TURISTI U SVEMIRU

Princ William napao milijardere: ‘Dosta je tih besmislenih projekata, radije spasite Zemlju!‘

"Najveći svjetski umovi potrebni su nam za spas sadašnjeg planeta, a ne kako bismo našli novo mjesto za život", rekao je princ William.
Princ William
 Bbc/Ferrari/Profimedia

Dan nakon što je zvijezda Star Treka, William Shatner odletio u svemir i postao najstarija osoba u Zemljinoj orbiti, njegov imenjak William, vojvoda od Cambridgea, glasno je osudio taj čin, prenosi The Sun.

"Svi ljudi na svijetu moraju vidjeti ovaj prizor", rekao je Shatner, čuveni kapetan Star Treka James T-Kirk koji je poletio svemirskom letjelicom New Shepard Rocket milijardera Jeffa Bezosa.

No, svemirski turizam za bogate i slavne okrutno je napadnut, a osuda je došla i od Ujedinjenih Naroda, koji ih optužuju za veliku štetnost za ekologiju.

"Najveći svjetski umovi potrebni su nam kako bismo spasili planet na kojem već živimo, a ne kako bismo našli novo mjesto za život", rekao je princ William u intervju za BBC, uoči nagrade Earthshot koja će u idućem desetljeću dijeliti 50 milijuna funti za inicijative koje spašavaju planet.

Nagrada koja će se zvati 'Nobelova nagrada za svijet okoliša', oko sebe želi okupiti stručnjake i milijunaše koji žele uložiti u spašavanje okoliša, a ne u turističko zagađenje planeta Zemlje.

image
Blue Origin
Blue Origin/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

"Želim da moja djeca uživaju u stvarima u kojima sam i ja - život na otvorenom, prirodi, okolišu - želim da tu mogućnost imaju i moja djeca, a ne samo za moju djecu, već za djecu svih ostalih. Ako ne budemo oprezni i dalje ćemo pljačkati budućnost naše djece kroz ono što sada radimo", rekao je William.

Naime, sljedećeg će se mjeseca u Glasgowu održati Konferencija Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama 2021. godine na kojoj će princ uz bok svjetskih lidera raspravljati o važnosti ekologije.

image
Svemirska posada
Abaca/Abaca Press/Profimedia

Dok se jedni bore za spas planeta, s druge strane kompanije poput SpaceX-a Elona Muska i Blue Origina Jeffa Bezosa žele učiniti svemirski turizam dostupnijim i uobičajenijim među ljudima.

William i kritičari ovu su turističku senzaciju nazvali "besmislenom svemirskom utrkom milijardera", "projektom taštine" i ne testom svjetskih velesila, već "samo egom milijardera".

"Bila bi apsolutna katastrofa da moj sin George sjedi ovdje i razgovara s vama ili vašim nasljednikom, Adamom, znate za otprilike 30 godina, i dalje pričaju o istoj stvari jer tada ćemo već zakasniti, poručio je William voditelju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. siječanj 2023 21:08