NESTAŠICA ŽITA

Prijeti li nam glad? Rusi za Europu imaju ‘velikodušnu ponudu‘: ‘Ne smijemo prihvatiti, to je ucjena!‘

Rusija je pod embargom i ima velike poteškoće s izvozom i prijevozom svog žita do krajnjih korisnika, a njoj treba sve više.

Luka u Odesi

 Louai-barakat/Sipa Press/Profimedia/Louai-barakat/Sipa Press/Profimedia

Rusija je "ponudila" da deblokira ukrajinske luke na Crnom moru za izvoz žitarica u zamjenu za ublažavanje sankcije koje je Zapad uveo Moskvi. Naime, od početka ruske agresije na Ukrajinu, Afrika i zemlje Bliskog istoka, su se suočile s nestašicom žita te mnogi predviđaju da bi se taj dio svijeta mogao suočiti čak i s glađu. Rusija i Ukrajina su jedne od najvećih svjetskih izvoznica žita. No, zbog rata proizvodnja i izvoz žitarica u Ukrajini je više nego prepolovljena, a velike površine poljoprivrednog zemljišta ostat će neobrađene, dok s druge strane Rusija je pod embargom i ima velike poteškoće s izvozom i prijevozom svog žita do krajnjih korisnika, a osim toga i njoj, sve više, treba za vlastite potrebe.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, Andrej Rudenko, kazao je kako je uvjet za "deblokada ukrajinskih luka za potrebe izvoza žita" samo jedan - smanjenje zapadnih sankcija.

- Treba ukinuti restriktivne mjere koje su uvedene protiv ruskog izvoza. Naime, iako nam kažu da se te mjere ne tiču hrane i gnojiva, to nije baš tako, kaže Rudenko. Imamo problema s naplatom tih proizvoda, osiguranjem pošiljke te pristupa naših brodova u europskim lukama te europskih u naše luke nastavlja Rudenko, dok ruska strana još optužuje Ukrajinu da je "posijala" mine po Azovskom i Crnom moru koje otežavaju plovidbu trgovačkim brodovima. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba, taj je potez ruske strane nazvao - ucjenom te da međunarodna zajednica na takav prijedlog ne bi smjela pristati.

- Rusija ponuda o deblokadi naših luka je čista ucjena i populizam. No, na žalost neke zemlje i dužnosnici "pali" su na taj prijedlog. Čuo sam da je jedan vrlo važni politički lider, odgovaran za globalnu trgovinu, kaže kakao je to "dobra ideja jer je spašavanje ljudi od gladi važnije od sankcija uvedenih Rusiji. Kuleba je razočaran da se o ruskoj ponudi uopće raspravlja jer kako kaže Rusija je krivac za globalnu prehrambenu krizu i izazivanje gladi i svijet je za takvo ponašanje treba kazniti,a ne joj podilaziti i tražiti " načina da joj se potihi ide na ruku".

Na to je odgovorio Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov koji je kazao kako Rusija ne snosi nikakvu odgovornost zbog "opasnosti od gladi" koja prijeti svijetu, nego je za to odgovoran Zapad koji je uveo sankcije Rusiji. Peskov je kako Rusije nije smetnja ukrajinskom izvozu žita u Poljsku putem željeznice - Tim prugama u Ukrajinu stižu vlakovi puni oružja, pa neka se te kompozicije vrate natrag pune žita, kazao je Peskov te za probleme u "morskom transportu" optužio zapadne sankcije protiv Rusije kao glavnog krivca za opskrbu prehrambenim proizvodima, ne spominjući koliko je ruski napad na Ukrajinu doprinijeo krizi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:04