ODSLUŽILI SVOJE

Prigožin u novom nadrealnom videu: ‘Nemojte piti, nemojte uzimati droge, nemojte silovati žene‘

Šef grupe Wagner oslobodio je prve zatvorenike koji su odslužili 6 mjeseci u Ukrajini i uputio im svoje posljednje poruke

Obraćanje Jevgenija Prigožina osuđenicima u zatvoreničkoj koloniji/Arhivska fotografija

 Profimedia

Jevgenij Prigožin, osnivač i šef najmoćnije ruske plaćeničke skupine, grupe Wagner, oprostio se u četvrtak od bivših robijaša koji su odslužili svoje ugovore u Ukrajini i pozvao ih da ne padnu u iskušenje da ubiju sada kada se vrate u civilni život.

Grupa Wagner, koju su izvorno činili u bitkama prekaljeni veterani ruskih oružanih snaga, borila se u Libiji, Siriji, Srednjoafričkoj Republici i Maliju te u Ukrajini.

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin poslao vojne snage u Ukrajinu 24. veljače, Prigožin je izašao iz sjene i regrutirao tisuće zatvorenika, nudeći im slobodu u zamjenu za služenje u nekim od najopasnijih bitaka u Ukrajini, ako previše 6-mjesečnu službu na ukrajinskom bojištu.

Dobili medalju za hrabrost

Prigožina, kojeg su zapadne zemlje sankcionirale zbog njegove uloge u grupi Wagner, vidi se na snimci koju je objavila ruska državna novinska agencija RIA Novosti kako se rukuje s prvom skupinom osuđenika koji su dočekali slobodu nakon što su izdržali šest mjeseci u Ukrajini, prenosi agencija Reuters.

"Nemojte previše piti, nemojte uzimati droge, nemojte silovati žene - (seks) samo iz ljubavi ili za novac, kako se kaže", rekao je Prigožin bivšim zatvorenicima, koji su se nasmijali na te riječi. "Policija bi vas trebala tretirati s poštovanjem", dodao je.

"Puno ste naučili - prije svega kako ubiti neprijatelja", rekao im je Prigožin u autobusu. "Stvarno ne želim da prakticirate tu vještinu na zabranjenom području... Ako želite ponovno ubijati neprijatelje, vratite se", poručio im je.

Bivši zatvorenici, neki odjeveni u crno i mašući tetoviranim rukama, prikazani su kako ih prevoze zrakoplovom s lokacije koja nije objavljena, a za koju je RIA Novosti navela da se nalazi u južnoj ruskoj regiji Krasnodar. Čini se da jedan od nosi sa sobom nekakvog kućnog ljubimca.

Bivši zatvorenici koji su preživjeli odlikovani su medaljama za hrabrost, rekao je Prigožin.

"Nadam se da će vam adrenalin koji ste potrošili u proteklih pola godine biti dovoljan barem za mjesec dana", rekao je Prigožin bivšim zatvorenicima sa smiješkom. "Neke od vas vidim posljednji put, neke ću ponovno vidjeti". dodao je.

"Zapamtite da vam je život dao ovu priliku - niste izbjegli (da zaslužite) čast, niste je upropastili, branili ste domovinu, svi ste bili spremni umrijeti u ovih proteklih 180 dana", rekao je. "A sada se moramo kontrolirati", zaključio je Prigožin.

I sam je ležao u zatvoru

Prigožin, poznat i pod nadimkom "Putinov kuhar" zbog njegovih raširenih ugostiteljskih poslova koje mu je omogućio Kremlj, najmoćniji je u skupini Putinovih saveznika koji sada kontroliraju privatne vojske, a koje regrutiraju u svoje redove najviše vojne časnike, bivše špijune i osuđenike.

Moto grupe Wagner je: "Krv, čast, domovina, hrabrost". Često odjeven u maskirnu uniformu, taj 61-godišnjak uživa u podrugljivim i ciničnim odgovorima na pitanja novinara te se često se svojim regrutima obraća grubim, ratobornim rječnikom.

Sjedinjene Države smatraju Prigožina oligarhom i sankcionirale su ga zbog pokušaja uplitanja u izbore u SAD-u i širenja ruskih dezinformacija diljem svijeta.

Prigožin, koji je i sam odslužio devet godina zatvora u sovjetsko vrijeme zbog pljački i drugih zločina prije nego što je krenuo u posao tijekom 90-ih, prošle je godine priznao miješanje u izbore u SAD-u i po prvi puta svoju ulogu u osnivanju grupe Wagner.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:13