StoryEditor
OSUMNJIČENI ZA KRVAVI USKRS

Prije desetak dana policijski dužnosnik je odaslao važnu obavijest koja nije ni došla do premijera, a danas cijeli svijet bruji o tom propustu

 
 Dinuka Liyanawatte / REUTERS

Istražitelji koji pokušavaju utvrditi tko je kriv za niz terorističkih napada na crkve i hotele na Šri Lanki koji su se zbili u nedjelju, na Uskrs, usredotočili su se na National Thowheeth Jama’ath (NTJ), malo poznatu skupinu koja promovira ideologiju islamskog terorizma, piše The New York Times.

Nitko za sada nije preuzeo odgovornost za napade u kojima je živote izgubilo 290 osoba, a premda su do sada zbog povezanosti s napadima uhićene 24 osobe, šrilankanske vlasti nikoga službeno nisu okrivile za napad.

No, policijski dužnosnik prije 10 je dana poslao savjet službama za sigurnost u kojem je stajalo da NTJ prijeti crkvama. Šrilankanski premijer Ranil Wickremesinghe u nedjelju je rekao da on i drugi visoki dužnosnici vlade nisu obaviješteni o prijetnji te da se mora istražiti zašto se nisu poduzele adekvatne mjere predostrožnosti.

NTJ je do sada na Šri Lanki bio poznat po vandaliziranju Budinih statua. Tajnik skupine Abdul Razik 2016. je godine uhićen zbog poticanja rasizma. Unatoč prisustvu te skupine, islamom motivirani teroristički napadi nisu nešto što Šri Lanka dobro poznaje. Međutim, ono što dobro poznaju je građanski rat, koji je na tom otoku u Indijskom oceanu bjesnio više desetljeća.

Taj sukob između budističkih elita koje vode vladu Šri Lanke i Tamila, etničke skupine koju većinom čine hindusi, a među kojom ima i muslimana te kršćana, okončan je 2009. godine. Tamili su bili jedna od prvih skupina koji su kao borbeni taktiku koristili bombaše samoubojice. Građanski rat okončan je nakon velike vojne operacije u koje je ubijen vođa Tamila.

Anne Speckhard, ravnateljica Međunarodnog centra za proučavanje nasilnog ekstremizma, kaže da NTJ ne želi vladajuće zbaciti s vlasti, već da na Šri Lanku žele dovesti globalni džihadistički pokret i stvoriti mržnju, strah te podjele u društvu. "Nije riječ o separatističkom pokretu. Riječ je o religiji i kažnjavanju", pojasnila je.

Bombaši samoubojice koji su na Uskrs u glavnom gradu Šri Lanke Colombu napali su hotele i crkve prema kojima gravitiraju kršćani i strani turisti. Ti su napadi utoliko slični onima koje su islamističke terorističke skupine izvodile u ostatku svijeta. "Ovi napadi izgledaju kao da su ih izveli borci Islamske države ili Al-Qaede, kao da slijede priručnik džihadističkih terorista. Ovakvi napadi služe za poticanje mržnje, budući da se na blagdane napadaju crkve", dodala je Speckhard.

Inače, vodeći forenzičar koji istražuje krvave napade za AP je otkrio kako su u napadu sudjelovala sedmorica bombaša samoubojica na šest lokacija. Dvojica su izvela napad u luksuznom hotelu Shangri-La.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2020 10:43