal.

"Ne znam koliko će trajati. Da budem iskren, može se odvijati na različite načine, potpuno različite. Ali mi ćemo to učiniti i spremni smo."

Kijev se nada da će protuofenziva za povrat teritorija promijeniti dinamiku rata koji bjesni otkako je Rusija izvršila invaziju na manjeg susjeda prije 15 mjeseci.

Zelenski je prošlog mjeseca rekao da Ukrajina mora pričekati da stigne više zapadnih oklopnih vozila prije pokretanja protuofenzive.

Ulagao je diplomatske napore da zadrži potporu Zapada, tražeći više vojne pomoći i oružja, što je ključno za Ukrajinu da uspije u svojim planovima.

Rusija drži dijelove ukrajinskog teritorija na istoku, jugu i jugoistoku.

Dugo razdoblje suhog vremena u nekim dijelovima Ukrajine potaknulo je očekivanje da bi protuofenziva mogla biti neizbježna.

Tijekom proteklih nekoliko tjedana Ukrajina je pojačala udare na ruska skladišta streljiva i logističke rute.

U subotu je ukrajinska vojska objavila u dnevnom izvješću da je Mariinka u regiji Doneck na istoku bila žarište borbi.

Ukrajinske snage tamo su odbile svih 14 napada ruskih snaga, navelo se u izvješću.


Kličko otvorio skloništa

Gradonačelnik Kijeva, Vitalij Kličko, naredio je da skloništa budu operativna 24 sata, nakon što je objavljeno da su tri osobe koje su poginule od ruskog raketnog napada ostale ispred "zaključanog" skloništa tijekom bijega od zračnih napada. Troje ljudi, uključujući jedno dijete, ubijeno je, a najmanje 11 ljudi je ranjeno u ranojutarnjem raketnom napadu u četvrtak. Predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Klička i druge gradske čelnike za nemar.


Obuka Ukrajinaca na američkim tenkovima

Visoki američki vojni časnik rekao je da je započela obuka za ukrajinske snage na naprednim američkim tenkovima Abrams, ali to oružje koje je dugoročno ključno u pokušaju istjerivanja Rusa s okupiranog ukrajinskog teritorija neće biti spremno na vrijeme za protuofenzivu Kijeva.


Zračna uzbuna u Kijevu

Jučer su se u Kijevu i okolnim područjima oko ukrajinskoga glavnoga grada oglasile uzbune za zračni napad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 09:38