IZDANO UPOZORENJE

Prijeti li Europi nova epidemija? U nekoliko država pojavile se majmunske boginje, evo kakvi su simptomi

I portugalske vlasti već su potvrdile pet slučajeva te istražuju još 15 sumnjivih, a Velika Britanija bilježi sedam zaraženih

Bolnica u Madridu (ilustrativna fotografija)

 Oscar Gonzalez/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Zdravstvene vlasti u Španjolskoj objavile su upozorenje zbog mogućeg izbijanja epidemije majmunskih boginja nakon što su kod 23 muškaraca detektirani simptomi kompatibilni s virusnom infekcijom već otkrivenom u Velikoj Britaniji i Portugalu.

Svi sumnjivi slučajevi prijavljeni su u madridskoj regiji. Iako točna dijagnoza tek treba biti potvrđena, upozorenje je izdano za cijelu zemlju kako bi se zajamčio brz, koordiniran i pravovremeni odgovor na bolest, prenosi The Guardian.

Sumnjive slučajeve analizira Nacionalni mikrobiološki centar koji treba i potvrditi te objaviti konačnu dijagnozu.

- Općenito govoreći, majmunske boginje šire se respiratornim putem, ali karakteristike ovih 23 sumnjivih slučajeva upućuju na prijenos putem sluzi tijekom seksualnih odnosa. Svi sporni slučajevi su u Madridu i zabilježeni su među muškarcima koji su imali seks s muškarcima. Svi su zasad dobro, u izolaciji su kod kuće, ali pozorno ih motrimo u slučaju da im ipak zatreba bolničko liječenje - rekao je glasnogovornik madridskog regionalnog zdravstvenog odjela.

Fernando Simón, epidemiolog koji vodi španjolski zdravstveni centar za hitne slučajeve, kaže kako je malo vjerojatno da će se majmunske boginje značajno proširiti, ali također napominje kako se to ipak ne može niti isključiti.

Portugalske vlasti već su potvrdile pet slučajeva i istražuju još 15 sumnjivih. Portugalsko ministarstvo zdravlja navodi kako su svi njihovi slučajevi otkriveni u regiji Lisabon i dolini Tagus - radi se o muškarcima čiji simptomi uključuju ulcerativne lezije. Velika Britanija isto je izvijestila o sličnim slučajevima ulceroznih lezija s potvrđenom infekcijom virusom majmunskih boginja.

- Pratimo situaciju na nacionalnoj razini i surađujemo s europskim institucijama - priopćili su. Prvi od sedam slučajeva prijavljenih u Velikoj Britaniji odnosi se na osobu koja je nedavno bila u Nigeriji, gdje se vjerojatno i zarazila. Prema britanskoj zdravstvenoj sigurnosnoj agenciji, sva četiri posljednja slučaja su muškarci koji se identificiraju kao homoseksualci ili biseksualci.

Rani simptomi majmunskih boginja uključuju groznicu, glavobolju, bolove u mišićima, natečene limfne čvorove i zimicu. Osip koji može izgledati kao vodene kozice ili sifilis također se može razviti i proširiti s lica na druge dijelove tijela, uključujući genitalije. Većina zaraženih oporavlja se u roku od nekoliko tjedana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. siječanj 2023 18:58