NALOG ZA DELOŽACIJU

Princezu koja na stropu ima jedinog Caravaggia na svijetu tjeraju iz vile: ‘Ovdje živim 20 godina, ne idem nikud‘

U Italiji traje pravna bitka oko imanja u Rimu na kojem se nalazi vila s jedinom Caravaggiovom stropnom freskom

Princeza Rita Boncompagni Ludovisi s Caravaggiovom freskom na stropu i sporna vila

 AFP

Princeza koja živi u vili u Rimu, a kojoj se nalazi i jedina freska na stropu koju je ikada naslikao Caravaggio, rekla je da će "itekako braniti" svoje pravo da ostane na velikom imanju nakon što sudac naredi njezino iseljenje.

Princeza Rita Boncompagni Ludovisi, rođena u SAD-u, jedini stanar Ville Aurora iz 16. stoljeća, bila je upletena u dugotrajnu nasljednu raspravu s trojicom sinova svog pokojnog supruga, princa Nicola Boncompagnija Ludovisija, koji je bio posljednji vlasnik imanja. U svojoj je oporuci princ, koji je umro 2018., svojoj supruzi dao pravo da ostane na imanju do kraja života.

image

Princeza Rita Boncompagni Ludovisi s Caravaggiovom freskom na stropu

Vincenzo Pinto/AFP

Ukoliko imanje bude prodano, prihod će biti podijeljen između nje i njegovih sinova. Međutim, sinovi su to osporili, što je odmah izazvalo pravnu parnicu. Obje su se strane na kraju složile da će staviti kuću na prodaju, ali je princezi rečeno da je napusti u roku od 60 dana, upravo u trenutku kada vila, po peti put, nije uspjela privući niti jednog potencijalnog kupca na dražbi.

image

Princeza Rita Boncompagni Ludovisi s Caravaggiovom freskom na stropu

Vincenzo Pinto/AFP

Sudac u Rimu je presudio da posjed, na kojem se nalazi Caravaggiova freska "Jupiter, Neptun i Pluton" naslikana na stropu male sobe na prvom katu, nije pravilno održavan nakon urušavanja zida, što je dovelo do zatvaranja susjedne ulice, javlja La Repubblica. Sudac je princezu optužio i za organiziranje neovlaštenog dovođenja turista, što je ona demantirala.

image

Caravaggiova freska na stropu vile

Vincenzo Pinto/AFP

- Namjeravam snažno braniti svoje pravo korištenja vile - rekla je princeza Rita u intervjuu za The Guardian te dodala da pokušava ne biti ogorčena.

image

Villa Aurora

Riccardo Antimiani/AFP

Villa Aurora, skrivena iza visokih zidina u središtu Rima, nije bila dostupna javnosti do 2010. godine, a otvorena je nakon obnove. Do smrti princa Nicola, vila je bila domaćin studentima povijesti i manjim privatnim turističkim grupama. Princeza Rita sastavila je digitalnu arhivu od 150 tisuća dokumenata koji pričaju o povijesti koju taj dom sadržava, uključujući pisma Marije Antoanete i Luja XVI.

image

Villa Aurora

Laurent Emmanuel/AFP

- Jako sam voljela svog muža, a on je volio mene - rekla je.

- Ovdje živim 20 godina i sve svoje vrijeme i resurse posvetila sam ovoj vili. Stvarno nije moralo biti ovako - kaže Rita.

image

Caravaggiova freska na stropu vile

Vincenzo Pinto/AFP

Guardian piše da je Villa Aurora prvi put stavljena na dražbu u siječnju prošle godine s početnom ponudom od 471 milijun eura, a cijena je takva uglavnom zbog neobjavljene vrijednosti Caravaggiove freske. Cijena je pala na 145 milijuna eura tijekom posljednje dražbe, ali još uvijek nije uspjela privući nijednu ponudu.

Princeza navodi da je bilo interesa, ali ljudi nisu "željeli ulaziti u tu zbrku". Iduća dražba planirana je za travanj.

image

Princeza Rita Boncompagni Ludovisi s Caravaggiovom freskom na stropu

Vincenzo Pinto/AFP

Budući da je lokacija zaštićena od strane talijanskog ministarstva kulture, nakon što ponuda bude prihvaćena, država će imati priliku kupiti nekretninu po istoj cijeni. Vittorio Sgarbi, tajnik ministarstva kulture, rekao je da bi princezi Riti trebalo dopustiti da ostane vlasnica posjeda dok se vila ne proda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:49