UJEDINJENO KRALJEVSTVO

Princ Charles potrošio je tri mil. eura više nego prošle godine

Troškovi inozemnih službenih putovanja princa Charlesa su porasli, kao i troškovi njegova osoblja

LONDON - U vremenima kada konzervativna vlada Davida Camerona nemilice “reže” sva moguća socijalna davanja britanskim poreznim obveznicima, vijest da su davanja iz državne kase za aktivnosti Charlesa, princa od Walesa i njegove obitelji, tijekom prošle godine porasla za 18 posto sigurno neće biti dobro primljena u britanskoj javnosti koja svoju kraljevsku kuću često gleda pod povećalom.

Smanjenje euforije

Trenutačni porast popularnosti britanske kraljevske obitelji zbog euforije izazvane nedavnim “vjenčanjem stoljeća” princa Williama i njegove izabranice Kate Middleton tako će vjerojatno biti zaustavljen nakon otkrića da se Charles nije baš najbolje uklopio u ozračje posvemašnje štednje koje dominira Britanijom.

Kako pišu britanski mediji, iznos novca poreznih obveznika namijenjen subvencioniranju aktivnosti princa od Walesa i njegova kućanstva popeo se na 1,96 milijuna funti, s 1,66 milijuna godinu dana ranije. U to su uključene i vladine potpore za troškove vođenja londonske rezidencije Charlesa i supruge mu Camille kao i troškovi njihovih putovanja u inozemstvo koji su sveukupno porasli za 40 posto.

Istodobno, u fiskalnoj godini kada su, primjerice, plaće njegovih zaposlenika bile zamrznute, Charlesovi prihodi od Cornwallskog vojvodstva, posjeda koji se prostire na 541 četvorni kilometar i kojim raspolaže kao prijestolonasljednik povećani su za 4 posto - na skoro 17,8 milijuna funti.

Britanski mediji naglasili su i činjenicu iz poreznog izvješća kako je njegova osobna potrošnja porasla za 50 posto, na 2,5 milijuna, od čega je samo manji dio otišao na plaćanje vjenčanja njegova sina.

Čak 56 posto više

Troškovi Charlesovih putovanja iznosili su oko 1 milijun funti, što je za 56 posto više nego prethodne godine, a tijekom razdoblja koje je navedno u izvješću princ i supruga Camilla posjetili su, među ostalim državama Indiju, Portugal, Španjolsku i Maroko i to na inzistiranje britanskog ministarstva vanjskih poslova.

Charles je, kako piše The Independent, zaposlio još 10 ljudi u svojem osoblju, pa se ukupan broj njegovih suradnika popeo na 159. Od njih 133 su osobni asistenti Charlesa, njegove supruge, te prinčeva Williama i Harryja, a ostali rade na održavanju kućanstava, vrtova i farmi. Novo osoblje zaposleno je kako bi radilo na novostvorenim kućanstvima princa Williama i njegove supruge, te princa Harryja, a nove osobe su zaposlene i na poslu održavanja nedavno pokrenute Charlesove internetske stranice.

Prijemi i zabave

Među prinčevim službenim troškovima koji su oslobođeni poreza tako su oko 6,4 milijuna funti za osoblje, 323.000 funti za organiziranje prijema i zabava (28 posto više nego prethodne godine) kao i oko 207.000 funti za uredsku opremu. Troškovi uključuju i iznos od 155.000 funti za održavanje vrtova na različitim lokacijama za koje su knjigovođe princa od Walesa naveli kako su bili korišteni za službene zabave i zato se na njih trošio državni novac.

Nešto raskošniji stil života princa od Walesa već je ranije bio kritiziran u britanskoj javnosti, a najžešći prigovori su očekivano dolazili iz udruga i organizacija koje zagovaraju ukidanje monarhije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 23:33