NE OSJEĆA SE SIGURNO

Princ Harry bi mogao požaliti svoj najnoviji istup: ‘On bi policijsku zaštitu? Nije iskazao ni mrvu poštovanja!‘

Vladini odvjetnici pokrenuli su neviđeni napad na princa ustvrdivši da je njegova ponuda da vrati novac u proračun ‘nevažna‘

Princ Harry i Meghan Markle

 Tolga Akmen/AFP

Britanska vlada na sudu pokušava osporiti zahtjev princa Harryja da mu se pruži policijska zaštita za njega i obitelj prilikom posjeta domovini, a usto ga optužuju da ne pokazuje dovoljno poštovanja, pri čemu je prvo ročište održano jučer.

Naime, vojvoda od Sussexa podnio je tužbu protiv ministarstva unutarnjih poslova jer mu nisu dopustili da osobno plati policijsku zaštitu za vrijeme posjeta Velikoj Britaniji. Podsjetimo, princ i njegova supruga Meghan Markle izgubili su pravo na zaštitu nakon što su 2020. odlučili napustiti kraljevski dvor.

Razljućeni Harryjevim potezom, vladini odvjetnici pokrenuli su neviđeni napad na princa ustvrdivši da je njegova ponuda da vrati novac poreznim obveznicima 'irelevantna', piše Telegraph.

Odvjetnik Robert Palmer, koji zastupa ministarstvo, rekao je da je vojvoda "propustio iskazati potrebnu dozu poštovanja" prema ministrici unutarnjih poslova Priti Patel i panelu stručnjaka iz policije, ministarstva i Kraljevskog domaćinstva kao stručnjacima i demokratski odgovornim donositeljima odluka o sigurnosti i procjeni rizika.

U dokumentima koji su predani Visokom sudu u Londonu, Palmer je istaknuo da vojvoda od Sussexa još uvijek uživa jedan oblik posebnog statusa te da će mu biti pružena zaštita ovisno o razlozima posjeta.

image
Bashiera Parker/AFP

Harryjeva odvjetnica Shaheed Fatima poručila je da će vojvoda Veliku Britaniju uvijek smatrati svojim domom i da se želi vratiti kako bi vidio obitelj i prijatelje, ali da se ne osjeća sigurno.

Telegraph pojašnjava da princ Harry pokušava osporiti odluku Izvršnog odbora za zaštitu članova kraljevske obitelj i javnih ličnosti (Ravec) koji je u veljači 2020. godine oduzeo pravo na policijsku zaštitu princu i njegovoj supruzi koju su uživali kao istaknuti članovi kraljevske obitelji.

Princ Harry smatra da nisu trebali donijeti takvu odluku jer on spada u izravnu liniju nasljeđivanja britanskog trona.

Kako se navodi u sudskim dokumentima, princ Harry smatra da bi trebao imati policijsku zaštitu prilikom posjeta Velikoj Britaniji iz bilo kojeg razloga te da je čak ponudio da će je sam platiti. Vojvoda je prvi put ponudio da osobno plati zaštitu britanske policije za sebe i svoju obitelj u siječnju 2020. u Sandringhamu, ali je ta ponuda bila odbačena. Nije naveo kome je to ponudio. Vlada poručuje da je ta ponuda 'irelevantna' jer očito nije upućena Ravecu prilikom njegova posjeta u lipnju 2021. godine.

Također, navodi se u sudskim dokumentima, osobnu policijsku zaštitu nije moguće platiti iz privatnog džepa.

Vojvoda od Sussexa vratio se iz Los Angelesa prošle godine u srpnju na nekoliko dana kako bi nazočio otkrivanju spomenika svojoj majci Diani, princezi od Walesa. Dan ranije susreo se s teško bolesnom djecom u Zapadnom Londonu. Navodno su njegov automobil tada pratili paparazzi kada je napuštao Kew Gardens.

Harryjeva odvjetnica ističe kako se vojvoda ne osjeća sigurno u Velikoj Britaniji, zbog razine sigurnosti koja mu je tada pružena.

- Ovo je njegov dom i uvijek će biti. Prirodno je da se želi vratiti kako bi vidio obitelj i prijatelje i nastavio pružati podršku humanitarnim organizacijama kojima se posvetio, navela je odvjetnica Fatima.

image
Daniel Leal/AFP

Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa osobno financiraju privatni sigurnosni tim za svoju obitelj, no to osiguranje ne može im pružati potrebnu zaštitu dok su u Ujedinjenom Kraljevstvu. Harry također tvrdi kako članovi njegova osiguranja u SAD-u nemaju pristup obavještajnim informacijama o sigurnosti u Velikoj Britaniji, što je nužno da bi on i njegova obitelj ostali sigurni.

Odvjetnik Palmer ustvrdio je u sudskim dokumentima kako će princ Harry svakako dobiti policijsku zaštitu kada se vrati u domovinu ovisno o razlozima posjeta. Dodaje da bi Harryju bila pružena policijska zaštita ako bi se radilo o nekoj službenoj aktivnosti.

Princ Harry je iznio svoje argumente sudu, ali su oni dobili oznaku tajno i nisu na raspolaganju medijima i javnosti.

Pravna zastupnica princa Harryja željela je na ročištu znati zbog čega je to tako, no sudac joj je poručio da je ta odluka prepuštena sukobljenim stranama.

U jednoj od brojnih žestokih prepirki sudac je u jednom trenutku odbrusio Harryjevoj odvjetnici rekavši joj da sudski postupci nisu platforma za ljude kako bi došli ispričati svoju priču nego za rješavanje pravnih sporova.

Na ročištu, koje se održavalo uglavnom iza zatvorenih vrata, trebalo je odlučiti koji sudski materijali moraju dobiti oznaku tajno zbog nacionalne sigurnosti.

Policija ne otkriva detalje privatne zaštite, jer strahuju da bi u suprotnom informacije mogle pomoći "teroristima ili drugim neprijateljskim akterima" u napadima na javne ličnosti.

Sudac bi u dogledno vrijeme trebao donijeti odluku, piše Telegraph.

Što se tiče Harryjeva zahtjeva za revizijom odluke ministarstva unutarnjih poslova, predanog u rujnu 2021., još uvijek nije odlučeno hoće li biti glavne rasprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 16:48