POBUNA NARODA

Prihvaćena ostavka predsjednika Šri Lanke, premijer privremeno preuzima dužnost

Wickremesinghe je u srijedu imenovan vršiteljem dužnosti predsjednika nakon što je Rajapaksa pobjegao iz zemlje

Mahinda Yapa Abeywardena

 Arun Sankar/Afp

Predsjednik parlamenta Šri Lanke prihvatio je u petak ostavku predsjednika Gotayabe Rajapakse, nakon što je Rajapaksa pobjegao u Singapur pred pobunom naroda izazvanom najgorom ekonomskom krizom u sedam desetljeća, te najavio da će dužnost predsjednika privremeno preuzeti premijer Šri Lanke.

Predsjednik parlamenta rekao je, obraćajući se naciji u televizijskom prijenosu uživo, da je Rajapaksina ostavka prihvaćena i da će premijer Ranil Wickremesinghe položiti prisegu kao vršitelj dužnosti predsjednika Šri Lanke dok parlament ne izabere novog šefa države.

"To će se dogoditi brzo i uspješno. Molim sve da podrže ovaj proces", rekao je predsjednik parlamenta Mahinda Yapa Abeywardena.

Wickremesinghe je u srijedu imenovan vršiteljem dužnosti predsjednika nakon što je Rajapaksa pobjegao iz zemlje, ali sada mora biti ponovno imenovan na tu dužnost u svjetlu službeno prihvaćene predsjednikove ostavke.

Po riječima predsjednika parlamenta proces izbora novog predsjednika trebao bi se okončati unutar sedam dana, a parlament Šri Lanke bi na sjednici u subotu trebao odlučiti kada će to zakonodavno tijelo s 225 mjesta birati novog predsjednika.

Dosadašnji predsjednik Rajapaksa je ranije ovog tjedna sa Šri Lanke prvo pobjegao na Maldive sa suprugom i dva zaštitara nakon što su protuvladini prosvjednici upali u njegovu službenu rezidenciju u Colombu dok zemlju pogađa ozbiljna ekonomska kriza i drastična nestašica goriva.

U petak rano ujutro ukinut je policijski sat, uveden na tom području u četvrtak, rekao je glasnogovornik policije Nalin Thalduwa.

Ulični prosvjedi protiv ekonomske krize na Šri Lanki tinjali su mjesecima, a vrhunac je bio prošlog vikenda kada su stotine tisuća ljudi preuzele vladine zgrade u Colombu. Optužili su obitelj Rajapaksa i saveznike za nevjerojatnu inflaciju, nestašicu osnovnih dobara i korupciju.

Šri Lanka je započela razgovore s Međunarodnim monetarnim fondom o potencijalnom zajmu, ali ih je prekinuo najnoviji politički kaos.

Glasnogovornik MMF-a Gerry Rice rekao je u četvrtak novinarima da su još uvijek u kontaktu s vladinim dužnosnicima na tehničkoj razini, ali se nadaju nastavku dijaloga na visokoj razini "što je prije moguće".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 19:23