MISTERIOZNO UBOJSTVO

Prije 5 godina par milijardera zadavljen je u svojoj vili. Obitelj sad nudi 35 milijuna $ za hvatanje ubojice

Na ovotjednu godišnjicu ubojstava, sin Shermanovih ponudio je dodatnih 25 milijuna dolara za informacije

Barry Sherman

 John Mahler/Zuma Press/Profimedia

Prošlo je pet godina od misteriozne smrti kanadskih milijardera, Barryja i Honey Sherman, koji su pronađeni mrtvi u svojoj vili, potpuno odjeveni pokraj unutarnjeg bazena. Policija nikada nije došla do konkretnog osumnjičenika i sve je ostalo na teorijama. Njihova djeca nedugo od smrti okrenula su se privatnim istraživanjima smrti, a sada je sin ponudio dodatnih 25 milijuna dolara za informacije koje bi dovele do uhićenja. Ukupna nagrada koju nude iznosi 35 milijuna dolara.

Dana 15. prosinca 2017. trgovac nekretninama koji je oko podneva obilazio vilu para u Torontu pronašao je njihova tijela, potpuno odjevena, pokraj unutarnjeg podrumskog bazena. Bili su u polusjedećoj poziciji, pričvršćeni za ogradu bazena i s pojasevima vezanim oko vrata.

Barry Sherman imao je 75 godina; njegova supruga Honey imala je 70 godina. Nitko od njihovih prijatelja ili poslovnih suradnika nije bio u kontaktu s njima dva dana prije tragedije, a nije bilo ni znakova nasilnog ulaska u kuću, rekla je tada policija.

Priča je dospjela na svjetske naslovnice, a policija je smrt prozvala sumnjivom. Dugo su kružile teorije o tome tko je možda htio ubiti osnivača kanadskog giganta generičkih lijekova Apotex i njegovu suprugu - jednog od najbogatijih parova u Kanadi.

Istražitelji su radili na povezivanju ključnih točki vezanih uz slučaj, no pet godina kasnije nitko nije uhićen. Na ovotjednu godišnjicu ubojstava, sin Shermanovih ponudio je dodatnih 25 milijuna dolara za informacije koje bi dovele do uhićenja.

- Ovaj tjedan obilježava se peta godišnjica otkako su moji roditelji ubijeni. Svaki dan od tada bio je noćna mora. Preplavljen sam boli, gubitkom i tugom, ti su osjećaji konstantni i ne jenjavaju. Zatvaranje slučaja neće biti moguće dok se ovaj zli čin ne privede licu pravde. Nadam se da će ova nagrada pridonijeti pravdi te da ću se napokon moći izliječiti od ovoga - rekao je Jonathon Sherman u izjavi za kanadski CBC News.

Slučaj je od samog početka zbunjivao istražitelje

Nekoliko dana nakon sumornog otkrića, obdukcija je otkrila da je par umro od stiskanja vrata ligaturom ili davljenja. Istraga je tada bila u ranoj fazi te se smrti nisu tretirale kao ubojstvo.

- Način smrti je neodređen, a jedine predstavljene opcije su dvostruko samoubojstvo, ubojstvo/samoubojstvo ili dvostruko ubojstvo - rekla je tada detektivska narednica Susan Gomes.

Istaknutost žrtava značila je da je slučaj od samog početka bio na visokom glasu. Barry Sherman osnovao je Apotex 1974. i proširio ga u globalnu farmaceutsku tvrtku koja je donirala više od 50 milijuna dolara u dobrotvorne svrhe, navodi se na njezinoj web stranici. U trenutku njegove smrti, Forbes je procijenio da je par bio težak svega tri milijarde dolara.

Bogatstvo Shermanovih, golema ulaganja i filantropski rad doveli su ih do susreta s kanadskom poslovnom i političkom elitom. Njihovom sprovodu nazočile su tisuće ljudi, uključujući premijera Justina Trudeaua i Kathleen Wynne, premijerku pokrajine Ontario.

Na misi je emotivni Jonathon Sherman stupio na pozornicu, okružen sa svoje tri sestre, i osudio nagađanja da su im roditelji počinili samoubojstvo.

- Naši roditelji nikad nikoga nisu ostavili. Uzeli su nam ih. Bili su poput brave i ključa, svaki za sebe prilično beskoristan, ali zajedno su otključali svijet za sebe, i za nas, i za mnoge druge - rekao je kroz suze, dodajući da se obitelj tješi spoznajom da su Shermanovi i dalje zajedno.

Djeca para angažirala su vlastiti tim forenzičkih patologa i privatnih istražitelja, što je dovelo do nagađanja da su se svađali s policijom. Policija u Torontu je kasnije rekla da istražitelji nikada nisu preuranjeno ukazali da se radi o ubojstvu-samoubojstvu, rekavši da je riječ o nesporazumu. Vlasti su priopćile da su nastojale uvjeriti javnost da nema znakova da se radilo o provali i ulasku ili nasilnoj pljački.

Policija je kasnije zaključila da ih je netko ubio

Šest tjedana nakon što su tijela pronađena, policija Toronta objavila je pregled dokaza koji pokazuju da su bili žrtve ubojstva, rekavši kako vjeruju da je par bio meta. Istražitelji su za odgođeni zaključak naveli dodatno vrijeme potrebno za pretragu prostrane kuće Shermanovih i pitanja povezana s tim.

Policija je naznačila da postoje mogući financijski motivi u dvostrukom ubojstvu, prema CBC-u. Tijekom godina Barry Sherman je tužio desetke ljudi, uključujući i tužbu pokrenutu zadnji dan kada je viđen živ protiv nekoga za koga je tvrdio da ga je prevario za ulaganje od 150.000 dolara, izvijestio je CBC. Bio je poznat po posuđivanju novca prijateljima i rodbini te ulaganju u druge poslove.

CBC je izvijestio da vila Sherman nije imala sigurnosne kamere. Budući da nije bilo znakova provale, moguće je da je netko imao ključ, imao pristup pretincu u kojem su bili ključevi ili je bio poznat paru.

Tjedni su se pretvorili u mjesece bez novih tragova. Čak su i istražitelji priznali da je obitelj postajala nestrpljiva zbog nedostatka informacija.

- Njima je bilo teško uravnotežiti svoje strpljenje i frustraciju s nama i našom istragom, poput bilo koje druge obitelji koja je pretrpjela tako iznenadan i dubok gubitak – rekla je Gomes 2018. godine.

Nakon godina šutnje, policija je objavila zapanjujuću objavu na četvrtu godišnjicu smrti para prošle godine. Podijelili su snimku osobe u sjeni uhvaćene na sigurnosnoj snimci kako hoda po snijegom prekrivenim pločnicima u susjedstvu para u North Yorku. Policija je osobu opisala kao osumnjičenu i zamolila građane za pomoć u njezinoj identifikaciji.

Policija je rekla da je osumnjičenik na video snimci nosio pokrivalo za glavu i da je izgledao kao da je visok između 170 i 180 cm. Policija je također navela da ne zna je li osumnjičenik muško ili žensko, te da ne može utvrditi dob, težinu ili boju kože osumnjičene osobe. Skrenuli su pozornost na neobičan hod osumnjičenika, koji kao da je podizao desnu petu dok je hodao.

- Kroz našu istragu nismo uspjeli utvrditi koja je bila svrha te osobe u susjedstvu. Vrijeme pojavljivanja ove osobe je u skladu s vremenom kada vjerujemo da su se ubojstva dogodila. Na temelju ovih dokaza ovu osobu klasificiramo kao osumnjičenu - rekao je tada detektiv narednik Brandon Price na brifingu za novinare, no nitko se na poziv nije javio.

Pet godina nakon ubojstava nije bilo novih većih događaja unatoč svim istragama, privatnim i javnim, počinitelj još nije pronađen, a za njegov pronalazak obitelj nudi 35 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:30