GAZDA WAGNERA

Prigožin snimljen na skupu na kojem je bio i Putin: U ležernom izdanju rukovao se s afričkim dužnosnikom...

Ovaj sastanak uslijedio je nakon pojavljivanja Prigožina u Bjelorusiji prošlog tjedna

Jevgenij Prigožin na samitu u Sankt-Peterburgu

 Dimitri Sytyi/Facebook

Vođa privatne oružane ruske skupine Wagnera, Jevgenij Prigožin, fotografiran je u Sankt Peterburgu tijekom ovotjednog samita Rusije i Afrike, objavio je u petak BBC. Na samitu je bio i ruski predsjednik Vladimir Putin koji je Prigožina ne tako davno optužio za pobunu protiv vlasti.

Prigožin je viđen kako se rukuje s veleposlanikom Freddyjem Mapoukom, visokim dužnosnikom u Srednjoafričkoj Republici (CAR).

Fotografiju na Facebooku objavio je Dmitri Siti, koji navodno upravlja Wagnerovim operacijama u CAR-u.

To je prvo potvrđeno pojavljivanje Prigožina u Rusiji od Wagnerove neuspjele oružane pobune u lipnju.

Sastanak Prigožina i Mapouke održan je u hotelu Trezzini Palace u Sankt Peterburgu, potvrdio je BBC Verify.

BBC Verify koristio je softver za prepoznavanje lica kako bi usporedio poznate fotografije dužnosnika CAR-a s fotografijom na kojoj se nalazi Prigožin i podudarnost je bila 99 posto, što ukazuje na to da dvije fotografije prikazuju istog muškarca.

image

Jevgenij Prigožin na samitu u Sankt-Peterburgu

Dimitri Sytyi/Facebook

Detalji interijera koji se vide u pozadini fotografije podudarni su s hotelom Trezzini Palace koji je, prema ruskim medijima, u vlasništvu Prigožina.

Ovaj sastanak uslijedio je nakon pojavljivanja Prigožina u Bjelorusiji prošlog tjedna. Na videosnimkama objavljenim na kanalu Telegrama koji je povezan s plaćeničkom skupinom Wagner, Prigožin pozdravlja borce i kritizira nedavna događanja na bojišnici u Ukrajini kao "sramotu".

Prigožin je dao naslutiti da bi se Wagner kasnije mogao vratiti u rat.

Wagnerov prelazak u Bjelorusiju bio je dio dogovora kojim je okončan pokušaj pobune te skupine u lipnju nakon preuzimanja kontrole nad ruskim vojnim stožerom, marširanja na Moskvu i prijetnje uvlačenjem Rusije u građanski rat, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin, domaćin dvodnevnog samita šefova afričkih država koji danas završava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 01:35