EPSTEINOV PRIJATELJ

Princ Andrew je sljedeći? Pedofilski skandal okreće se članu kraljevske obitelji, on se poziva na jedan sporazum

Vojvoda od Yorka je priznao u intervjuu za BBC 2019. da je bio povezan s Epsteinom zbog dugogodišnjeg prijateljstva s Maxwell

Princ Andrew, Virgina Roberts i Ghislaine Maxwell

 -/Shutterstock Editorial/Profimedia

Nakon presude Ghislaine Maxwell, koja je u četvrtak proglašena krivom za učešće u seksualnoj trgovini maloljetnicama u suradnji s partnerom i financijašem Jeffreyjem Epsteinom, naslovnice britanskog tiska preplavljene su vijestima o tome kakve će implikacije slučaj imate na princa Andrewa i kraljevsku obitelj.

Princ Andrew se izravno dovodi u vezu s preminulim prijestupnikom Epsteinom i Maxwell. Vojvoda od Yorka je priznao u intervjuu za BBC 2019. da je bio povezan s Epsteinom zbog dugogodišnjeg prijateljstva s Maxwell. Dokazi bliskog prijateljstva nalaze se na fotografiji gdje je par posjetio kraljevsku rezidenciju u Škotskoj ili prisustvu princa Andrewa na 40. rođendanu financijaša.

Tijekom suđenja Maxwell nisu pronađeni dokazi da je princ Andrew (61) bio umiješan u zlostavljanja. Ipak, suđenje je bilo posvećeno samo Maxwell, koja je proglašena krivom za vrbovanje maloljetnih djevojaka koje je seksualno zlostavljao njen bivši dečko Epstein, koji se ubio 2019. dok je čekao suđenje zbog optužbi za seksualnu trgovinu.

No, vojvodu od Yorka tuži jedna od Epsteinovih žrtava Virginia Giuffre, također poznata pod djevojačkim prezimenom Virginia Roberts. Giuffre (38) je optužila princa da ju je seksualno zlostavljao u tri navrata 2001. godine dok je imala 17 godina u londonskom domu Jeffreyja Epsteina.Na fotografijama se također može pronaći dokaz njihovog druženja.

Giuffre je kao i ostale žrtve s veseljem dočekala presudu Maxwell i komentirala: ''Moja duša je godinama žudjela za pravdom, a danas mi je porota dala upravo to. Nadam se da danas nije kraj, već još jedan korak u zadovoljenju pravde''.

David Boies, američki odvjetnik koji zastupa Giuffre, rekao je da Maxwell i Epstein nisu djelovali sami. ''Opseg, razmjer i trajanje njihovih zločina ovisili su o mnogim bogatim i moćnim suradnicima. I oni moraju biti izvedeni pred lice pravde'', rekao je.

Princ Andrew je neprestano negirao tvrdnje Giuffre. Njegovi odvjetnici ovoga su tjedan pozvali da se građanski postupak na sudu u Manhattanu zaustavi ili odbaci.

Oni tvrde da je vojvoda zaštićen od parnica prema zapečaćenom sporazumu o nagodbi koji je Giuffre potpisala s Epsteinom. Ovog tjedna dvojica američkih saveznih sudaca naložila su da se sporazum otpečati sljedećeg ponedjeljak, dan prije rasprave na kojoj će američki odvjetnici princa Andrewa tražiti da se slučaj povuče. Jedan od razloga koji njegovi američki odvjetnici navode kao razlog za povlačenje slučaja je činjenica da Giuffre ne živi u SAD-u.

Kako prenosi SkyNews, odvjetnici Virginije Giuffre odbacili su tvrdnje da njezina tužba protiv kraljevske obitelji ne može biti pokrenuta jer ona nije stanovnica SAD-a. Odvjetnici su rekli da je Giuffre rezident Australije posljednje dvije godine dok je ranije 17 godina provela u SAD-u.

Tim njezinih odvjetnika u podnesku na sudu u četvrtak rekao je da je akcija odvjetnika vojvode označila ''transparentan pokušaj odgađanja otkrivanja njegovih vlastitih dokumenata i svjedočenja''.

Odvjetnici Virginije Giuffre kažu da je sporazum o nagodbi bio irelevantan i da će Giuffre moći dokazati da je ona stanovnica SAD-a, prema potrebi.

Dok su se obje strane pripremale za saslušanje, Maxwellovi odvjetnici su pripremali žalbu na njezinu osudu. “Vjerujemo da će ona na kraju biti opravdana”, rekla je njezina obitelj u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:31