‘LJUDI MORAJU ZNATI‘

Primila je cjepivo protiv korone, jedva preživjela, a onda se šokirala kada je sve htjela objaviti na Facebooku!

Odlučila je napisati knjigu o nuspojavama cjepiva, vjetar u leđa bila joj je cenzura zbog koje je bila još odlučnija
 Facebook/Caroline Pover

Caroline Pover (52) u ožujku 2021. primila je cjepivo AstraZeneca i u roku od devet sati, kako tvrdi, osjetila grčeve, drhtavicu, poteškoće s disanjem i nizak krvni tlak. Pover je ispričala kako ju je Facebook cenzurirao kako ne bi svoje iskustvo podijelila na društvenoj mreži, piše Daily Mail.

52-godišnjakinja iz Cirencestera u blizini Londona kaže da je hospitalizirana nakon što je njeno stanje eskaliralo do simptoma sličnih moždanom udaru uz prethodnu iscrpljenost, poteškoće s disanjem, aritmije i migrene. Njezina je priča objavljena i u nacionalnim novinama dok se s 800 drugih žrtava borila za Vladinu odštetu od cjepiva (VDPS).

Nakon što je podijelila poveznicu na svom Facebook profilu, dobila je upozorenje. Pover koja je po zanimanju freelance novinarka i poduzetnica prisjetila se kako su se ispod njenih objava o tome što joj se događa počele pojavljivati bilješke o cijepljenju.

- Facebook je u ljeto 2021. potpuno ugasio stranicu grupe na kojoj sam bila administratorica. Kad sam objavila članak Daily Expressa u kojem uopće nije bilo govora o cijepljenju, dobila sam upozorenje i objava je skrivena. To je urnebesna situacija za ljude koji trpe posljedice cjepiva i imaju pravo na informacije, rekla je Pover.

Objašnjava kako grupa podrške koja se odnosi na rak ili neko drugo ozbiljno stanje ne bi bila cenzurirana te bi bili osjetljivi na ljude koji se nalaze u takvoj zdravstvenoj situaciji. Pover je svoju prvu objavu napisala 3. ožujka 2021., nedugo nakon što je primila cjepivo protiv Covida.

- U tjednu koji je uslijedio objavljivala sam o svom zdravlju i stalno mislila kako ću sljedeći dan biti dobro. Nakon nekoliko tjedana primijetila sam kako se pojavljuju bilješke na svaku moju objavu u vezi s cjepivom, rekla je.

Kad bi je prijatelji označili u objavama ili na fotografijama, ne bi dobila obavijest, a često bi sadržaj i nestao. S vremenom je razvila poseban stil pisanja koji je izbjegavao upozorenja. Sad je odlučila napisati knjigu o nuspojavama cjepiva, vjetar u leđa bila joj je cenzura zbog koje je bila još odlučnija u tome da ispriča svoje iskustvo.

- Borbe sa zdravljem nisu samo one koje se događaju minutu, sat ili dan nakon injekcije, s njima se nosimo godinama kasnije kao i s utjecajem cenzure, rekla je novinarka.

Sa sličnim problemom susrela se i Charlet Crichton (42) nakon cijepljenja AstraZenecom. Zbog loše reakcije na cjepivo, Crichton je tjednima ostala prikovana za krevet i bila prisiljena napustiti posao sportske terapeutkinje kojim se bavila 13 godina.

- Vrlo brzo smo shvatili da se moramo samocenzurirati, inače bi nas zatvorili, komentirala je zbivanja u Facebook grupi koju je pokrenula nakon što je oboljela od miokarditisa nakon cijepljenja.

Iz AstraZenece su poručili kako je sigurnost pacijenata najveći prioritet, a regulatorna tijela imaju jasne i stroge standarde kako bi se osigurala sigurna upotreba lijekova.

- Suosjećamo sa svima koji su izgubili voljene ili prijavili zdravstvene probleme. Na temelju dokaza kliničkih ispitivanja i podataka iz stvarnog svijeta, Vaxzevria kontinuirano pokazuje prihvatljiv sigurnosni profil, a regulatori diljem svijeta dosljedno tvrde da dobrobiti cijepljenja nadmašuju rizike iznimno rijetkih potencijalnih nuspojava. Regulatorno tijelo za lijekove i zdravstvene proizvode (MHRA) dalo je odobrenje za stavljanje Vaxzevrije u promet u Ujedinjenom Kraljevstvu na temelju sigurnosnog profila i učinkovitosti cjepiva, stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 23:18