NETANYAHU U PROBLEMU

Prijeti epska katastrofa: Izrael bombardira izbjeglički kamp Jabalia, stotine tisuća civila su u opasnosti

SAD nudi Izraelu podatke o lokaciji vođa Hamasa i njihovim skrivenim tunelima, ako odgode ofenzivu na Rafah

Šatorsko naselje u Rafahu, kraj granice s Egiptom

 -/Afp

Izrael je u nedjelju pokrenuo napade na Gazu, kako bi ‘potaknuo‘ tamošnje Palestince na evakuaciju iz grada Rafaha, iako iz Ujedinjenih naroda stižu dramatična upozorenja da izravna invazija na taj prenapučeni grad može izazvati ‘epsku katastrofu‘. No izraelski premijer Benjamin Netanyahu već mjesecima najavljuje pokretanje velike ofenzive na Rafah, tvrdeći da je operacija ključna za poraz Hamasa, koji ondje drži četiri od preostalih šest aktivnih bataljuna te terorističke skupine.

S druge strane, Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres ponovno je pozvao na hitan prekid rata u Gazi, povratak zarobljenika i nesmetanu isporuku humanitarne pomoći na opkoljeni palestinski teritorij.

- Prekid vatre bit će samo početak, rekao je Guterres u videoobraćanju na međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Kuvajtu, dodajući kako će to biti ‘duži put‘ oporavka od nastalih trauma i razaranja. Oglasila se i agencija Ujedinjenih naroda za pomoć i rad palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA), koja je prisilno raseljavanje Palestinaca iz Rafaha opisala kao ‘nehumano‘ u objavi na platformi X, naglašavajući kako ne postoji ‘sigurno‘ mjesto unutar Pojasa Gaze, gdje bi se dalje mogli zaputiti.

image

Bijeg pred izraelskom ofenzivom iz Rafaha

-/Afp

No, prema izvještajima s terena, u posljednja 24 sata vidljiv je snažan pritisak koji vrši izraelska vojska na frontama unutar Pojasa Gaze. Maksimalizirali su pritisak na Rafah, a prethodno je izdan nalog za evakuaciju stanovnika izbjegličkog kampa Jabalia i centralnih područja Rafaha.

U nedjelju su Izraelci počeli intenzivno bombardirati Jabaliju, uništavajući stambene kuće i napadajući centre za evakuaciju, tvrdeći da tako pokušavaju u potpunosti eliminirati bataljune Hamasa.

image

Rafah je bio posljednje mjesto u koje su mogli pobjeći, sada se moraju evakiurati i od tamo

-/Afp

Izbjeglički kamp Jabalia osnovan je 1948. godine za smještaj prognanika nakon Nakbe (velike katastrofe), kada je više od 750.000 Palestinaca pobjeglo ili prisilno raseljeno iz naselja u kojima su živjeli. Na sjeveru palestinske enklave bio je to najnaseljeniji izbjeglički kamp u Pojasu Gaze. Izraelska vojska prije nekog vremena objavila je da se u Jabaliji skrivaju borci Hamasa i tvrdila kako su deseci ubijeni u golemom kompleksu njihovih podzemnih tunela. Ali u subotu je izraelska vojska izdala naloge za evakuaciju stanovnicima izbjegličkog kampa Jabalia, rekavši im da ga ‘odmah‘ napuste kako bi mogla pokrenuti vojne operacije protiv Hamasa, usprkos ranijim tvrdnjama da su porazili palestinsku grupu u sjevernom dijelu Pojasa Gaze.

Ministarstvo obrane ažuriralo je broj poginulih vojnika od prošlogodišnjeg Dana sjećanja, nakon nedavnih borbi u Pojasu Gaze. Prema podacima ministarstva, 766 vojnika je ubijeno tijekom služenja vojnog roka tijekom prošle godine. Izgleda kako sada niti u vojnim krugovima mnogi ne podržavaju Netanyahuovu odluku o nastavku rata protiv Hamasa. Tako je pouzdani portal Times of Israel objavio da je ovog vikenda načelnik stožera IDF-a (Izraelskih obrambenih snaga) Herzi Halevi napao premijera Benjamina Netanyahua tijekom sigurnosnih konzultacija, zato što nije uspio razviti i proglasiti takozvanu strategiju ‘dan poslije‘ o tome tko će vladati Gazom nakon rata.

image

London je bio poprište jednog od brojnih propalestinskih prosvjeda širom svijeta ovaj vikend

Henry Nicholls/Afp

- Sada ponovno djelujemo u Jabaliji. Sve dok ne postoji diplomatski proces za razvoj upravnog tijela u Pojasu Gaze, a da to nije Hamas, morat ćemo uvijek iznova pokretati kampanje na drugim mjestima, kako bismo demontirali Hamasovu infrastrukturu. To će biti sizifovski posao, rekao je Halevi.

Međutim, Netanyahu je odbacio nastojanja da se palestinske vlasti uključe u poslijeratno planiranje, tvrdeći da se oni (Fatah i predsjednik Abas), koji javno podupiru dvodržavno rješenje, ne razlikuju od terorističke skupine poput Hamasa, koja vlada Gazom, jer jedni i drugi odbijaju prihvatiti postojanje Izraela i zagovaraju mržnju prema židovskoj državi.

Unatoč tome, američki predsjednik Joe Biden pozvao je Netanyahua da planira tko će upravljati Gazom nakon rata, tijekom prošlotjednog intervjua za CNN, rekavši:

- Moramo razmisliti o tome što se događa nakon što ovo završi [u Gazi]. Tko će okupirati Gazu?‘. The Washington Post (WP) objavio je ekskluzivnu priču kako je Bidenova administracija navodno ponudila Izraelu dati ‘osjetljive obavještajne podatke‘ o tome gdje se nalaze viši čelnici Hamasa, ako pristane odgoditi dugo obećavanu veliku vojnu operaciju u Rafahu. WP citirao je četiri neimenovana izvora, koji su rekli da Sjedinjene Države ‘nude Izraelu dragocjenu pomoć ako se suzdrži, uključujući osjetljive obavještajne podatke koji će pomoći izraelskoj vojsci da odredi lokaciju vođa Hamasa i pronađe skrivene tunele te grupe‘.

image

Nakrcan automobil palestinske obitelji koja iz Rafaha bješi u Khan Yunis

-/Afp

Viši administrativni dužnosnik Bijele kuće u članku je ustvrdio kako je Izrael pružio jamstva da njihove trupe neće ući u Rafah prije evakuacije oko 800.000 od približno milijun Palestinaca, koji su se tamo sklonili zbog rata u Gazi. Izvješće Washington Posta uslijedilo je nakon što su dva dužnosnika upoznata s tim pitanjem rekla za The Times of Israel da se Hamasov lider Yahja Sinwar ne skriva u Rafi, pozivajući se na nedavne obavještajne procjene koje su čelnika Hamasa smjestile u podzemne tunele u području Khan Younisa.

Izraelska politika i dalje izaziva žestoke reakcije. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je Benjamin Netanyahu ‘dostigao razinu na kojoj bi Hitler bio ljubomoran zbog genocidnih metoda koje je iznio‘, a da je Gaza bila ‘zatvor na otvorenom, ne samo nakon 7. listopada, već godinama prije, poput koncentracijskog logora‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 12:42