WASHINGTON

Prijestolnica SAD-a neprepoznatljiva: ‘Sve je veoma tiho. Kao da se grad preobrazio u duha...‘

Još jedan pokazatelj ekonomskog propadanja sve su duži redovi u javnim kuhinjama i sve veći broj šatora beskućnika
 Spencer Platt/Getty Images/AFP

U šetnji Washingtonom danas je teško razlikovati jesu li brojni izlozi zakucani daskama zato što su poslovnice zatvorene zbog pandemije ili zbog straha od nasilnih prosvjeda. 

Prijestolnica Sjedinjenih Država poznata je po širokim ulicama, povijesnim spomenicima i gomilama turista, ali se u posljednje vrijeme radikalno izmijenila. 

„Ovo je prvi put da sam u središtu Washingtona nakon godinu dana. Inače je ovdje sve puno pješaka. Sada je veoma, veoma tiho. Kao da se grad preobrazio u duha“, rekla je Jaime iz savezne države Maryland koja agenciji France Presse nije htjela reći prezime. 

image
Samuel Corum/AFP

Tisuće učenika u normalnim vremenima dolaze iz cijele države kako bi obišli muzeje i vidjeli Bijelu kuću, no danas su doma, kao i većina turista. 

image
Brian Prahl/Mega/The Mega Agency/Profimedia
image
Brian Prahl/Mega/The Mega Agency/Profimedia

Utihnula je i kaotična gužva političara, lobista i odvjetnika, a velike stanice podzemne željeznice, kojom radnici stižu na posao iz svojih predgrađa, tihe su i slabo korištene.

Tjedan dana prije predsjedničke inauguracije Joea Bidena na stepenicama nedavno napadnutog Kapitola, grad sa 700 tisuća stanovnika gotovo je prazan. 

„Grad je praktički napušten“, rekla je 55-godišnja Nadine Seiler koja od kraja listopada ispred Bijele kuće svakodnevno prosvjeduje protiv rasizma. 

„Inače je ovdje jako stresno, no sada se čini kao da su svi na odmoru“, dodala je. 

image
Brian Prahl/Mega/The Mega Agency/Profimedia

Sve manje restorana, sve više javnih kuhinja

Kao i u mnogim gradovima diljem svijeta, velik broj radnika radi iz kuće, posebno zaposlenici velikih institucija sa sjedištima u Washingtonu, poput Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda. 

Slavni vošingtonski muzeji, većinom besplatni, zatvoreni su od ožujka. Gradonačelnica Muriel Bowser nedavno je postrožila restriktivne mjere pa restorani više ne mogu posluživati goste u svojim prostorijama. 

Umjesto toga moraju preživljavati postavljanjem šatora i štandova uz šetnice, pokušavajući uvjeriti goste da u hladnim vremenskim uvjetima sjednu uz grijalice.

„Bio sam na božićnom sajmu, toga nema. Uđete u kafiće, ranije krcate, toga isto nema“, kazao je Timothy Bartholomew iz Arlingtonaa, smještenog s onu stranu rijeke Potomac. 

Podaci specijalizirane internetske stranice Eater pokazuju kako je od početka pandemije u Washingtonu zatvoreno 70 posto restorana, a na mnogima od njih zakucane su daske zbog čega izgledaju kao da se više neće otvoriti.  

Još jasniji pokazatelj ekonomskog propadanja sve su duži redovi u javnim kuhinjama i sve veći broj šatora beskućnika ispod mostova i uz glavne ceste. 

image
Brian Prahl/Mega/The Mega Agency/Profimedia
image
Brian Prahl/Mega/The Mega Agency/Profimedia

Američku prijestolnicu prošle su godine pogodili nasilni prosvjedi i nemiri. Nakon što je policija u Minneapolisu u svibnju ubila crnca Georgea Floyda, Washington je postao jedno od glavnih poprišta prosvjeda koji su se proširili diljem države. 

Gradske vlasti ogromnim su žutim slovima napisali „Black Lives Matter“ u ulici ispred Bijele kuće, a ta je lokacija postala popularno mjesto za održavanje skupova. 

Sukobi između antirasističkih prosvjednika i pobornika odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trumpa u sljedećim su mjesecima grad su doveli do ruba ključanja napetosti.

Napad na Kapitol

Oko Bijele kuće postupno su zatvorene ulice i pješačke zone pa sigurnosne barijere drže građane na velikoj udaljenosti od rezidencije Donalda Trumpa.

Policijska vozila trajno imaju upaljene 'rotirke' i blokiraju ulice kojima je ranije tekao gust promet. Mnoge vladine zgrade čuvaju visoke metalne ograde. 

Otkad su Trumpovi pobornici 6. siječnja napali Kapitol, policija je u velikom broju prisutna i oko sjedišta američke demokracije. 

U danima uoči Bidenove inauguracije na ulicama Washingtona sve se češće vidi vojska. Novi predsjednik ovaj put neće dati prisegu pred gomilama pobornika. 

image
Daniel Slim/Afp/Profimedia

Biden će položiti prisegu pred snagama sigurnosti koje će ostati u Washingtonu i nakon 20. siječnja, dajući američkoj prijestolnici netipičan dojam militariziranosti. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. siječanj 2021 10:24