MAKO IZAZVALA POTRES

Princeza šokirala dvor: ‘Znate što, ne treba mi tih 150 milijuna, briga me i za običaje, udajem se i selim u Ameriku!‘

Japanska princeza odlučila se preseliti u New York i udati za svog dečka kojeg javnost ne odobrava
Princeza Mako i Kei Komuro
 Pool For Yomiuri

Princeza Mako, nećakinja japanskog cara, navodno je odbila milijune od vlade i izignorirala tradicionalne kraljevske dužnosti te se sprema udati za svog dečka, a zatim i preseliti u New York, piše Telegraph.

Iznos od oko 150 milijuna jena (oko 8,6 milijuna kuna) obično se daje kao naknada ženskim članicama obitelji koje zakon prisiljava da se nakon udaje odreknu svog kraljevskog statusa.

Princeza Mako (29) bit će prva žena poslijeratne carske obitelji koja će se udati bez tradicionalne šintoističke ceremonije, što je uobičajeno za kraljevsku obitelj.

Čini se da je ovo njezino odbijanje milijunske naknade konačna potvrda kontroverze oko njezine veze s Keijem Komurom (29).

Još u rujnu 2017. godine objavljeno je da je par, koji se upoznao pet godina ranije tijekom studiranja na sveučilištu u Tokiju, zaručen.

image
Princeza Mako i zaručnik Kei Komuro
Yomiuri Shimbun

Međutim, samo pet mjeseci kasnije zaruke su odgođene usred skandala zbog navodnog financijskog spora Komurove majke i njezina bivšeg zaručnika.

Skandal se vrtio oko navodnog duga od 4 milijuna jena koje je bivši zaručnik Komurove majke platio za njegovo obrazovanje. On je tvrdio da se radilo o kreditu koji je trebalo vratiti.

Komuro je nedugo nakon toga preselio u SAD kako bi studirao na Pravnom fakultetu Sveučilišta Fordham u New Yorku, a diplomirao je u svibnju ove godine.

Unatoč konstantom medijskom pritisku zbog ovog financijskog skandala i mlake podrške javnosti njihovoj vezi, par se već neko vrijeme sprema za brak.

Komuro je u travnju izdao priopćenje u kojem je pokušao objasniti financijski skandal svoje majke s kojim ga se povezivalo te je ponovio da želi oženiti Mako. Ponudio je i da vrati sporni dug.

I sama princeza je rekla da se žele što prije vjenčati i da je to 'neophodno'.

U međuvremenu, njezin otac, prestolonasljednik Fumihito, inače mlađi carev brat, prošle je godine stidljivo podržao njihov brak, ali je rekao i da je važno imati podršku javnosti.

- Mislim, odobravam njihovo vjenčanje. Ustav kaže da se brak može temeljiti samo na obostranom pristanku muškarca i žene. Ako to zaista žele, mislim da je to onda nešto što moram poštovati kao roditelj, rekao je.

Odluka para da raskine s tradicijom usmjerila je pozornost na budućnost japanske carske obitelji, pogotovo na kontroverzno pravilo da nasljednici trona mogu biti samo muškarci.

Budući da se žene nakon udaje moraju odreći kraljevskog statusa, obitelj se smanjuje. Princ Hisahito (14), brat princeze Mako i drugi u redu za prijestolje, jedini je nasljednik svoje generacije.

Vlada zbog svega razmatra mogućnost da se ženama dopusti da zadrže svoj kraljevski status i nakon što se udaju za nekog iz puka. Međutim, konzervativci se duboko protive ideji da se mijenja pravilo prema kojem nasljednici mogu biti samo muškarci.

Princeza Mako sada će vjerojatno preskočiti i zaručničku ceremoniju, tijekom koje obitelji zaručnika izmjenjuju darove. Očekuje se da će par izbjeći i ceremoniju koja uključuje službeni susret novog para s carom i caricom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:32