GEOPOLITIČKI MAG

‘Prijeti velika opasnost, evo tko bi se mogao uključiti u rat. A Nijemci su teško pogriješili!‘

Henry Kissinger, čovjek koji je savjetovao niz predsjednika SAD-a, komentirao je rat na Bliskom istoku

Henry Kissinger, prizor bombardiranja Gaze, izraelski vojnici

 Afp/Profimedia/

Napad Hamasa na Izrael fundamentalan je napad na svjetski poredak, Europa treba podržati Izrael, poručio je bivši američki državni tajnik Henry Kissinger. S bivšim američkim diplomatom razgovarao je Mathias Döpfner, direktor najveće njemačke medijske kuće Axel Springer, u čijem je vlasništvu najtiražniji njemački list Bild, ali i ugledni portal Politico.

Kissinger je rođen u Njemačkoj, odakle je s obitelji 1938. pobjegao pred nacizmom. Na pitanje kako se osjećao kad je vidio da neki Arapi na ulicama Berlina slave Hamasov napad na izrael, rekao je da je to bilo bolno. Masovna imigracija bila je teška pogreška, poručio je 100-godišnji Kissinger u intervjuu objavljenom na portalu Politico.

Bila je velika pogreška pustiti toliko ljudi potpuno različite kulture, religije i vrijednosnih sustava, istaknuo je bivši američki državni tajnik, jer to unutar svake od tih zemalja stvara grupu nezadovoljnika koja stvara pritisak.

Hamasov "otvoreni čin agresije" mora se suočiti s kaznom, istaknuo je. Dijelom je to posljedica toga što Hamas misli da - uz podršku susjednih zemalja, i nečinjenje drugih uključujući Europu - može tako nešto napraviti bez da snosi teške posljedice.

Upozorio je na potencijal opasne eskalacije u regiji. Na pitanje što je po njegovom mišljenju bio glavni cilj Hamasa kad je napao, odgovorio je da je to mobiliziranje arapskog svijeta protiv Izraela. Upozorio je na opasnost od Irana i gomilanja oružja u Libanonu koje bi moglo biti iskorišteno protiv Izraela.

Sukob na Bliskom istoku nosi opasnost od eskalacije i uključivanja drugih arapskih zemalja pod pritiskom njihovog javnog mnijenja, ističe Kissinger, podsjećajući na lekcije naučene iz Jom Kipurskog rata 1973., tijekom kojeg je arapska koalicija predvođena Egiptom i Sirije napala Izrael.

Tada je svijet imao sreće da je postojao arapski lider s vizijom budućnosti, s kojim je mogao biti zaključen mir, kaže Kissinger, ističući da ne vjeruje da takvu ličnost danas ima Hamas.

Smatram da Hamas mora biti isključen s političke bine, rekao je iskusni diplomat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:41