PORUKA IZ KREMLJA

Prijateljske i neprijateljske države: Putin objavio kome nije, a kome jest čestitao Novu godinu

Putin neće čestitati Novu godinu Bidenu, Scholzu i Macronu

Vladimir Putin

 KREMLIN.RU/AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin neće čestitati Novu godinu američkom predsjedniku Joeu Bidenu, francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu i njemačkom kancelaru Olafu Scholzu, objavio je u petak Kremlj.

"Ti kolege ništa nam ne čestitaju. Zapravo, nemamo nikakvih kontakata s njima. I uzevši u obzir neprijateljske poteze koje stalno poduzimaju, predsjednik im neće čestitati", rekao je novinarima Dmitrij Peskov, glasnogovornik ruskog predsjednika.

Putin je s druge strane poslao čestitke za Novu godinu na adrese više svjetskih čelnika bliskih Kremlju.

Po popisu koji je u petak objavio njegov ured, to su kineski predsjednik Xi Jinping, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, sirijski predsjednik Bašar al-Asad, venezuelski predsjednik Nicolas Maduro i indijski premijer Narendra Modi.

Čestitao je i Silviju Berlusconiju te bivšem njemačkom kancelaru Gerhardu Schröderu.

Vladimir Putin toplo je čestitao i turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoğanu, dodajući da se "uzajamno korisni odnosi" između dviju zemalja razvijaju "vrlo dinamično", priopćio je Kremlj.

U priopćenju, Kremlj je rekao da je Putin također uputio novogodišnje čestitke čelnicima Azerbajdžana, Armenije, Bjelorusije, Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana, Turkmenistana, Uzbekistana, Bolivije, Brazila, Mađarske, Venezuele, Vijetnama, Indije, Kine, Kube, Nikaragve, Srbija, Sirija, kao i čelnici Južne Osetije i gruzijske regije Abhazije, od kojih većina država članica UN-a ne priznaje nijednu kao suverenu državu.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov Novu godinu čestitao je novinarima.

"Kao novinarima želim vam svima poželjeti zanimljivu godinu za vijesti, kao što je bila ova, ali kao ljudima želim vam da ona prođe što mirnije. Učinit ćemo sve da to i ostvarimo."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. prosinac 2022 15:12