ATENTAT

Prije nego što je ubijena, moja majka istraživala je veze Mile Đukanovića s korupcijom na Malti

U trenutku smrti Galizia je istraživala projekt izgradnje vjetroparka Možura na istoimenom brdu između Bara i Ulcinja
 Sachelle Babbar/Zuma Press/Profimedia

“Gdje god da pogledaš lopovi. Situacija je očajna”, napisala je Daphne Caruana Galizia na svom blogu i bila je to posljednja objava prije nego što je stradala od bombe koja je podmetnuta pod njezin automobil. Bio je 16. listopada 2017. godine, a njezin sin Matthew otada je posvećen traganju za njezinim ubojicama.

I sam novinar, Mathew Caruana Galizia dao je prošlog vikenda intervju crnogorskim Vijestima u kojem je otkrio da je njegova majka u sklopu istrage o korupciji na Malti istraživala i tadašnjeg premijera Crne Gore Milu Đukanovića, odnosno veze Đukanovića, odnedavno bivšeg premijera Malte Josepha Muscata te kompanija u vlasništvu azerbajdžanske i kineske ekonomske elite.

image
Matthew Caruana
Leon Neal/Getty images

U trenutku smrti Galizia je istraživala projekt izgradnje vjetroparka Možura na istoimenom brdu između Bara i Ulcinja. Odvjetnik njezine obitelji i zastupnik u malteškom parlamentu Jason Azopardi smatra da je Galizia ubijena kako bi se zaustavilo iznošenje detalja o korupciji vezano za vjetropark.

Biznismen

Još 2015. Galizia je prvi put počela spominjati veze Podgorice i Malte. Riječ je o “jednoj od najkorumpiranijih svjetskih država”, piše o Crnoj Gori Galizia, prenoseći vijest o susretu na kojem je dogovoreno da malteška energetska kompanija Enemalta kupi Možuru. “Premijer i njegov korumpirani podanik Mizzi (Conrad Mizzi, ministar energetike) trenutno nešto petljaju u Crnoj Gori. Zato nećete biti iznenađeni kad vam kažem da je Milo Đukanović u Crnoj Gori dobio nagradu Organiziranog kriminala i korupcije za Osobu godine”, piše Galizia.

Njezin sin ističe da je prije smrti istraživala veze dužnosnika u Azerbajdžanu, Đukanovića u Crnoj Gori, dužnosnika s Malte poput premijera Muscata, ministra Mizzija i šefa Muscatova ureda Keitha Schembrija te predstavnike Shangai Electrica, kompanije koju kontrolira kineska vlada. To joj je odmah probudilo sumnje.

Postoje, tvrdi Mathew Galizia, indicije da je banka Univerzal Capital umiješana u slučaj jer je Yorgen Fenech, biznismen optužen za novinarkino ubojstvo, primao uplate iz izvora koji su potvrđeno povezani s kriminalnim djelovanjem, a imaju račun u spomenutoj banci.

“Račun u toj banci možda je korišten kao crni fond za korupciju, a to bi trebala istražiti američka i europska nadležna tijela”, navodi Galizia.

Prema njemu, projekt Možura je primjer organizirane kriminalne mreže koju su formirali dužnosnici i biznismeni iz nekoliko svjetskih zemalja kako bi “krali novac nama ispred nosa”, navodi u intervjuu Vijestima. “Taj projekt je djelovao sitno pored većih privatizacijskih poslova. Nakon prijevare počinjene na Malti s projektom Elektrogas, kriminalni krak ušao je u Crnu Goru, Albaniju i Sjevernu Makedoniju”, tvrdi Galizia.

Činjenicu da crnogorski parlament odbija oformiti odbor koji bi istražio Možuru, Galizia vidi kao medvjeđu uslugu. “Moć i utjecaj s vremenom će oslabiti, a s time i moć da se zataškaju zločini”, navodi Galizia. Smatra da bi EU mogla pritisnuti Crnu Goru da se obračuna s kriminalom te da treba tražiti istinske reforme prije priključenja Crne Gore.

image
Milo Đukanović
Tonci Plazibat/Cropix

Putovanja

Na njegov intervju uslijedile su brojne reakcije. Koalicija Crno na bijelo istupila je navodeći da je intervju samo još jedna u nizu potvrda njihovoj tvrdnji da istraga o ubojstvu novinarke s Malte vodi do Mile Đukanovića.

Koalicija Crno na bijelo optužila je državni vrh da je bio uključen u korupciju koja se dogodila kroz taj projekt kojeg su od španjolsko-domaće kompanije preuzele firme sa Sejšela i iz Dubaija.

“Možura je trenutno jedna od najvećih korupcionaških afera koja trese EU. Jedino kroz opsežnu međunarodnu istragu možemo doći do istine. U ovoj prijevari, koju plaćaju građani Crne Gore kroz račune za struju, umreženi su dužnosnici iz više zemalja.

No ono što je definitivno omogućilo takvu brutalnu korupciju je odluka vlade Crne Gore da ustupi stotinu milijuna eura subvencija vlasnicima projekta. Bez toga Možura nikoga ne bi ni zainteresirala”, smatra koalicija. Predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović otišao je korak dalje i komentirao kako su građani kroz račune za struju “vjerojatno platili i novinarkino ubojstvo”.

“Đukanović je dok je bio premijer ugovarao ovaj po građane vrlo štetan posao, a upravo ga je Branimir Gvozdenović tehnički realizirao. Trebao bi objasniti zbog čega je za vrijeme priprema projekta na desetine puta putovao u Maltu i zašto je ovaj posao bio vrijedan toliko njegove pažnje”, navodi koalicija.

Savjetnici

“Više je nego indikativno to da je sin ubijene novinarke doveo u vezu bankovni račun grčkog poduzetnika s crnogorskom putovnicom Petrosa Statisa koji u Crnoj Gori kontrolira dio medijske scene koja upravo brani lik i djelo Mile Đukanovića i opravdava njegove korupcijske pothvate. Ovi detalji su svakako nedostajali u sklapanju kompletnog mozaika”, objašnjavaju u koaliciji Crno na bijelo.

U Malti su zbog slučaja padale glave. Premijer Muscat otišao je tek krajem prošle godine i to nakon velikih prosvjeda. No, nije otišao daleko. Ostao je u svojstvu političko-ekonomskog savjetnika vlade. Njegovi najbliži suradnici (Galizia je Mizzija zvala njegovim korumpiranim podanikom) dali su ostavke.

Muscatov mandat obilježile su brojne afere, poput skandala s privatizacijom postrojenja za proizvodnju električne energije, odobravanja privatnicima da preuzmu upravu nad tri glavne javne bolnice te investicija Enemalte u vjetroelektranu u Crnoj Gori (plaćena po tri puta višoj cijeni i potom prodana). No, one još nisu istražene i preostaje mnogo posla.

Najbogatiji čovjek na Malti Yorgen Fenech, inače direktor malteško-azerbajdžansko-njemačke kompanije Electrogas, izvukao je višemilijunski iznos iz preprodaje Možure. Vjeruje se da je Galizia to namirisala i za to platila. Danas je glavni optuženik za njezino ubojstvo, a tvrdi da je nevin. Galizijin sin ne dvoji da nije jedini odgovoran i nada se da će se potpuna istina rasvijetliti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 20:07