VELIKI INTERVJU

Prije šest godina razgovarali smo s Ivanom Trump: ‘Hrvatsku jako volim, a titulu prve gđe. Trump mi nitko ne može oduzeti‘

Ivana Trump umrla je u 74. godini života, objavio je ABC News prenoseći izjavu njezine obitelji

Vladimir Kraljević i Ivana Trump

 Goran Sebelic/Cropix/Cropix

Ivana Trump umrla je u 74. godini života, objavio je ABC News prenoseći izjavu njezine obitelji.

Novinarke Jutarnjeg Maja Kruhak i Klara Rožman s Ivanom Trump su razgovarale 2016. godine kada je bivša supruga Donalda Trumpa doputovala u Hrvatsku zbog elitnog polo turnira koji se održavao u Rovinju.

U spomen na odlazak Ivane Trump ponovno ćemo objaviti intervju iz svibnja 2016. godine.


Besprijekorno dotjerana i sa širokim osmijehom na licu u luksuznom apartmanu hotela Lone u Rovinju gdje trenutno boravi zbog elitnog polo turnira dočekala nas je 67-godišnja američka bogatašica čeških korijena, oduševljena što je još jednom u nizu posjetila svoju omiljenu zemlju za odmor.

- Hrvatsku jako volim - započela je svoju priču Ivana Trump, bivša supruga Donalda Trumpa, poznatog biznismena, ali i političara koji se ispred američkih republikanaca kandidira za novog predsjednika SAD-a.

- Toliko imate divnu zemlju od sjevera do juga. Imala sam prilike boraviti u cijelom nizu prekrasnih destinacija od Dubrovnika, Splita, Korčule i Hvara, pa sve do Istre... Prvi put sam u Rovinju i uvijek se iznova veselim vašim divnim ljudima, gastro ponudi i vrhunskim vinima. Obala se nije promijenila, prekrasna je kao i uvijek, a pamtim je po njenim ljepotama otkako sam još kao djevojčica s roditeljima šezdesetih godina dolazila ovdje na ljetovanja - priča Ivana Trump.

Ta poznata vlasnica nekolicine modnih, kozmetičkih i drugih investicijskih tvrtki za sebe će reći da itekako zna uživati u životu. Bilo da je na putu, u svom američkom domu, s obitelji ili bilo gdje drugdje.

- Mislim da sam uspjela sve posložiti onako kako sam htjela. Upravo pišem svoju četvrtu knjigu, svojevrsni savjetnik ljudima kako svoj talent koji svatko ima, bilo da je u pitanju pletenje, kuhanje ili aranžiranje cvijeća, pretvoriti u posao. Uz to, uživam s osmero unučadi, vodim brigu o svojim investicijama na Wall Streetu... Sve stižem, za sve imam vremena - kaže još uvijek atraktivna plavuša.

A prati li intenzivno političku kampanju u kojoj sudjeluje njen bivši suprug?

- Apsolutno. Donald ima svu moju podršku i zdušno navijam za njegovu pobjedu. Vjerujte mi - bio bi sjajan predsjednik SAD-a! On bi uvijek bio sto posto angažiran, vodio bi pregovore, dogovore baš onako kako to desetljećima čini u svojim tvrtkama. I to, da njega izaberu, bila bi uistinu najbolja odluka za sve Amerikance. On može učiniti ono što ne može nitko drugi - hvali Ivana svog bivšeg supruga, s kojim je unatoč razvodu ostala i dalje u korektnim odnosima. Na pitanje je li joj žao što nema priliku postati prva dama Amerike, spremno odgovara:

- Neizmjerno sam sretna što ne moram ići u Bijelu kuću. To je nešto predosadno. Uostalom, ja sam prva gospođa Trump i tu titulu mi nitko nikad ne može uzeti. Volim ljude, ali viđam ih kad i koliko ja to želim, tako da je moja kuća u New Yorku puno ljepša od bilo koje Bijele kuće. Neka je nekom drugom ova druga Bijela kuća sa srećom - poručuje prva gospođa Trump.

image

Ivana Trump i Vladimir Kraljević

Goran Sebelic/Cropix/Cropix

Vrhunska sportašica

Unatoč impresivnim godinama, kondicije joj ne nedostaje. Iako je ta Čehinja svjetski poznatom postala udajom za Donalda Trumpa, u mladosti je bila vrhunska sportašica ali i vrhunski model.

- I danas pazim na sebe. Briga za ljepotu, nažalost s godinama, uzima mi sve više vremena, ali zadovoljna sam. Svaki dan vježbam, odlazim na kozmetičke tretmane, brinem se o koži i zdravo se hranim. Volim pažnju posvećivati i svom vrtu, radujem se uzgoju cvijeća kojeg njegujem posebnom strašću, a i dalje odlazim na skijanja, ljeti puno plivam i učestalo se družim s prijateljima i obitelji. I više sam nego ispunjena - ističe.

Ljubav ne spominje. Na pitanje postoji li u njezinu životu novi muškarac, kaže:

- Nemam dečka. Bila sam toliko puta zaljubljena da danas za tim nemam potrebe. Naprosto mi ne treba. Ne nedostaje mi muškaraca, okružena sam divnom pratnjom koja sa mnom izlazi, prate me na putovanjima, večerama. Budući da sam tijekom braka rodila troje djece ne mogu reći da mi nešto nedostaje ili da žalim za ičim - kaže Ivana Trump.

Kroz svoju će priču otkriti da ima i prekrasnu ladanjsku kuću na samoj granici Češke i Slovačke i da četiri puta godišnje odlazi u rodnu zemlju.

- Zanimljivo je što je dio kuće u Slovačkoj, dio u Češkoj. Kad promijenim sobu u drugoj sam državi i to me veseli. No zbog toga sam imala i administrativnih problema jer kada sam jednima platila porez, iz druge mi je države stigla opomena. Nakon nekog vremena neki upućeni ljudi su mi kazali da nisam dužna nikome ništa jer moja je vikendica na ničijoj zemlji. Zgodno. Zar ne? - smije se Ivana.

Svoja životna, poslovna i ljubavna iskustva pretače na papir. U prve tri knjige koje je objavila na tržištu pričala je o svojim životnim usponima i padovima. Iza sebe ima nevjerojatnu životnu školu pa se mnoge žene kroz njene rečenice itekako znaju s njom poistovjetiti.

- Nova knjiga bit će svojevrsni savjetnik ljudima kako svoj talent koji svatko ima, pretvoriti u posao. Ako želite u nečemu biti izvrsni, morate istinski voljeti ono što radite. A hobi može postati vrhunski biznis - poručuje Ivana Trump, koja je sve svoje talente i hobije doista uspjela pretvoriti u vrhunski biznis. Bivša supruga biznismena i političara Donalda Trumpa od kojeg je razvodom dobila pravo bogatstvo, pripadnica svjetske društvene kreme, bivša češka skijaška olimpijka, poznata poslovna žena koja uspješno vodi nekoliko tvrtki, puna je životne energije i u svojoj šezdeset i sedmoj godini. Nekadašnja manekenka dugih nogu i danas pažljivo brine o svom dobrom izgledu.

- Nekada sam govorila da si žena ne smije dopustiti da izgleda ni dan starije od 28-godišnjakinje! Sad vidim da ipak nisam u pravu, jer bi mi za takvo što danas trebalo doslovno cijelo bogatstvo! Dovoljno je i to što se stvarno brinem o sebi. Obožavam hard core vježbanje u teretani, a teretane imam u svim svojim kućama. Ne vježbam s trenerom jer kao bivša profesionalna sportašica točno znam što treba raditi i kako. Priznajem, bila sam i na nekim plastičnim operacijama, ali neću o detaljima - rekla je svojedobno višestruka baka koju unuci zovu Glam-ma ili Ivana-ma.

- Naučila sam ih da me ne zovu baka, na to ime se ne odazivam. A ako se netko zabuni i zazove me tim imenom, cijenu plaća svojom igračkom, koju bez pogovora oduzimam - oštro kaže Ivana.

Privatni avioni

Iako njezini unuci i djeca lete privatnim avionima i imaju goleme brodove, morali su ih sami zaraditi, na što je Ivana Trump iznimno ponosna:

- Radili su svako ljeto u obiteljskoj kompaniji. Zarađivali su pet dolara na sat. Nisu sve dobili, nije im mama poklonila, nego su sami zaradili - ističe.

Ivana Trump rođena je kao Ivana Marie Zelníčková 20. veljače 1949. godine u Čehoslovačkoj pod komunističkom vlašću. Odrastala je u gradu Zlinu, koji je te 1949. godine preimenovan u Gottwaldov, u čast prvog vođe Čehoslovačke komunističke partije Klementa Gottwalda. Staro ime, gradu povijesno znamenitom kao izvorno sjedište tvornice cipela Bata, vraćeno je 1990. godine.

U djetinjstvu se Ivana bavila skijanjem, te je neko vrijeme studirala na Karlovom sveučilištu u Pragu. Udala se prvi put sa dvadeset i dvije godine, 1971. godine, i to za agenta za prodaju nekretnina Alfreda Winklmayra, koji joj je bio prijatelj iz djetinjstva. Dvije godine kasnije emigrirala je u Kanadu. Prvo vrijeme radila je kao model, a zatim se preselila u New York, gdje je upoznala Donalda Trumpa. Od prvog muža se razvela 1976. godine, a nakon što je upoznala Donalda Trumpa u New Yorku, za njega se vjenčala 1977. godine.

- Donald me osvojio šarmom, inteligencijom i svojom nepresušnom energijom - govorila je svojedobno Ivana, koja se s Donaldom vjenčala 7. travnja 1977. godine, kad je njoj bilo 28, a njemu 30 godina.

Bračni par Trump je brzo postao jedan od najpoznatijih u njujorškom otmjenom društvu, a Donald je Ivani također pružio važnu ulogu u razvoju vlastitog poslovnog imperija, pa je u jednoj anketi 1990. godine proglašena hotelijerkom godine u SAD-u. Ivana Trump je Donaldu rodila troje djece - Donalda Juniora (1977), Ivanku (1981) i Erica (1983). Kada je krajem 1990. godine otkriveno kako Donald održava izvanbračnu vezu s glumicom Marlom Mapes, pokrenula je spektakularnu brakorazvodnu parnicu koja je okončana sudskom nagodbom 1992. godine. Donald je Ivani isplatio 25 milijuna dolara, a ona je prilikom isplate izgovorila čuvenu rečenicu, koje se mnoge žene rado pridržavaju:

- Nemoj se ljutiti, uzmi mu sve.

Nakon razvoda Ivana Trump s bivšim mužem ostala je u dobrim odnosima, te je, između ostalog, ove godine javno podržala njegovu kandidaturu za američkog predsjednika. Nekadašnja supruga Donalda Trumpa bivšeg muža podržava i u njegovim kontroverznim stavovima o imigrantima.

- Nemam ništa protiv imigranata. Ali, zamislite da 19-godišnja imigrantica trudna preskoči taj zid, rodi besplatno u američkoj bolnici, dijete joj je automatski američki državljanin, a onda dovede i cijelu svoju obitelj. Ne plaćaju poreze, ne rade, dobiju državni stan i hranu. Tko plaća? Vi i ja. Nemojte me krivo shvatiti, trebamo imigrante. Tko će usisavati i čistiti naše kuće za nama, ako ne oni? Amerikanci to ne vole raditi - zaključila je bivša gospođa Trump, koja je Donalda podržala i kada su njegovi protivnici udarili najniže, i počeli se sprdati na račun njegove muškosti.

image

Ivana Trump

Damjan Tadic /cropix/Cropix

Teške optužbe

- To su gluposti. Vjerujte, i po tom pitanju Donald savršeno funkcionira. Uostalom, da to nije tako, da on stvarno ima problema tamo dolje, teško da bi uspio napraviti toliko djece - odbrusila je kritičarima bivšeg muža. Odana Donaldova navijačica uz njega je čvrsto stala i početkom ove godine kada je u sklopu kampanje izvučeno ‘prljavo rublje’ iz 1991. godine, točnije njezine navodne optužbe o tome kako ju je silovao tijekom njihovog braka. Optužba za silovanje navedena je kao sudska izjava tijekom brakorazvodne parnice Trumpovih, a prenesena je i u knjizi iz 1993. godine pod naslovom ‘Izgubljeni tajkun: Mnogobrojni životi Donalda Jamesa Trumpa’.

U knjizi stoji kako je Ivana optužila Trumpa da ju je silovao nakon što ju je ‘nasilno napao’. Navodno joj je poderao odjeću da bi ostvario svoj naum: seks s njom. Tada je u medijima Trump otklonio sve takve optužbe, ali autor knjige tvrdi kako je Ivana svojim prijateljima rekla doslovno ‘silovao me’. Trumpovi suradnici, ali i Ivana, ustvrdili su da se radilo o emotivnom, a nikako ne o fizičkom silovanju.

Međutim, to što podržava Donalda, nipošto ne znači da istu podršku kod Ivane uživa i njegova treća supruga Melanie. Daily News lani je radosno prenio Ivaninu kritiku aktualne gospođe Trump, kojoj nekadašnja Donaldova supruga zamjera što premalo sudjeluje u Trumpovim javnim nastupima.

Raskošna svadba

- Donaldu je Melanie veliki problem. Ona ne zna pričati, ne zna držati govore, ne ide na okupljanja, partyje, čini se kako uopće ne želi biti dio svega toga što se zbiva u predsjedničkoj kampanji. Donald bi bio odličan predsjednik jer bi napravio sve ono što sada zagovara i obećava, a Marla Maples kriva je za to što se on nije ranije kandidirao za predsjednika. Jako sam skeptična po pitanju toga kako će ona djelovati kao prva dama - rekla je lani Ivana, koja se poslije razvoda od Trumpa još dva puta udavala, ali joj nijedan brak nije dugo potrajao. Nakon Trumpa dvadeset mjeseci bila je u braku s Riccardom Mazzucchellijem, a 2008. godine udala se za od nje 24 godine mlađeg talijanskoga glumca i manekena Rossana Rubicondija.

image

Ivana Trump i Donald Trump

/newscom/Newscom/Profimedia//newscom/Newscom/Profimedia

Raskošna svadba, koja je stajala tri milijuna dolara, bila je organizirana na Trumpovu posjedu Palm Beach na Floridi. Na tom su se imanju 2005. vjenčali Donald i slovenska manekenka Melania Knauss. Među 500-tinjak gostiju bili su i hotelski magnati Rick i Kathy Hilton, ali i Donald. Tada 59-godišnja Ivana i njen 35-godišnji suprug na vjenčanju su imali 25 djeveruša i svadbenu tortu na 12 katova. Mlada je nosila ružičastu vjenčanicu, jer, kako je kazala, voli tu boju. Ni ova bračna idila nije dugo potrajala, ali je Ivana i s Rossanom, kao i sa svim drugim bivšim muževima, ostala u dobrim odnosima.

Rastali su se nepunih pola godine nakon stupanja u brak, zbog, kako je objasnila Ivana, neslaganja o tome u kojem će gradu živjeti. I ovaj Ivanin razvod je protekao bez predbacivanja i ružnih riječi, dapače, Ivana Trump dva mjeseca nije željela reći da je podnijela zahtjev za razvod kako Rossaniju ne bi pokvarila šanse u talijanskoj verziji reality TV showa ‘Survivor’.

Ivana Trump u Rovinj je došla na nagovor Vladimira Kraljevića, vlasnika licence izbora za Miss Universe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:42