TEŠKE OPTUŽBE

Princa Andrewa optužila za seksualno zlostavljanje: ‘Epstein me zlostavljao i posuđivao drugima‘

Andrew (61) je oštro demantirao da je imao seksualni odnos s Giuffre i ne sjeća se da ju je uopće upoznao
Jeffrey Epstein, Virginia Giuffre i Ghislaine Maxwell
 Dateline/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

Virginia Giuffre podnijela je u ponedjeljak tužbu pred njujorškim sudom protiv britanskog princa Andrewa u kojoj navodi da ju je američki financijer Jeffrey Epstein "posuđivao" princu Andrewu za seksualne odnose.

Virginia Giuffre je tužiteljica u slučaju protiv optuženika "princa Andrewa, vojvode od Yorka", navodi se u optužnici podnesenoj na okružnom sudu na Manhattanu.

Giuffre u optužnici navodi da ju je "Epstein redovito zlostavljao i da ju je Epstein posuđivao drugim moćnim muškarcima u seksualne svrhe".

"Jedan takav moćnik...bio je optuženik, princ Andrew."

Giuffre je rekla da ju je Andrew seksualno zlostavljao u kući Ghislaine Maxwell u Londonu prije više od 20 godina, kada je bila još maloljetna.

"Epstein, Maxwell i princ Andrew prisilili su tužiteljicu, dijete, na spolni odnos s princom Andrewom protiv njezine volje", navodi se.

image
Virginia Giuffre
Bbc/Planet/Profimedia

Andrew (61) je oštro demantirao da je imao seksualni odnos s Giuffre i ne sjeća se da ju je uopće upoznao, ali te optužbe mogle bi nanijeti štetu britanskoj kraljevskoj obitelji.

Andrew, drugi kraljičin sin, povukao se s kraljevskih dužnosti 2019. zbog prijateljstva s Epsteinom.

Giuffre također tvrdi da ju je Andrew zlostavljao u Epsteinovoj vili u New Yorku i na Little St. Jamesu, Epsteinovom privatnom otoku na Djevičanskim otocima.

Giuffre, sada 38-godišnjakinja, tuži Andrewa prema odredbama Zakona o dječjim žrtvama jer je tada imala 17 godina.

Epstein je bio američki financijer koji se sprijateljio s mnogim slavnim osobama uključujući bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona te Billa Gatesa.

Počinio je samoubojstvo u zatvoru 2019. godine dok je čekao suđenje za seksualno zlostavljanje maloljetnica.

U sudskim spisima nalazi se fotografija na kojoj su navodno Andrew i Giuffre u domu Ghislaine Maxwell u Londonu prije seksualnog zlostavljanja.

Maxwell se u travnju na sudu izjasnila da nije kriva po optužbama za regrutiranje maloljetnih djevojaka za Epsteina.

Maxwell se navodno sprijateljila s djevojkama odlascima u shopping i kina, a kasnije ih je nagovorila da Epsteinu priređuju intimne masaže tijekom kojih bi se upuštali u seksualne odnose.

image
Princ Andrew
Bbc/Ferrari/Profimedia

Giuffre, koja je optužbe već iznosila u televizijskim intervjuima, tuži princa Andrewa za "primjer drugima i kaznenu odštetu".

"Držim princa Andrewa odgovornim za ono što mi je učinio. Moćnici i bogati nisu izuzeti od odgovornosti za svoja djela", izjavila je za medije.

"Nisam olako donijela odluku. Kao majci i supruzi, obitelj mi je na prvom mjestu. Svjesna sam da će me ovaj potez izložiti daljnjim napadima princa Andrewa i njegovih predstavnika."

Britansku monarhiju također je u ožujku potresao televizijski intervju princa Harryja i njegovu supruge Meghan u kojemu su iznijeli optužbe za rasizam i nasilje u kraljevskoj obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2022 17:50