BORBA ZA VLAST

Prijeti potpuni kaos u državi koja je velika kao cijela zapadna Europa i prebogata ključnim sirovinama

Biračka mjesta otvorena s kašnjenjem, veliki redovi, izblijedjeli registracijski listići, opća konfuzija...

Rudnik Shabara u DR Kongu

 Junior Kannah/Afp/Profimedia/Junior Kannah/afp/profimedia

Još prije dva mjeseca počela je dostava glasačkih listića na 75.000 biračkih mjesta u Demokratskoj Republici Kongo. U državi s oko 100 milijuna stanovnika njih 44 milijuna registrirano je za izbore. Infrastruktura u petoj najsiromašnijoj zemlji svijeta tako je loša da čak ni neki najveći gradovi nisu cestovno povezani. U podjeli izbornih materijala pomogli su UN, Egipat i susjedni Kongo-Brazzaville. I opet se u srijedu oko dva sata kasnilo s otvaranjem biračkih mjesta. Glasački listići, dopremljeni iz Kine, isporučeni su u posljednji trenutak na izborima koji su se pokazali kao logistička noćna mora, prenosi BBC.

U glavnom gradu Kinšasi mnoga biračka mjesta otvorena su s više od dva sata zakašnjenja, promatrači javljaju o žestokim svađama i tučnjavama birača i izbornih dužnosnika, o dugim redovima i nepotpunim biračkim popisima. DR Kongo najveća je zemlja podsaharske Afrike, otprilike četiri puta veća od Francuske, s oko 2000 kilometara udaljenosti od zapadnih do istočnih granica. Organiziranje izbora u tako golemoj zemlji bio bi izazov za svaku vlast, a pogotovo u zemlji s vrlo lošom infastrukturom. Izbori koštaju 1,2 milijarde dolara, ali nije sve obavljeno na vrijeme, pa se očekuje da će se glasanje produljiti na četvrtak, a ponegdje i na petak. Favorit je aktualni predsjednik Félix Tshisekedi, oporba je rascjepkana između 18 protukandidata.

Vođenje DR Konga težak je i opasan posao, desetljećima je ova država veličine Zapadne Europe glavinjala između diktatura, ratova i velikih humanitarnih kriza, piše New York Times. Unatoč izvanrednim prirodnim resursima, Kongo je i dalje jako siromašan. Interes svijeta porastao je posljednjih godina zbog klimatskih promjena: Kongo ima drugu po veličini prašumu na svijetu, i velike rezerve rijetkih minerala potrebnih za izradu električnih automobila i solarnih ploča.

Većina rudnog bogatstva nalazi se na istoku zemlje, gdje se deseci oružanih grupa bore za prevlast. Oko sedam milijuna ljudi protjerano je iz kuća u istočnim pokrajinama Ituri, Sjeverni Kivu i Južni Kivu, mnogi se nisu mogli registrirati za izbore, navodi BBC. Istokom Konga desetljećima haraju oružane skupine, što je nasljeđe regionalnih ratova iz 1990-ih i 2000-ih, navodi AFP. Napetosti su se intenzivirale otkako je skupina M23 krajem 2021. počela osvajati dijelove teritorija. Sukobi su utihnuli posljednjiih tjedana, ali veliki dijelovi pokrajine Sjeverni Kivu i dalje su pod kontrolom pobunjenika, i tamo neće biti glasanja.

image

U srijedu se održavaju izbori u DR Kongu

Patrick Meinhardt/Afp

Predizborna kampanja bila je burna i nasilna, s više ubijenih. Očekuje se da će izborno povjerenstvo privremene rezultate objaviti 31. prosinca. Zbog logističkih teškoća, raste strah od lažiranja izbora. Brodovima po rijeci Kongo, avionima, pa i pješice kroz prašumu vlasti su poslale strojeve za brojanje listića korejske proizvodnje na svih 75.000 biračkih mjesta. Nekima će trebati i tri tjedna da stignu, piše NYT. No najveći problem bi mogle biti kartice: svaki birač mora pokazati svoju da bi mogao glasati. Kartice su podijeljene ranije prilikom registracije birača, a u vlažnoj i vrućoj klimi mnoge su već izblijedjele, pa je velika šansa da će to prouzročiti kaos na biračkim mjestima, piše NYT.

image

U srijedu se održavaju izbori u DR Kongu

Patrick Meinhardt/Afp

Srijeda je proglašena neradnim danom, a kao i za prošlih izbora, zatvorene su granice i obustavljeni domaći letovi. Na državnim, pokrajinskim i lokalnim razinama natječe se više od 100.000 kandidata. Nekoliko je promatračkih misija, a najveću mrežu s 25.000 promatrača vodi zajednica katoličkih i protestantskih crkava. Vlada je stvorila sustav koji omogućuje manipulaciju, upozorava svećenik Rigobert Minani, voditelj katoličke organizacije s 15.000 promatrača.

Prvo hvaljen kao reformator, Tshisekedi je od preuzimanja dužnosti 2019. učvrstio vlast i oštro se obrušio na kritičare. U kampanji je optuživao rivale da su pod utjecajem Ruande, koju Kongo optužuje da financira pobunjeničke skupine na istoku. Glavna meta napada je Moise Katumbi, 58-godišnji biznismen i bivši guverner mineralima bogate pokrajine Katanga. Najpoznatiji kandidat je Denis Mukwege, ginekolog koji je 2018. dobio Nobelovu nagradu za mir za rad sa žrtvama silovanja. Nema drugog kruga, pobjednik je onaj s najviše glasova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 11:21