OBLJETNICA

Prije pet godina na Malti je ubijena antikorupcijska novinarka: Na suđenju došlo do velikog preokreta

Mnogi od sudionika prosvjeda nosili su fotografije Caruane Galizije i malteške zastave
 Stringer/Afp

Prosvjedima na Malti u nedjelju je obilježeno pet godina od ubojstva antikorupcijske novinarke Daphne Caruana Galizia autobombom, dva dana nakon što su dvojica braće priznala ubojstvo i dobila zatvorske kazne od 40 godina.

Mnogi od sudionika prosvjeda nosili su fotografije Caruane Galizije i malteške zastave. Skandirali su: "Daphne je bila u pravu" i "Želimo punu pravdu".

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola, koja je s Malte, položila je cvijeće na mjestu eksplozije blizu doma Caruane Galizije u društvu Daphneina supruga, njezina tri sina i Marije Falcone, sestre talijanskog suca Giovannija Falconea koji se borio protiv mafije i koji je usmrćen autobombom 1992. godine.

Metsola je obećala da će nastaviti podržavati nezavisno novinarstvo. Rekla je da je Caruana Galizia bila "Žena od čelika, jer je bila žena od principa, žena koja je mogla raspoznati ispravno od pogrešnog."

"Odgovorni smo da radimo za vrijednosti za koje je tako naporno radila. Ovo je također odgovornost malteške države", dodala je.

Nezavisna javna istraga nakon ubojstva otkrila je da država snosi odgovornost jer je stvorila kulturu nekažnjavanja.

Na prosvjedima nisu bili prisutni predstavnici vlade, no premijer Robert Abela rekao je ranije da je smrt Caruane Galizije mračna epizoda "iz koje moramo naučiti". Rekao je da je vlada odlučna da se pravda zadovolji u cijelosti.

Braća Alfred i George Degiorgio prvo su se izjasnili da nisu krivi no nakon dulje pauze njihovi odvjetnici rekli su da su pristali priznati krivnju u zamjenu za blažu kaznu. U iznenadnom preokretu na prvi dan suđenja, Alfred i George Degiorgio priznali su u petak ubojstvo i svaki je osuđen na 40 godina zatvora.

Odvjetnik dvojice braće rekao je da muškarci traže pomilovanje u zamjenu za otkrivanje "svega što znamo o drugim ubojstvima, bombama i zločinima".

Sudionik zločina, Vincent Muscat, je 2021. godine priznao svoju ulogu u Daphneinoj smrti u zamjenu za informacije i služi petnaestgodišnju zatvorsku kaznu.

Biznismen Yorgen Fenech, za kojeg se smatra da je mozak iza ubojstva, optužen je za sudioništvo u ubojstvu i čeka suđenje. Izjasnio se da nije kriv.

Fenech je vodio tvrtku koja je kontroverzno dobila vladin ugovor da izgradi novu elektranu 2014. godine.

Caruana Galizia je otkrila postojanje tvrtke koja je navodno trebala izvući sredstva preko tvrtki registriranih u Panami, a koje su pripadale tadašnjem ministru energetike Konradu Mizziju i predstojniku vladinog ureda Keithu Chembri.

Nije predočen dokaz da je novac mijenjao ruke.

Istraga Reutersa nakon njezine smrti ustanovila je da je tvrtka 17 Black pripadala Fenechu.

Fenechovo uhićenje u studenom 2019. godine dovelo je do ostavke Schembrija i premijera Josepha Muscata. Obojica niječu upletenost u smrt novinarke i još nisu procesuirani.

Caruana Galizia (53) bila je poznata istraživačka novinarka na Malti. Njezino ubojstvo 16. listopada 2017. godine otvorilo je pitanje o vladavini prava u najmanjoj državi članici Europske unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 08:36