PROCURILI DOKAZI

Prijelomno otkriće: ‘Ovo je ugovor Iranaca i Rusa o prodaji streljiva, Putina opako potkradaju‘

Sky News objavio je ugovor koji može biti dokaz da Iran prodaje streljivo Rusiji

Ilustracija, ruski raketni sustav Grad

 Alexander Nemenov/Afp/Profimedia/Alexander Nemenov/afp/profimedia

Sky News prvi je dobio na uvid navodni ugovor o isporuci oružja koji može predstavljati dokaz da je Iran prodavao streljivo Rusiji za rat u Ukrajini, tvrdi dobro upućeni izvor.

Riječ je o dokumentu na 16 stranica, s datumom 14. rujna 2022. godine, i čini se da se odnosi na uzorke različitih veličina topničkih i tenkovskih granata te raketa u vrijednosti od nešto više od milijun dolara.

Sigurnosni zvor je podijelio dokument zajedno s pet stranica navodnog aneksa ugovora u kojemu se spominju cijevi za tenk T-72 i cijevi za topničko oružje haubice, kao i granate za streljivo. Taj je posao bio vrijedan oko 740.000 dolara.

Sky News napominje da nije uspio iz neovisnog izvora provjeriti autentičnost dokumenata.

- Ovo je ugovor koji su potpisali Iranci i Rusi vezano za streljivo, vjerujemo da je 100% autentičan, rekao je isti izvor.

Veleposlanstva Rusije i Irana u Velikoj Britaniji nisu odgovorila na zahtjev da komentiraju spomenuti ugovor. Kijev i London planiraju istražiti autentičnost dokumenta.

- Sumnjali smo da se tako nešto događa, rekao je Vadim Prstajko, ukrajinski veleposlanik u Velikoj Britaniji, u nedavnom intervjuu.

- Čim provjerimo autentičnost, moći ćemo djelovati u skladu s tim, dodao je.

James Cleverly, britanski šef diplomacije, komentirao je da je Velika Britanija već uvela sankcije Teheranu nakon što je tamošnji režim isporučio jurišne bespilotne letjelice Rusiji, kojima je Moskva napadala ukrajinske gradove.

Informirani izvor tvrdi da je navodni ugovor o oružju dokaz da se potpora Irana invaziji Rusije na Ukrajinu proteže na streljivo i drugu vojnu opremu.

- Naša je procjena da su to bili ‘uzorci‘ oružja prije daljnjih isporuka, tvrdi izvor.

Ruski rat u Ukrajini iscrpljuje zalihe streljiva za obje zaraćene strane. Zapadni saveznici ulažu sve napore za nastavak naoružavanja Kijeva, dok je ruska obrambena industrija u punom pogonu. No s obzirom na to da je rusko gospodarstvo pogođeno sankcijama, Kremlj je također zatražio pomoć od saveznika.

Jack Watling, viši znanstveni suradnik pri RUSI-ju, Kraljevskom institutu za ujedinjene usluge, koji je proveo dosta vremena u Ukrajini kao ratni reporter, a stručnjak je i za Iran, rekao je da bi imalo savršenog smisla da Moskva i Teheran dogovore ugovore za prodaju oružja.

- U dokumentima nema ničega što bi mi se učinilo netočnim. Svi podaci su u sferi razumnoga, rekao je.

Sky News navodi detalje ugovora, tekstualni dio i tablice, ali i posebni aneks ugovora koji sadrži još jednu tablicu iste vrste streljiva. Na njoj je 10 različitih proizvoda - svaki je različite veličine ili specifikacije različitih metaka za streljivo.

Također, uključuje cijenu svake serije od 100 komada. Ukupni iznos, za samo 1000 krugova, iznosi milijun dolara.

image

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu, predsjednik Vladimir Putin i Valerij Gerasimov, načelnik ruskog Glavnog stožera

Russian Presidential Press And I/Anadolu Agency Via Afp

Pukovnik Hamish de Bretton-Gordon, bivši vojni časnik, rekao je da misli da je ovo prilično skupno ako se radi o relativno maloj količini.

- Možemo se ponadati da Iranci potkradaju Putina!, izjavio je.

Ugovor uključuje ‘certifikat krajnjeg korisnika‘. Ime krajnjeg korisnika ostavljeno je prazno, ali navodi se da se streljivo smije koristiti samo u ‘deklarirane svrhe te ponovno izvesti i prenijeti u treće zemlje bez pisanog pristanka‘. Odnosi se na rujan 2022., ali nije upisan točan datum.

Ukrajinski veleposlanik Prstajko smatra da je ugovor, ako se dokaže autentičnosti, dokaz da Rusiji ponestaje zaliha za ratovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:19