BiH

'PRIJE PROMJENE DAYTONSKOG SPORAZUMA TREBA IZMIJENITI IZBORNI ZAKON' Božo Ljubić: 'Mi Hrvati želimo jednakopravnost s Bošnjacima i Srbima'

Božo Ljubić
 Damjan Tadic / CROPIX

Predsjednik Glavnog odbora Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Božo Ljubić podržao je u srijedu inicijativu za promjenom Daytonskog mirovnog sporazuma američkog Instituta za stabilizaciju i tranziciju (IST) ističući da je za Hrvate u BiH prije toga ključno izmijeniti izborni zakon i ustave entiteta kako bi Hrvati ostvarili jednakopravnost s Bošnjacima i Srbima.

- Mi se u ovom trenutku prije svega trebamo skoncentrirati na vraćanje stanja u BiH u ustavne okvire iz kojih se drastično izišlo nametnutim amandmanima na ustav entiteta i izbornog zakona - izjavio je Ljubić, koji je i saborski zastupnik.

Pojasnio je kako je ustavno uređenje s dva entiteta s tri konstitutivna naroda nekoherentno rješenje, dodajući međutim da hrvatska politika u BiH poštuje trenutačno stanje.

- Mi smo legalisti. Daytonski mirovni sporazum je na snazi kao i njegov Ustav. Činjenica da američki institut govori o nefunkcionalnosti BiH i njezinoj neupravljivosti samo je jedan dodatni argument koji ide u prilog tome da je Bosni i Hercegovini potrebna korjenita ustavna reforma, odnosno ustavni preustroj - rekao je predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH.

Institut za stabilizaciju i tranziciju iz Washingtona objavio je analizu u kojoj se navodi kako BiH prijeti postati propala država zbog čega pozivaju na izmjene Daytonskog mirovnog sporazuma.

Ključnim problemima autori analize ocijenjuju srpski separatizam i bošnjački unitarizam. Kao put izlaska BiH iz trajne političke i društvene krize IST vidi u stvaranju trećeg entiteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:06