StoryEditor
ISTRAGA O KONTROVERZNOM MILIJARDERU

PRINC ANDREW OPOVRGNUO DA NE ŽELI SURAĐIVATI S ISTRAŽITELJIMA U SLUČAJU EPSTEIN 'Triput im je nudio svjedočenje, ali nisu reagirali'

princ Andrew
 AFP

Princ Andrew zanijekao je da ne želi surađivati s američkim pravosuđem u istrazi o pokojnom financijašu Jeffreyju Epsteinu optuženom za trgovinu malodobnicama, a njegovi su odvjetnici u ponedjeljak izjavili da je "najmanje triput" nudio da svjedoči.

Drugi sin kraljice Elizabete II. "najmanje je triput ponudio pomoć ministarstvu pravosuđa kao svjedok", rekli su njegovi odvjetnici u priopćenju.

Početkom ožujka glavni državni tužitelj Manhattana (New York) izjavio je da je vojvoda od Yorka, Epsteinov prijatelj, "prekinuo svaku suradnju" s američkim pravosuđem u istrazi.

Po informacijama koje su u nedjelju objavili tabloid The Sun i američka glasila, američko ministarstvo pravosuđa je uputilo britanskom ministarstvu unutarnjih poslova zahtjev da prisile princa da svjedoči.

Takav bi zahtjev, ako se prihvati, "razočarao jer (američko) ministarstvo pravosuđa ne vodi istragu o vojvodi od Yorka koji je nedavno opetovao svoju nakanu da svjedoči", istaknuli su odvjetnici.

"Nažalost, ministarstvo pravosuđa je reagiralo na naše prve dvije ponude tako što je prekršilo vlastiti propis o povjerljivosti", požalili su se, optuživši ga da se "možda želi reklamirati, a ne prihvatiti ponuđenu pomoć".

Princa Andrewa (60), koji je već bio na mukama zbog svog prijateljstva s Epsteinom, Amerikanka Virginia Giuffre, jedna od žena koje je pokojni financijaš vrbovao, optužila je da ju je prisiljavao na spolni odnos dok je bila malodobna.

Kada su ga se kompanije i organizacije s kojima je surađivao malo-pomalo odrekle nakon intervjua koji je ocijenjen katastrofalnim, Andrew je u studenom 2019. objavio da se povlači iz javnog života i više nije istupao u javnosti.

Financijaš Jeffrey Epstein kojega je savezni državni tužitelj Manhattana u srpnju 2019. optužio za spolno zlostavljanje, objesio se 10. kolovoza u svojoj ćeliji u New Yorku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 11:07