BRITANSKI EPIDEMIOLOG

‘Prijetili su mi, tražili da korigiram stavove kad sam se drznuo dovesti u pitanje lockdown. Htio bih se i ispričati...‘

Profesor Mark Woolhouse izrazio je zabrinutost zbog kontroliranja informacija o covidu-19: ‘Rekli su mi da pazim što govorim‘

Edinburgh u jeku pandemije covida-19

 Jane Barlow/Afp/Profimedia

Profesor, epidemiolog i akademik sa Sveučilišta u Edinburghu, Mark Woolhouse, koji je tijekom pandemije koronavirusa savjetovao britansku vladu u sklopu njezina svojevrsnog znanstvenog savjeta, tvrdi kako mu je rečeno da izvoli "korigirati" svoje stavove nakon što je kritizirao jedan grafikon prikazan na službenom brifingu o covidu-19 za koji je smatrao da je nerealan.

Woolhouse je, između ostaloga, kritizirao smisao lockdowna i ispričao se svojoj kćeri zbog zatvaranja škola navodeći da je "njegova generacija loše služila njezinoj". Profesor također smatra kako je zatvaranje škola bilo "moralno pogrešno", a govoreći o pandemiji općenito, izjavio je kako je tijekom iste "zdrav razum postao žrtva te krize".

Govoreći za Sky News, profesor je izrazio zabrinutost zbog kontroliranja informacija o covidu-19. Rekao je i kako mu je nakon brifinga glavnog znanstvenog savjetnika Sir Patricka Vallancea 21. rujna 2020. bilo naređeno da pazi što govori. Naime, tad se prema projekcijama do sredine listopada predviđalo 50.000 slučajeva novozaraženih po danu.

- Već tu je bilo puno pogrešaka. Nije bilo razloga očekivati ​​da će se epidemija toliko naglo ubrzati. Da je ova projekcija produžena za još tjedan dana, govorili bismo o 100.000 slučajeva dnevno. Drugi mjesec već bismo imali blizu pola milijuna novozaraženih. Na dan. Eksponencijalna projekcija dat će vam broj koji želite ako je koristite dovoljno dugo. Ta predviđanja bila su toliko nevjerojatna da sam postao zabrinut zbog gubitka znanstvene vjerodostojnosti - izjavio je epidemiolog.

Nakon što je vidio sporni grafikon, objavio je kako je malo vjerojatno da će Ujedinjeno Kraljevstvo imati toliko prijavljenih slučajeva na dan do sredine listopada. I bio je u pravu. Jer pokazalo se da su jedva dosegli polovicu tog broja, no njegovi prigovori, kaže, "nisu dobro prošli". Dobio je nekoliko e-mailova u kojima se tražilo da ispravi svoje komentare i stavove.

- I dalje inzistiram na tome kako nije trebalo ispraviti moje stavove, već projekcije - ljuti se Woolhouse.

No na konferenciji za novinare održanoj 31. listopada 2020. ponovio se isti scenarij. Tad je predstavljen grafikon koji predviđa 4000 smrtnih slučajeva u danu, što je nekoliko puta više nego tijekom prethodnog vrhunca pandemije u travnju. Takva projekcija najavila je i drugo zatvaranje u Engleskoj, no vrlo brzo ispostavilo se kako je ista opet bila netočna.

- Nisu uzeli u obzir ni činjenicu da je drugi val već počeo usporavati. Ovaj model koji je izradila znanstvena skupina, a koji je generirao brojku od 4000 smrtnih slučajeva na dan, bio je najradikalniji - sve druge projekcije dale su mnogo niže brojke, ali nekako je baš ovaj najstrašniji bio prikazan milijunima TV gledatelja - izjavio je Mark Woolhouse.

Glasnogovornik vlade za Sky News pak kaže kako "vlada osigurava širok raspon dokaza i uvida koji se smatraju dijelom odgovora na suzbijanje širenja pandemije covida-19".

Govoreći o "R" broju ili reprodukcijskom broju (koji opisuje intenzitet epidemije zarazne bolesti tj. označava prosječan broj ljudi na koje će zaražene osobe prenijeti virus tijekom infektivnog razdoblja), Woolhouse smatra kako većina političara i komentatora koji su o tome raspravljali "nisu niti čuli za R broj prije nego što je pandemija počela i očito ga nisu razumjeli".

- On se odnosi samo na infekcije, tako da vam ne govori ništa o broju hospitalizacija i smrtnih slučajeva, koji su najvažniji vladi. R broj ne pomaže vam da bolje shvatite i razumijete vlastiti individualni rizik, što je svakome ponaosob ipak najvažnije. Kao što je rekao jedan moj kolega - stvorili smo čudovište - izjavio je ovaj epidemiolog.

Woolhouse je podržao prvi lockdown u ožujku 2020., dijelom zato što, kaže, "nije bilo druge opcije na stolu". Ne umanjuje ozbiljnost virusa, ali smatra kako su se trebali napraviti i modeli alternative zatvaranju. Zabrinut je i zbog činjenice što su mnogi njegovi kolege, znanstveni savjetnici, postali "zagovornici izolacije".

A koliko su škole doprinijele prijenosu virusa? Ured za nacionalnu statistiku proveo je istraživanja koja su pokazala kako učitelji nisu izloženi povećanom riziku od infekcije u usporedbi s drugim profesijama, kaže profesor Woolhouse.

- Mogli smo držati škole otvorene i još uvijek imati R broj ispod jedan. Kao roditelj, duboko sam razočaran zbog činjenice da je naša strategija za borbu protiv novog koronavirusa nanijela tako ozbiljnu štetu djeci i mladima. Ukinuli smo im obrazovanje, posao i normalnu egzistenciju, narušili im izglede za budućnost i ostavili im u nasljeđe enorman javni dug. Meni se to čini moralno pogrešno - rekao je Woolhouse.

S obzirom na to da se od početka pandemije znalo da su starije osobe znatno više izložene riziku, epidemiolog smatra kako se u borbi protiv covida, umjesto općeg zatvaranja, trebalo više usredotočiti na ranjive skupine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2023 18:02