SKANDAL TRESE DVOR

Princu Andrewu uručena tužba za seksualno zlostavljanje: ‘Bojala sam se da ću smrtno stradati‘

Vojvoda od Yorka poriče da je imao spolne odnose s Roberts Giuffre, a britanska kraljevska obitelj njezine optužbe drži lažnima
Prince Andrew i kraljica Elizabeta
 Goffphotos.com/Goff Photos/Profimedia

Ovjereni pisani iskaz priložen uz tužbu Virginije Roberts Giuffre protiv princa Andrewa, vojvode od Yorka, princu je uručen u petak u jutarnjim satima, javlja The Guardian.

U dokumentu koji je u petak predan sudu u Sjedinjenim Američkim Državama stoji da su dokumenti princu Andrewu predani 27. kolovoza 2021. u njegovom domu u parku Windsor u okrugu Berkshire u Engleskoj.

Iskaz je zaprimio djelatnik Metropolitanske policijske službe koji se nalazi na ulazu u rezidenciju Royal Lodge, dom princa Andrewa i njegove bivše supruge Sarah Ferguson. Agent koji je iskaz predao princu rekao je da mu ga je pokušao uručiti u četvrtak, ali da je taj pokušaj bio neuspješan.

Prema informacijama iz dokumenata koji su predani sudu u SAD-a, princ Andrew na iskaz koji mu je uručen treba odgovoriti do 17. rujna.

image
Princ Andrew, vojvoda od Yorka
John Thys

Agencija za odnose s javnošću koja zastupa vojvodu od Yorka nije komentirala uručivanje iskaza princu Andrewu.

Roberts Giuffre, žrtva pokojnog seksualnog prijestupnika i financijera Jeffreya Epsteina te jedna od najpoznatijih Epsteinovih tužiteljica, u kolovozu je princa Andrewa tužila na njujorškom saveznom sudu.

Roberts Giuffre je u tužbi ustvrdila da ju je princ seksualno zlostavljao u domu najbliže Epsteinove prijateljice Ghislaine Maxwell u Londonu i drugim njegovim nekretninama.

Vojvoda od Yorka poriče da je imao spolne odnose s Roberts Giuffre, a britanska je kraljevska obitelj njezine je optužbe okarakterizirala kao lažne i bez temelja.

Roberts Giuffre u tužbi tvrdi da su je "Epstein, Maxwell i/ili princ Andrew eksplicitnim ili implicitnim prijetnjama natjerali da se upusti u seksualne radnje s princom Andrewom te da se bojala da će pretrpjeti fizičke ozljede i smrtno stradati ako odbije moćne i bogate autoritete poput Epsteina, Maxwella i princa Andrewa".

U tužbi se također tvrdi da je princ znao da je Roberts Giuffre bila žrtva trgovine ljudima te da je patila i da i dalje trpi "značajne emotivne i psihološke bolove".

Maxwell, koja će i sama pred sud u New Yorku izaći u studenom ove godine, tvrdi da nije trgovala ljudima za Epsteina.

U kolovozu je objavljeno da je princ Andrew "interesantan" istražiteljima koji su istraživali Epsteina i Maxwell.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:20