RADIKALNE PROMJENE

Prihvaćen novi egipatski Ustav

Referendum su obilježili sukobi Morsijevih pristaša sa snagama reda u kojima je stradalo čak devet osoba
 AFP

Novi egipatski ustav na dvodnevnom referendumu prihvaćen je, prema prvim neslužbenim informacijama, s više od 90 posto glasova – što je znak i da su glasači podržali smjenu Mohameda Morsija prošle godine uz pomoć vojske.

Iako će prvi službeni rezultati biti objavljeni tek sutra, državni dužnosnici govore o velikom odazivu. Egipatska javna televizija tako navodi informacije kako je odaziv glasača oko 50 posto, te kako je podrška novom ustavu oko 90 posto. Reuters pak prenosi izjavu jednog dužnosnika za jednu privatnu televiziju, kako je odaziv bio 55 posto, te podrška oko 95 posto. Šef izbornog povjerenstva AP-u je samo kazao kako je odaziv veći nego na ranijim izborima.

No, odaziv je, očekivano, bio vrlo slab u područjima gdje Muslimansko bratstvo i Morsi uživaju veliku podršku.

Referendum su obilježili sukobi Morsijevih pristaša sa snagama reda u kojima je stradalo čak devet osoba. Usto, objavljeno je kako je uhićeno 400 osoba zbog ometanja referenduma.

Inače, na prethodnom referendum o ustavu, onome kojega je Morsi predložio, u prosincu 2012. godine izašlo je 33 posto glasača, a njih 64 posto podržalo je taj islamistički ustav koji bi sada trebao biti zamijenjen novim.

Prihvaćanje novog ustava zapravo je očekivano, među ostalim i zato jer je Morsijevo Muslimansko bratstvo, čiji je rad u međuvremenu zabranjen jer su proglašeni terorističkom organizacijom, pozvalo na bojkot referenduma, ali i stoga što je, prema tvrdnjama protivnika, vlada onemogućila svaku kampanju protiv novog ustava.

Međutim, solidan odaziv je ključan jer vojska traži potvrdu omjera političkih snaga, s obzirom na očekivanu kandidaturu generala Abdela Fattaha al-Sisija na predsjedničkim izborima, tvrdi BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 10:27