MOGAO BI IMATI PROBLEMA

Princ Harry u memoarima: ‘Ubio sam ih 25, nisam baš zadovoljan‘; Talibani: ‘Ako si muškarac, dođi opet‘

Harry bi zbog ove objave na sebe mogao navući bijes islamskih terorista i ekstremista

Talibani i princ Harry

 Str/Afp

Dio memoara princa Harryja odjeknuo je sve do Afganistana i talibana koji su oštro reagirali na dio prinčeve ispovijesti vezane uz vojnu službu u toj zemlji. Naime, Harry je u svojim memoarima otkrio da je ubio 25 talibana, navodeći da je na to gledao kao na uklanjanje figura sa šahovske ploče.

"U eri Apachea i laptopa mogu s preciznošću reći koliko sam neprijateljskih boraca ubio. Čini mi se da je krucijalno ne bojati se te brojke. Moj je broj 25. Ne ispunjava me zadovoljstvom, ali ni sramom", napisao je Harry i nastavio: "Ne možeš ubijati ljude ako ih vidiš kao ljude. Talibanske borce gledao sam kao šahovske figure uklonjene s ploče, kao što me je vojska dobro naučila. Zlikovce koji su eliminirani", objasnio je britanski princ.

Izuzetno je neobično da neki vojnik javno iznosi broj neprijateljskih vojnika koje je ubio, a pogotovo da to učini član kraljevske obitelji. Objava bi mu mogla stvoriti ozbiljne sigurnosne probleme, piše britanski Times, objašnjavajući da bi Harry na sebe mogao navući islamske teroriste i ekstremiste, a ionako se žali na nedovoljno osiguranje.

Šahovske figure

Britanski tabloid Daily Mail odlučio je, pak, kontaktirati talibane i tražiti komentar o tom dijelu Harryjeve knjige. Jedan njihov zapovjednik, Molavi Agha Gol (32), rekao im je kako smatra da Harry samo traži pažnju. "On je gubitnik i boji se odlaska u ratnu zonu. Mi smo ovdje, izbacili smo njega i njegovu vojsku iz svoje domovine, i vladamo. A on je pobjegao iz bakine palače. On je gubitnik dugog jezika koji želi pažnju", kazao je taliban. "Ne vjerujte onome što govore gubitnici. Često vidim vijesti o njemu na svom Facebook feedu i smatram da je poludio i da hitno treba doktoru", poručio je Agha Gol. "Ako je pravi muškarac, a ne gubitnik, neka ponovno dođe u Afganistan pa će mu pokazati što su šahovske figure", dodao je.

Glasnogovornik afganistanskog Ministarstva vanjskih poslova Abdul Kahar Balkhi očekivano je kritizirao Harryjeve komentare. "Zapadnjačka okupacija Afganistana doista je odvratan trenutak u ljudskoj povijesti, a komentari princa Harryja mikrokozmos su traume koju su Afganistanci proživljavali dok su okupacijske snage ubijale nedužne ljude bez ikakve odgovornosti", izjavio je Balkhi.

Harryjevi memoari pod naslovom "Spare" u Španjolskoj su pušteni u prodaju nekoliko dana prije njihova globalnog predstavljanja koje je predviđeno za 10. siječnja. Izazvali su lavinu komentara, no Harryjevo prisjećanje na Afganistan povuklo je, čini se, najozbiljnije reakcije.

Princ Harry (38) u knjizi opisuje svoja dva boravka u Afganistanu, oba puta u pokrajini Helmand, 2007. i 2012. godine. Prvi je put bio na funkciji kontrolora zračnog prometa. Kada je došao 2012., bio je kopilot u helikopterima Apache. Poznat pod nadimkom "Kapetan Wales", u njegovu vojničkom dosjeu piše da je letio više od 2500 sati. U knjizi je napisao da je bio na šest misija s "ljudskim žrtvama".

Netaknuta savjest

"Od prvoga dana sam stvari posložio tako da u krevet ne liježem ni s trunkom sumnje da radim ispravnu stvar... da ne razmišljam o tome jesam li pucao na talibane i samo talibane i je li bilo civila u blizini. Želio sam se vratiti u Veliku Britaniju sa svim svojim udovima, ali više od svega s netaknutom savjesti", napisao je u knjizi.

Talibani su se referirali na taj dio u knjizi. "Tvrdi da je ubijao talibane, ali to su mogli biti i civili. Ako Engleska ima sustav i regulative, trebala bi istražiti što se dogodilo", izjavio je Molavi Keramudin, jedan od zapovjednika talibana koji su glasoviti po okrutnosti, prolijevanju krvi i sveopćoj represiji.

"Šahovske figure sada su na vlasti, a on se muči da zadrži mjesto u vlastitoj obitelji", navelo je u svojoj izjavi talibansko Ministarstvo vrlina i prevencije kriminalnih aktivnosti.

Nisu Harryja kritizirali samo bivši borbeni neprijatelji. Istaknuti britanski pukovnik kopnene vojske optužio je princa Harryja za izdaju vojske. Pukovnik Tim Collins obrušio se na Harryjevo objavljivanje detalja iz službe.

"Vojska ga je prihvatila u obitelj ne gledajući događaje otprije. Ovime je razbio povjerenje na isti način kao što je to učinio u slučaju rođene obitelji", izjavio je Collins, dodajući kako smatra da je princ potpuni naivac. "On uopće ne razumije što radi i što je napravio. Treba mu netko da ga zagrli, ali da to ne radi radi novca. To je ključno", smatra Collins.

Harryjevi memoari ujedno otkrivaju i svu dubinu razdora između princa i njegova brata, prijestolonasljednika Williama, kao i razne druge pikantne pojedinosti, poput informacija o tome da je konzumirao drogu i o tome kako je izgubio nevinost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 08:45